search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:48
MENU CLOSE

Γέφυρα Κερίτη: Έθαψαν τα κομμάτια της για να αδειάσει η κοίτη

30.10.2019 07:30
Γέφυρα Κερίτη: Έθαψαν τα κομμάτια της για να αδειάσει η κοίτη - Media

 

Πυρετώδεις είναι οι εργασίες για την παράδοση σε κυκλοφορία της στρατιωτικής γέφυρας τύπου Μπέλεϋ στον Αλικιανό Χανίων, μετά από καθυστέρηση οκτώ μηνών.

Σύμφωνα με τη Νέα Κρήτη, συνεχίζεται ο καθαρισμός της κοίτης του ποταμού με την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας να έχει προχωρήσει σε ταφή των τμημάτων της ιστορικής γέφυρας που κατέρρευσε, με την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η ομαλή ροή των νερών, σε ενδεχόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Η πρόσβαση στα χωριά Αλικιανός, Σκινές, Βατόλακκος, Μεσκλά, αλλά και σε άλλα ορεινά χωριά των δήμων Πλατανιά και Καντάνου Σελίνου, προβλέπεται προβληματική για δεύτερο χειμώνα ,με δεδομένο ότι ακόμα και με την παράδοση της στρατιωτικής γέφυρας, δεν θα εξυπηρετούνται τα φορτηγά που μεταφέρουν εσπεριδοειδή από τα συσκευαστήρια της περιοχής. Δεδομένο επίσης είναι ότι η οριστική λύση στην προσβασιμότητα της περιοχής θα δοθεί με την κατασκευή νέας σύγχρονης γέφυρας μακροπρόθεσμα και με την αποκατάσταση της ιστορικής γέφυρας, έργα τα οποία φαντάζουν πολύ μακρινά.

Έτσι, η περιφερειακή ενότητα Χανίων εστιάζει στη νόμιμη και ασφαλή λύση της στρατιωτικής γέφυρας, που ακόμη κι αν δεν εξυπηρετεί τα βαριά οχήματα, διασφαλίζει τις μετακινήσεις των κατοίκων της περιοχής. Μπροστά στο φόβο μιας απρόσμενης εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων που θα καταστήσουν απροσπέλαστο το δρόμο που παράνομα διάνοιξαν οι κάτοικοι του Αλικιανού, οι εργολάβοι της περιφερειακής ενότητας ,δουλεύουν πυρετωδώς για να δοθεί σε κυκλοφορία η στρατιωτική γέφυρα τύπου Μπέλεϋ.

Συρματόσακοι τοποθετούνται στην κοίτη του ποταμού κάτω από την στρατιωτική γέφυρα, αλλά και στις όχθες, προκειμένου να καταστούν απολύτως ασφαλή τα βάθρα. Οι δρόμοι που θα συνδέσουν τη στρατιωτική γέφυρα με την επαρχιακή οδό Χανίων- Ομαλού και το χωριό του Αλικιανού έχουν χαραχτεί και διανοιχτεί και εκκρεμεί η ασφαλτόστρωση. Οι παράλληλες εργασίες για τη διαμόρφωση της περιοχής που επιλέχτηκε για την τοποθέτηση της γέφυρας, είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής εκτιμά ότι μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου η γέφυρα θα έχει δοθεί σε κυκλοφορία.

Οκτώ μήνες μετά τη θεομηνία του Φεβρουαρίου που προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές και είχε σαν συνέπεια την κατάρρευση της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη, ο καθαρισμός της κοίτης του ποταμού δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Εργασίες εξακολουθούν να πραγματοποιούνται κυρίως στα τμήματα που τον περσινό χειμώνα, τα νερά παρέσυραν ολόκληρες περιουσίες. Στο σημείο που υπήρχε η ιστορική γέφυρα και που τμήματα της είχαν μείνει πάνω στην κοίτη, πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες ειδικές εργασίες ταφής των στοιχείων του μνημείου. Δόθηκε μάλιστα η έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού το οποίο καλείται να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την αποκατάσταση της ιστορικής γέφυρας.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:47