search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:58
MENU CLOSE

WiWo: Η Ελλάδα «καθαρίζει» τα κόκκινα δάνεια

30.10.2019 14:45
Τράπεζες: Παράταση των μέτρων ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας - Media

 

Θα καταφέρει επιτέλους η ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη χρόνια εκκρεμότητα των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων; Αυτό εκτιμά η γερμανική οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche.

Σε ανάλυση με τίτλο “Η Ελλάδα ‘καθαρίζει’ τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών” η online έκδοση της Wirtschaftswoche (WiWo) επισημαίνει ότι με το αποκαλούμενο “σχέδιο Ηρακλής”, που παραπέμπει στους άθλους του Ηρακλή καταδεικνύοντας και τη δυσκολία του εγχειρήματος, “η Ελλάδα θέλει να βελτιώσει την πιστοληπτική της ικανότητα. Και παράλληλα ευελπιστεί να προωθήσει μία κοινή ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων”. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα “μετά από πολλά χρόνια κρίσης οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να σταθούν και πάλι, επιτέλους, στα πόδια τους. Μέχρι στιγμής στα βιβλία τους καταγράφουν περισσότερα κόκκινα δάνεια από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ. Πάνω από το 40% των τραπεζικών δανείων δεν εξυπηρετούνται. Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι μόλις 3,3%. Ο πρωθυπουργός (Κυριάκος) Μητσοτάκης έχει ένα φιλόδοξο σχέδιο. Όπως εξήγγειλε πρόσφατα, το ποσοστο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα θα είναι μονοψήφιο μέχρι το τέλος του 2021. Και για να γίνει αυτό δεν θα χρησιμοποιηθούν χρήματα των φορολογουμένων, δεν θα γίνει κούρεμα και δεν θα επιβαρυνθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών”.

“Οι τράπεζες χρειάζονται ένα καινούριο business plan, πρέπει να ταρακουνήσουμε λίγο το σύστημα και αυτό δεν αρέσει σε όλους”, λέει στη Wirtschaftswoche ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαβός, ο οποίος θεωρείται εμπνευστής του “σχεδίου Ηρακλής”. Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός “είχε καλέσει στο γραφείο του τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για να τους επισημάνει ότι διαγράφεται μία νέα εποχή μετά από την τριπλή ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα των φορολογουμένων”.

“Στη σωστή κατεύθυνση το σχέδιο Ηρακλής”

Το γερμανικό περιοδικό τονίζει ότι “οι φύλακες της πολιτικής ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν εγκρίνει το σχέδιο, καθώς δεν προβλέπει κάποια μορφή κρατικών ενισχύσεων. Η Έλκε Κένιγκ, επικεφαλής του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB) της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης, επαινεί τον ‘Ηρακλή’ ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”. Σύμφωνα με τη Wirtschaftswoche, η ελληνική κυβέρνηση εξυπηρετεί έναν τριπλό στόχο: “Ο τραπεζικός τομέας πρέπει να εξυγιανθεί, ώστε να μπορεί να διαθέσει περισσότερα δάνεια στην πραγματική οικονομία. Παράλληλα η Ελλάδα θέλει να επιτύχει καλύτερη αξιολόγηση για τα κρατικά ομόλογα που εκδίδει. Μολις πρόσφατα ο οίκος Standard & Poor´s αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας από ΒΒ- σε Β+, διευκρινίζοντας ότι περαιτέρω αναβάθμιση θα εξαρτηθεί από τη μείωση των κόκκινων δανείων. Η Ελλάδα ελπίζει να επανέλθει σε επενδυτική βαθμίδα σε εύθετο χρόνο, εξασφαλίζοντας καλύτερη πιστοποίηση για τα κρατικά της ομόλογα”.

“Μειώνοντας τα κόκκινα δάνεια”, επισημαίνει η Wirtschaftswoche, “η Ελλάδα ελπίζει να ανακινηθεί και πάλι η συζήτηση για μία κοινή εγγύηση καταθέσεων στην Ευρώπη. Ο Ζαβός λέει ότι ‘από τη στιγμή που θα εξυγιανθεί ο τραπεζικός τομέας, θα θέλαμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την τραπεζική ένωση’. Για τον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, όπως και για τον προκάτοχό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο τρίτος πυλώνας της τραπεζικής ένωσης εξαρτάται από τη μείωση των κόκκινων δανείων. Εάν όντως επιτευχθεί αυτή, θα έχει εκλείψει ένα αντεπιχείρημα κατά της κοινής εγγύησης καταθέσεων, η οποία δεν είναι δημοφιλής στο Βερολίνο”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15