search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:04
MENU CLOSE

Χρυσοχοΐδης: Σκουπίδια οι καταγγελίες της Τουρκίας για βίαιη συμπεριφορά σε πρόσφυγες – Είμαστε υπόδειγμα

29.10.2019 16:33
Επικοινωνία Χρυσοχοΐδη με τους αρχηγούς κομμάτων για το Πολυτεχνείο - Media

 

«Σκουπίδια» και «απαράδεκτους ισχυρισμούς» χαρακτήρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, τα όσα αναφέρονται από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας περί δήθεν απώθησης προσφύγων από την Ελλάδα προς την γείτονα, με βίαιες μεθόδους και ταυτοχρόνως απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πολύ προσεκτικοί με αυτά τα θέματα «γιατί αφορούν την Ελλάδα κι όχι το ένα ή το άλλο κόμμα».

Παράλληλα, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης απέρριψε με έντονο και κατηγορηματικό τόνο τα όσα «απαράδεκτα» υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι το υπόδειγμα στην Ευρώπη και στην υποδοχή και στην φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών.

Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για το άσυλο, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε σε δηλώσεις στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τις οποίες μεν διαχωρίζουν τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, θέτουν δε ερωτήματα και αφήνουν να εννοηθεί ότι «κάτι διαφορετικό κάνει η σημερινή κυβέρνηση από αυτά που γινόταν έως τώρα».

«Επιχειρεί ο Τσαβούσογλου να διδάξει στους Έλληνες και στην Ελλάδα ήθος, προστασία των μεταναστών κι έκανε κάποιες καταγγελίες και υπήρξε και δήλωση του κ. Χαρίτση που έλεγε ότι “ανεξάρτητα από τον κ. Τσαβούσογλου που εργαλειοποιεί το ζήτημα υπάρχουν ερωτήματα”. Να είστε πιο προσεκτικοί. Να είστε πάρα πολύ προσεκτικοί γιατί ορισμένα ζητήματα είναι πολύ σοβαρά και δεν αφορούν εσάς ή εμάς, αλλά αφορούν την Ελλάδα» είπε προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Χρυσοχοϊδης και ανέγνωσε προς την Επιτροπή τα όσα αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας πριν από δυο μέρες.

Ανέφερε συγκεκριμένα: «Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, επανέλαβε τον ισχυρισμό πως οι αρμόδιες ελληνικές αρχές απωθούν δια της βίας μετανάστες πίσω στην Τουρκία. Κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επιληφθεί του ζητήματος και να μην το αρνείται. Στη συνέχεια της ανακοίνωσης εκτόξευσε ευθείες απειλές, λέγοντας πως έχει έγγραφα και ντοκουμέντα που δείχνουν το βάναυσο τρόπο με τον οποίον μεταχειρίζονται οι ελληνικές αρχές τους μετανάστες. Συγκεκριμένα τονίζεται ότι το 2018 11.867 μετανάστες απωθήθηκαν στην Τουρκία από την Ελλάδα, τους πρώτους 10 μήνες το 2019 άλλοι 25.000. Από συνεντεύξεις με τους μετανάστες διαπιστώθηκε ότι Έλληνες αξιωματούχοι κατάσχεσαν προσωπικά τους αντικείμενα, υποβλήθηκαν πολλές φορές σε κακή μεταχείριση, χτυπήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις και απωθήθηκαν στα σύνορα της Τουρκίας, συνοδευόμενοι από Έλληνες αξιωματούχους».

