search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 18:21
MENU CLOSE

Προανακριτική: Εξαιρούνται Τζανακόπουλος και Πολάκης – Τα επόμενα βήματα για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

30.10.2019 07:18
Υπόθεση Novartis: Δεν καταθέτει ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης - Τον στέλνουν στην τακτική Δικαιοσύνη - Media

 

«Θεωρούμε αδιανόητο ο ΣΥΡΙΖΑ να παραβιάσει τις αποφάσεις της Επιτροπής”, αναφέρουν πηγές της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης που τάχθηκαν υπέρ της εξαίρεσης των κ.κ. Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη.

“Εμείς θα συνεχίσουμε να τηρούμε τη θεσμικότητα και τη νομιμότητα και θεωρούμε αδιανόητο ο ΣΥΡΙΖΑ να παραβιάσει τις αποφάσεις της Επιτροπής”, αναφέρουν ειδικότερα οι ίδιες πηγές που τους ζητήθηκε να σχολιάσουν τις δηλώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν αναγνωρίζουν τη σημερινή απόφαση και προσθέτουν: “Για πρώτη φορά έχουμε τη δυνατότητα να εξετάσουμε τον κ. Φρουζή που επί 4,5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον κάλεσε. Τώρα προσπαθούν να δυναμιτίσουν τη λειτουργία της Επιτροπής”.

Αναφορικά με το αίτημα εξαίρεσης, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι βουλευτές της ΝΔ που πήραν το λόγο και συμφώνησαν με το αίτημα εξαίρεσης των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου, υπογράμμισαν ότι στο παρελθόν έχει εξετασθεί παρόμοιο αίτημα και ζητήθηκε η γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου. Ανέφεραν ειδικότερα ότι στην περίπτωση της εξεταστικής για το Βατοπέδι είχε ζητηθεί, από τη ΝΔ, η εξαίρεση δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που επρόκειτο να εξετασθούν ως μάρτυρες στην εξεταστική και είχαν εξετασθεί σε προηγούμενη διαδικασία. 

Τότε το επιστημονικό συμβούλιο, ομόφωνα είχε γνωμοδοτήσει ότι δεν μπορούν άτομα που έχουν κληθεί ως μάρτυρες να είναι και μέλη. “Τη γνωμοδότηση εκείνη είχε στηρίξει και ο τότε εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Τσούκαλης”, υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές και υπογραμμίζουν ότι “και το ΠΑΣΟΚ σεβάστηκε τότε τη γνωμοδότηση εκείνη και αποχώρησαν από την επιτροπή τα δύο μέλη του”.

Π. Πολάκης: προσπάθεια συγκάλυψης

Δεν έχει υπάρξει ιστορικά, απόφαση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης να εξαιρεί μέλη της, είπε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, μόλις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση. «Γίνεται προσπάθεια να συγκαλύψουν την κλοπή 32,3 δισ. ευρώ μόνο από το φάρμακο», είπε ο Παύλος Πολάκης και πρόσθεσε: «Ο Θανάσης Πλεύρης είναι πιο μεροληπτικός από εμάς. Έχει υπογράψει δικόγραφο που έκανε αγωγή ο ‘Αδωνις στη Novartis. Αυτός είναι αμερόληπτος; Ο Κεγκέρογλου, μαζί με τον Λοβέρδο δεν καταθέτανε μηνύσεις, εναντίον μας, πέρυσι και πρόπερσι για την τιμολόγηση των φαρμάκων; Αυτοί είναι αμερόληπτοι; Και είμαστε εμείς οι μεροληπτικοί; Εμείς που ανακαλύψαμε τις βρωμιές και τις πομπές τους και την κλοπή τους και τη στείλαμε στο δικαστήριο, είμαστε μεροληπτικοί και αυτοί τους βαστάγανε φανάρι, όταν κλέβανε, δεν είναι;”, ανέφερε ο κ. Πολάκης βγαίνοντας από την αίθουσα της συνεδρίασης.

Σε ερώτημα τι θα γίνει αν, την προσεχή Πέμπτη που συνεδριάζει η επιτροπή προκειμένου να εξετάσει ως μάρτυρα τον Κωνσταντίνο Φρουζή, δεν επιτραπεί η είσοδος στους κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο, ο κ. Πολάκης απάντησε: «Πως δεν θα μας επιτρέψουν; Τι θα κάνουν; θα φέρουν τη φρουρά; Ρωτήστε τους εκείνους. Εκείνοι έχουν το πρόβλημα. Δεν το έχουμε εμείς. Εμείς δηλώνουμε ότι δεν αποχωρούμε γιατί δεν τους αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να αποφασίσουν. Και όσους νομικούς ακροβατισμούς και να κάνουν, περί της κατ΄αναλογίαν εφαρμογής του Ποινικού Κώδικα, εμείς λέμε ότι δεν μπορεί να κάνουν επιλεκτική επίκληση των άρθρων του Ποινικού Κώδικα. Τα υπόλοιπα είναι, όπως λέει και ο συνάδελφος Γιάννης Ραγκούσης, χουντοεπιτροπές».

Η γνωμοδότηση

Η συζήτηση στην επιτροπή για την εξαίρεση των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο κράτησε 2,5 ώρες. Κατά τη διάρκεια αυτής, οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής επικαλέστηκαν γνωμοδότηση την οποία είχε εκδώσει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής τον Φεβρουάριο του 2010. Η γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου που εκδόθηκε το 2010 ανέφερε ότι πρέπει να εξαιρεθούν από μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το Βατοπέδι, πρόσωπα που εξετάστηκαν ως μάρτυρες σε προηγούμενη διερεύνηση της υπόθεσης αλλά και υπουργοί των οποίων οι πράξεις ή παραλείψεις εντάσσονταν στο αντικείμενο διερεύνησης της Επιτροπής. Το 2010 στην εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι, μετά την αμφισβήτηση της συμμετοχής δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ, οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επέλεξαν για λόγους προσωπικής ευαισθησίας να ζητήσουν την αντικατάστασή τους. Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ όμως, τότε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ είχε κατηγορήσει τη ΝΔ για παρελκυστική τακτική και δικονομική ακροβασία, για να εμποδιστεί η πλήρης αποκάλυψη της αλήθειας. Απόψε όμως η ΝΔ επισήμανε ότι σε εκείνη την περίπτωση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είχε επιχειρηματολογήσει υπέρ της γνώμης που διατύπωνε το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής.

Κατά τη διάρκεια της αποψινής συνεδρίασης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης κατήγγειλε ότι «με τη βία της πλειοψηφίας αποφασίζεται η μετατροπή της ειδικής επιτροπής σε χούντα». Η φράση του προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ και ο Κώστας Καραγκούνης ζήτησε να καταδικαστεί η παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Η ένταση ήταν τέτοιας έκτασης που ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Μπούγας, επισήμανε ότι έχει δικαίωμα να εφαρμόσει το άρθρο του Ποινικού Κώδικα για διατάραξη συνεδρίασης, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλουν προειλημμένη απόφαση για να διωχθούν από την επιτροπή πολιτικοί αντίπαλοι της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 18:03