search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:03
MENU CLOSE

Αμηχανία στην Αθήνα για Συμφωνία των Πρεσπών

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2097
31-10-2019
31.10.2019 04:00
Αμηχανία στην Αθήνα για Συμφωνία των Πρεσπών  - Media

 

Στα αρχαία ελληνικά η λέξη αμηχανία σήμαινε την ένδεια λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων. Στα νέα ελληνικά περιγράφει την αδυναμία συμπεριφοράς και αντίδρασης με τον αναγκαίο τρόπο. Μπορεί οι πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη να είχαν ραντεβού σε Ευρώπη και ΗΠΑ, όλα όμως δείχνουν ότι έγιναν περισσότερο για να επικοινωνηθεί ότι η χώρα άλλαξε σελίδα, ότι έχει στιβαρή ηγεσία και για να τονιστεί το θετικό οικονομικό περιβάλλον.

Όταν «έσκασε», ξανά, το θέμα του προσφυγικού με τις ασφυκτικές πιέσεις ιδίως στη Λέσβο, η Αθήνα φάνηκε να μην ξέρει πώς να το χειριστεί, παρά τα ΚΥΣΕΑ για να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Η γραμμή με την Άγκυρα μάλλον δεν άνοιξε ποτέ, αν αναλογιστεί κανείς τον «πόλεμο» διπλωματικών ανακοινώσεων με την Τουρκία, η διπλωματία της οποίας (Τσαβούσογλου και ΥΠΕΞ) δήλωσε δημόσια ότι η Ελλάδα πυροβολούσε και βύθιζε βάρκες ώστε να αναγκαστούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να επιστρέψουν στις τουρκικές ακτές.

Σε συνέχεια του ισχυρισμού Τσαβούσογλου, το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι υπάρχουν αποδείξεις για το ότι υπήρξε κακομεταχείριση σε ελληνικό έδαφος. Και όλα αυτά έγιναν παράλληλα με τη συμφωνία Παναγιωτόπουλου και Ακάρ στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες να ξεκινήσει ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Βέβαια την Τρίτη στη Βουλή ανέλαβε να απαντήσει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το άσυλο στην αρμόδια Επιτροπή, λέγοντας ότι «πρόκειται για σκουπίδια» αναφερόμενος στους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, η Άγκυρα φαίνεται να δημιουργεί αμηχανία στην Αθήνα, και όχι μόνο για το προσφυγικό / μεταναστευτικό. Σε αυτό το κομμάτι, άλλωστε, τα όσα πήρε η χώρα μας από τη πρόσφατη σύνοδο κορυφής θεωρούνται σχεδόν μηδενικής αξίας (να θυμίσουμε ότι σε εκείνη τη συνάντηση κυριάρχησαν η αναβολή του Brexit και το γαλλικό «βέτο» στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για Σκόπια και Τίρανα).

Σε μια περίοδο που στις προσφυγικές ροές, τις απειλές για άνοιγμα των συνόρων προς την Ευρώπη, την παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο και τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία – όλα θέματα που, αν δεν αφορούν άμεσα την Ελλάδα, αναπτύσσονται σίγουρα στη γειτονιά της – το Μαξίμου μοιάζει περισσότερο να παρακολουθεί από απόσταση και να στέκεται σε καταδικαστικές δηλώσεις, χωρίς να έχει απευθείας επικοινωνία με την τουρκική πλευρά.

Μήνυμα Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός φρόντισε από το βήμα της τέταρτης Ευρωαραβικής Συνόδου (EU – Arab World Summit) να στείλει μήνυμα προς την απέναντι πλευρά του Αιγαίου λέγοντας πως «ένα διεθνές πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται όταν, την ίδια στιγμή, κάποιοι αμφισβητούν δεδομένα δεκαετιών και εγείρουν απαράδεκτες διεκδικήσεις».

Αναφερόμενος ο Μητσοτάκης στις ενέργειες της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τόσο την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και τη συμπεριφορά της στο Αιγαίο, τόνισε χαρακτηριστικά πως «θα ήταν καλό να μην φορτίζει περαιτέρω την ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Να ακολουθήσει το δρόμο του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας».

Και πρόσθεσε ο πρωθυπουργός πως «αυτοί που εργαλειοποίησαν το προσφυγικό χρησιμοποιώντας τους κατατρεγμένους ως πιόνια για την επιδίωξη των δικών τους γεωπολιτικών στόχων ας είναι πιο προσεκτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού χρειάζεται από όλους νηφαλιότητα και όχι ρητορικές εξάρσεις. Γιατί κανένα τραύμα δεν κλείνει ανοίγοντας άλλα δίπλα του».