«Αυτά λένε οι Τούρκοι. Κι εσείς κάνετε ερωτήσεις και κάνετε και δηλώσεις. Σας παρακαλώ πολύ. Προσοχή. Αυτά εδώ εγώ τα θεωρώ σκουπίδια. Αυτά που λέγονται τα θεωρώ απαράδεκτα πράγματα. Διότι υπήρξαν τέτοια ερωτήματα για το τί τρέχει τελικώς; Να τί τρέχει, λένε οι Τούρκοι. Αυτά τα δεχόμαστε εμείς; Γιατί, εγώ δεν θα δεχόμουν ποτέ να πω τέτοια πράγματα. Και δεν δεχόμουν όχι μόνον να πω τέτοια πράγματα, αλλά θα υπερασπιστώ την ελληνική μεταναστευτική πολιτική κι όχι να αφήνω υπόνοιες ότι κάποιοι στο Αιγαίο ή αλλού προβαίνουν σε ενέργειες διαφορετικές δήθεν, από την προηγούμενη περίοδο, οι οποίες προσβάλλουν τα ανθρωπιστικά μας καθήκοντα. Προς Θεού, ας μην ανοίξουμε τέτοια συζήτηση. Δεν είναι σωστό. Απευθύνομαι και στον κ. Μουζάλα και στον κ. Βίτσα. Ειλικρινά δεν είναι καλή κουβέντα αυτή. Γιατί εμείς είμαστε το υπόδειγμα στην Ευρώπη και στην υποδοχή και στην φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών» είπε συγκεκριμένα προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Σχετικώς με το θέμα της ασφάλειας των πολιτών και τον φόβο που εκφράζουν οι άνθρωποι, ο κ. Χρυσοχοϊδης, είπε πως «βεβαίως υπάρχει, υπάρχουν παραστάσεις από διάφορες εικόνες που μεταφέρουν τα ΜΜΕ, υπάρχουν οι φανατικοί και μια σειρά από άλλα πράγματα», όμως επισήμανε ότι και στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, άνθρωποι έξω από τα στρατόπεδα διαμαρτύρονταν. «Λοιπόν τί πάει να πει αυτό; Ότι οι Έλληνες είναι ρατσιστές, ότι είναι ενάντια στους μετανάστες; Υπάρχει κάποιο θέμα συμβίωσης εκεί που κατοικούν άνθρωποι ενώ λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας; Κανένα ζήτημα δεν υπάρχει. Το ζήτημα, είναι ζήτημα παραστάσεων. Το ερώτημα είναι κατά πόσο εμείς καθησυχάζουμε τους ανθρώπους και οφείλουμε να κάνουμε την δουλειά μας σωστά, να μεταφέρουμε ανθρώπους από τα νησιά, γιατί οι Έλληνες στα νησιά υποφέρουν, ο πληθυσμός υποφέρει και ζει μια κόλαση. Είναι κοινωνικός όλεθρος και πρέπει να πάρουμε μέτρα έτσι ώστε να έρθουν οι άνθρωποι από τα νησιά. Από κει πέρα είναι ερμηνείες του καθενός, πολιτικές και κομματικές, προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις. Ό,τι υπήρχε τότε υπήρχε και σήμερα» ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Χωρίς, βέβαια, να υιοθετούμε και καταδικάζουμε αυτά που λέει η Τουρκία, η οποία προφανώς εργαλειοποιεί το προσφυγικό, πρέπει να πάρουμε θέση όλοι, διότι αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σοβαρό, επικίνδυνο, παράνομο, εκθέτει τη χώρα και είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού» είχε πει προηγουμένως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ψυχογιός.

«Tολμηρό και φιλόδοξο» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για το άσυλο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος, όπως δήλωσε στην Επιτροπή, κατέθεσε νομοτεχνικές βελτιώσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και άλλων οργανώσεων, οι οποίες θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως είπε, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο νομοθέτημα, που θα βοηθήσει τους δικαστές, τους δικηγόρους και τους ίδιους τους αιτούντες άσυλο, να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους, τις υποχρεώσεις τους. «Όσο περισσότερες ροές έχουμε, αλλά και όσο περισσότερο καθυστερούμε, τόσο το ανθρωπιστικό ζήτημα επιβαρύνεται», σχολίασε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Σχετικά με την αλλαγή του ρόλου της Ύπατης Αρμοστείας, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, υπογράμμισε πως η Ύπατη Αρμοστεία συνέβαλε πολύ στο προσφυγικό ζήτημα. «Παραμένουν συνέταιροι, όμως η Ελλάδα, πρέπει να αυτονομηθεί, να αποκτήσει δικαστές και δικηγόρους, που μπορούν αν χειριστούν παρόμοια θέματα», είπε. Σημείωσε επίσης, πως οι σχέσεις της κυβέρνησης με τον οργανισμό δεν διακόπτονται, αλλά ενισχύονται, καθώς η Ύπατη Αρμοστεία θα είναι παρούσα παντού. Το πρόβλημα της διεθνούς νομοθεσίας, το ζήτημα με την έρευνα και διάσωση και μια σειρά κανόνες που διέπουν όλο το ζήτημα της φύλαξης των συνόρων, υποστήριξε ο κ. Χρυσοχοΐδης, είναι στην ημερήσια διάταξη των Σωμάτων Ασφαλείας και όσων έχουν την ευθύνη της φύλαξης των συνόρων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:02