search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 22:49
MENU CLOSE

Αμετακίνητος ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σύνθεση της Προανακριτικής

31.10.2019 04:00
untitled_2-1.png

 

Σε σίριαλ με άγνωστη κατάληξη φαίνεται να εξελίσσεται το ζήτημα της σύνθεσης της Προανακριτικής Επιτροπής για τη Novartis.

Μετά την απόφαση Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛΛ να ζητηθεί η εξαίρεση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη από τη σύνθεση της Επιτροπής οι αντιδράσεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ για το αντιθεσμικό και παράνομο της απόφασης αυτής συνεχίζονται. Προς το παρόν εμφανίζεται αμετακίνητος στο αίτημά του, που είναι ουσιαστικά να ακυρωθεί η απόφαση της Επιτροπής για την εξαίρεση των βουλευτών του με το επιχείρημα ότι είναι αναρμόδια για μια τέτοια απόφαση.

Η επόμενη συνεδρίαση ορίστηκε για την προσεχή Τρίτη (αρχικώς ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, αλλά πήρε αναβολή) και μέχρι τότε το πιθανότερο είναι να συνεχιστεί ο διαδικαστικός κλεφτοπόλεμος, εκτός κι αν βρεθεί κάποια «μέση» λύση.

Κατ’ αρχάς, αναμένεται ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας να απαντήσει στην επιστολή που του απέστειλε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (εγκαινιάζοντας τη θεσμική προσέγγιση) ζητώντας του να αποκαταστήσει τη θεσμική τάξη όσον αφορά τη συγκρότηση και τη σύνθεση της Επιτροπής που αποφασίστηκε από την Ολομέλεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η άποψη του προέδρου της Βουλής είναι ότι τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία επικαλείται και ο Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του, είναι λανθασμένα, κάτι που προϊδεάζει και για την απάντησή του.

Από εκεί και πέρα, είτε ο Αλέξης Τσίπρας απαντήσει εκ νέου είτε όχι, ο πρόεδρος της Βουλής έχει διαμηνύσει ότι στη συνέχεια με δεύτερη επιστολή θα τον καλέσει να ορίσει εκ νέου τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα συμμετάσχουν στην Επιτροπή ή αλλιώς να προτείνει τους αντικαταστάτες των βουλευτών που «εξαιρέθηκαν».

Ως εκ τούτου, κι εφόσον δεν διαφανεί άμεσα η όποια «μέση» λύση (στην κορυφή του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να εκτιμούν ότι είναι δύσκολο να βρεθεί), το πιθανότερο είναι το «γαϊτανάκι» να συνεχιστεί αρκετές φορές. Κι αυτό διότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν έως χθες, εμφανίζεται διατεθειμένος να επιμείνει στα πρόσωπα που έχει προτείνει, υπερασπιζόμενος έτσι και το θεσμικό δικαίωμα που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων να ορίζουν τη σύνθεση και όχι ο πρόεδρος της Επιτροπής ή οι εκπρόσωποι της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Σε κάθε περίπτωση από τον ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν ότι θα εξαντλήσουν όλα τα θεσμικά μέσα.

Σαφώς αν και οι δύο πλευρές επιμείνουν στη στάση τους ενδεχόμενο είναι η διαδικασία να οδηγηθεί σε εκφυλισμό, με την Επιτροπή να μην καταφέρνει να συνεδριάσει και τις δύο πλευρές να πετούν το μπαλάκι των ευθυνών η μία στην άλλη για την αδυναμία να προφυλαχθεί η θεσμική διαδικασία από έναν τέτοιο εκτροχιασμό.

Προειδοποιήσεις Τσίπρα

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας χθες επισήμαινε ότι:

Η απόφαση που έλαβε η επιτροπή για την «εξαίρεση» μελών της είναι «παράνομη», διότι παραβιάζει την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, της 19ης Οκτωβρίου 2019, «με την οποία ορίστηκαν κατά τρόπο δεσμευτικό τα μέλη της, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές Πολάκης και Τζανακόπουλος, με τη νόμιμη διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός».