Πρέσπες

Αυτό, βέβαια, που ενδεχομένως να στοιχίσει πολιτικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η Συμφωνία των Πρεσπών, ένα ζήτημα που θεωρητικά ήταν τελειωμένο όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση. Η Ν.Δ. προεκλογικά χρησιμοποίησε πολύ τη συμφωνία, κρατώντας βέβαια την απαραίτητη… πισινή, το επιχείρημα δηλαδή ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια στα συμφωνηθέντα.

Όμως, το «πάγωμα» εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαδικασίες ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας (η οποία καταδικάστηκε από την ελληνική πλευρά, που, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη στον Έντι Ράμα, στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων), μάλλον άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για την κυβέρνηση.

Κανείς δεν είναι βέβαιος ότι ο Ζόραν Ζάεφ, που πολιτεύτηκε με την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ προκειμένου να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα είναι ο νικητής των πρόωρων εκλογών. Ήδη η αντιπολίτευση χρησιμοποιεί ως προεκλογικό σύνθημα την κατάργησή της, ενώ η ελληνική πλευρά δείχνει να αποφεύγει να πάρει θέση για τις εξελίξεις στα Σκόπια.

Το ζήτημα, όμως, αναμένεται να… στοιχειώσει το Μαξίμου, που είδε τα εκλογικά ποσοστά της Ν.Δ. να εκτοξεύονται στη βόρεια Ελλάδα. Ενδεικτικά της συμπεριφοράς αμηχανίας πάντως ήταν τα δημοσιεύματα για τον πρωθυπουργό που… γκούγκλαρε για να δώσει λύση στο θέμα με τα εμπορικά σήματα. Μία ημέρα μετά κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να… υπενθυμίσουν ότι για τα μακεδονικά προϊόντα και την ενίσχυση του εμπορικού τους σήματος έχει συγκροτηθεί μια ομάδα από ειδικούς που σύντομα θα καταλήξει σε προτάσεις συνολικά για την ενίσχυση της εικόνας της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αξίζει να επισημανθεί η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, κατά την ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής το πρωί της Τετάρτης. «Για τη Βόρεια Μακεδονία, για εμάς το ζήτημα είναι η πλήρης και συνεπής εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο ίδιος υπενθύμισε πως η Ν.Δ., από την εποχή που ήταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης, «έχει τοποθετηθεί για τα προβλήματα που κρίνει ότι υφίστανται στο κείμενο αυτής της Συμφωνίας». Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «όμως ξεκάθαρα έχουμε πει – το είχαμε πει από τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει επανειλημμένες τοποθετήσεις – ότι μετά τη θέση σε ισχύ η χώρα είναι απολύτως υποχρεωμένη να την τηρήσει. Και αυτό κάνει ως κυβέρνηση».

Ο Δένδιας, αναφορικά με τις δηλώσεις Ζάεφ, σε δήλωση του είχε φροντίσει να τονίσει πως ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας «εκμεταλλεύεται για άλλη μια φορά τα προβλήματα που περιέχει η συμφωνία των Πρεσπών, τα οποία γνωρίζαμε και είχαμε προειδοποιήσει γι’ αυτά». Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, «η συμφωνία έχει ήδη παράξει αποτελέσματα και η Βόρεια Μακεδονία αποκομίζει οφέλη καθώς έχει ανοίξει ο δρόμος προς το ΝΑΤΟ».

«Στόχος μας είναι μέσα από τον ευρωπαϊκό δρόμο να λύσουμε προβλήματα και να αμβλύνουμε αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας. Και προς τούτο, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πλήρη ανταπόκριση των γειτόνων μας στις υποχρεώσεις τους» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών. Απαντώντας μάλιστα στις «βολές» του ΣΥΡΙΖΑ ο Δένδιας κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση «να αναλογιστεί επιτέλους τις ευθύνες της για ένα ελλειμματικό erga omnes, το οποίο συνεχίζει να προτάσσει μάλιστα ως επίτευγμα».

Χρησμός Καραμανλή

Εντωμεταξύ, ιδιαίτερη εντύπωση σε κύκλους εντός και εκτός ΝΔ προκάλεσε η δυσοίωνη παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού και «γαλάζιου» προέδρου, Κώστα Καραμανλή στη διάρκεια ομιλίας του στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ) στη Θεσσαλονίκη. Και αυτό γιατί, όπως σχολιάστηκε, με την παρέμβαση βαρύνουσας σημασίας ο Καραμανλής έδειξε ότι παραμένει ενεργός και παρεμβατικός καθώς παραμένει εξαιρετικά αγαπητός και χαίρει ιδιαίτερου σεβασμού από τη βάση του κόμματος.

Ο Καραμανλής, λοιπόν, σε μια από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του, αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, προειδοποίησε ότι η χώρα θα κληθεί να λάβει δύσκολες αποφάσεις. «Θα χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και να τις εφαρμόσουμε με συνέπεια και πειθαρχία, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Καραμανλής. Τόνισε πως «η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να συρθεί ούτε να παρασυρθεί από τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και δεν πρέπει να επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της».

Σύμφωνα με τον Καραμανλή μάλιστα «συστάσεις και προτροπές που μας καλούν τάχα να “λογικευτούμε και να τα βρούμε”, πολύ δε περισσότερο πιέσεις φίλων, συμμάχων ή εταίρων, δεν γίνονται δεκτές, αν προσκρούουν στο εθνικό συμφέρον. Χρέος δικό μας είναι να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια και τα συμφέροντα της Ελλάδας», απορρίπτοντας με έμφαση συστάσεις και προτροπές προς την χώρα μας να τα βρει με την Τουρκία.

Ταυτόχρονα ο Καραμανλής πήρε αποστάσεις από την Συμφωνία των Πρεσπών όσον αφορά την εθνική γραμμή του 2008, αναφέροντας ότι δεν αξιοποίηθηκε το κεκτημένο στο Βουκουρέστι επαρκώς. «Έπρεπε και μπορούσαμε να απαιτήσουμε και να επιτύχουμε πολύ περισσότερα. Οι πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαίωσαν ότι άλλοι επείγονταν για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και αυτοί είχαν ακόμα να αποδείξουν πολλά. Εξάλλου, όπως φάνηκε, τα ζητήματά τους είναι περισσότερα από τα ζητήματα με την Ελλάδα. Και, επίσης, οι εξελίξεις κατέδειξαν, με τον πιο προφανή τρόπο, τις μεγάλες αδυναμίες αυτής της συμφωνίας», δήλωσε ο Καραμανλής.

Υπουργικό…

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη το πρωί στις 11 θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και στην ατζέντα του βρίσκεται το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μεταξύ άλλων πρόκειται να συζητηθούν:

-Η κατάρτιση – στο πλαίσιο της κατ’ αρχήν συμφωνίας των κομμάτων – του νομοσχεδίου που θα δίνει στους εκτός της Επικράτειας Έλληνες εκλογείς τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους.

-Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, με το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

-Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για την προετοιμασία της χώρας ενόψει του Brexit, που πήρε -όπως είναι γνωστό- νέα αναβολή, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020.

-Η επιλογή Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.

… και Κίνα

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Πέτσας ο πρωθυπουργός αναχωρεί την Παρασκευή το βράδυ για τετραήμερη επίσκεψη στην Κίνα με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, την περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρηματικών δεσμών των δύο χωρών αλλά και την ένταξη της Ελλάδας στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xi Jinping ενώ στην ελληνική αποστολή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι 60 ελληνικών επιχειρήσεων από δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, όπως η Ενέργεια, ο Τουρισμός, η Ναυτιλία και η Αγροδιατροφή.

«Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στους συνομιλητές του τον μεγάλο αριθμό δυναμικών κλάδων, που διαθέτει η ελληνική οικονομία και τις ευκαιρίες που προσφέρονται. Ιδίως, μάλιστα, στον τομέα της Ενέργειας και ειδικότερα των Ανανεώσιμων Πηγών. Στα logistics και τις εμπορικές μεταφορές, όπου έχει ήδη εκδηλωθεί έντονο κινεζικό ενδιαφέρον, μέσω της επένδυσης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά» σημείωσε ο Πέτσας.

«Και βέβαια στον τουρισμό και την αγορά ακινήτων. Ήδη εκατοντάδες Κινέζοι πολίτες έχουν αξιοποιήσει το πρόγραμμα Golden Visa. Σημειώνεται ότι, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, Κινέζοι πολίτες είχαν πάρει το 65% των αδειών διαμονής που έχουν δοθεί έναντι ελάχιστης επένδυσης 250.000 ευρώ» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:01