«Η απόφαση της Ολομέλειας με την οποία συγκροτήθηκε η Επιτροπή εμπεριέχει και την απόφαση της Βουλής περί της ορθής συγκρότησής της. Μετά απ’ αυτήν, η χωρίς τη συναίνεση των βουλευτών μελών της εξαίρεση, κατ’ ουσίαν έκπτωσή τους, απ’ αυτή συνιστά βάναυση στέρηση κοινοβουλευτικών δικαιωμάτων των ίδιων των βουλευτών και του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην οποίαν ανήκουν».

Υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί «νομολογιακό προηγούμενο, δυνάμει του οποίου η εκάστοτε πλειοψηφία θα μπορούσε να καταστρατηγεί τα δικαιώματα της μειοψηφίας και του προέδρου κάθε Κοινοβουλευτικής Ομάδας».

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί για ακύρωση του έργου της Επιτροπής αν οι δικαστικές αρχές εκ των υστέρων κρίνουν παράνομα τα διαδικαστικά. Ειδικότερα σημειώνει ότι «μη νόμιμη λειτουργία» των Επιτροπών «θα μπορούσε στο μέλλον να οδηγήσει σε δικονομικές ακυρότητες μετά από έλεγχο των δικαστηρίων για την τήρηση των κανόνων που αφορούν τη λειτουργία της Επιτροπής, οδηγώντας στην απώλεια κρίσιμου διαδικαστικά χρόνου και κρίσιμων στοιχείων».

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι επιχειρείται μια πολιτική παρέμβαση στο έργο της Επιτροπής διά της παρέμβασης στον τρόπο της σύνθεσής της, προσπάθεια η οποία, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, εκκινεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό σε συνεργασία με το ΚΙΝΑΛΛ, με στόχο τη συγκάλυψη του πραγματικού σκανδάλου. Μάλιστα με αφορμή την κοινή στάση των δύο κομμάτων στην Επιτροπή μιλούν για αναβίωση της συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ.

Ασάφειες

Από το τέλος της περασμένης εβδομάδας από τον ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιούσαν για εκρηκτικές καταστάσεις αν η πλειοψηφία της Επιτροπής επέμενε στην «εξαίρεση». Την Τρίτη, λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και πάλι προειδοποιούσαν πως «αν ο κ. Μητσοτάκης επιχειρήσει την πρωτοφανή στα κοινοβουλευτικά χρονικά μεθόδευση προκειμένου να εξαιρεθούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την Προανακριτική Επιτροπή, θα είναι υπεύθυνος για ό,τι ακολουθήσει».

Χθες πάντως δόθηκε η αίσθηση ότι η κορυφή «αδειάζει» την τακτική των υψηλών τόνων που έδειξαν να ακολουθούν την προηγούμενη μέρα οι Πολάκης και Ραγκούσης με τα περί «χουντοεπιτροπής» κ.λπ., προκειμένου να μην κατηγορηθεί για «τραμπουκισμούς». Συγκεκριμένα, η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη χαρακτήρισε τα όσα είπε ο Παύλος Πολάκης το προηγούμενο βράδυ (ότι ο ίδιος και ο Τζανακόπουλος θα προσέρχονται στην Επιτροπή) «προσωπική άποψη», ενώ ανέφερε «κινούμαστε θεσμικά».

Η ίδια αργότερα προέβη σε διάψευση λέγοντας ότι «για άλλη μια φορά δημοσιεύματα εμφανίζουν δήθεν αποστάσεις και διαφωνίες εντός της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για τον χειρισμό της πρωτοφανούς απόφασης της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής να εξαιρέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που για το ίδιο θέμα έχουν δημόσια εκφράσει διαφωνία βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής αλλά και επιφυλάξεις βουλευτές της Ν.Δ. Καταλαβαίνω λοιπόν απόλυτα τον λόγο για τον οποίο γράφονται όλα αυτά και δεν αξίζουν καν διάψευσης».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 22:46