search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:30
MENU CLOSE

Από ποια ασθένεια κινδυνεύουν περισσότερο αθλητές, μάγειρες, υδραυλικοί και…πιανίστες

31.10.2019 14:55
Πώς να μαγειρέψετε δυο, ή και περισσότερα, φαγητά στο ίδιο ταψί (photos) - Media

 

Τι κοινό έχουν αυτοί οι τρεις για να κινδυνεύουν από την ίδια πάθηση; Μα φυσικά, χρησιμοποιούν πολύ τα χέρια τους στη δουλειά τους. Η επαναλαμβανόμενη κίνηση μιας καθημερινής εργασίας, οποιασδήποτε μορφής κι αν είναι αυτή, μπορεί να προκαλέσει επικονδυλίτιδα.

Η επικονδυλίτιδα είναι μια νόσος που παρουσιάζεται στον αγκώνα και είναι αρκετά επίπονη. Συνήθως είναι αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενης κίνησης ή καθημερινής άρσης βάρους, πράξεις που αμφότερες προκαλούν συνεχείς μικροτραυματισμούς και εν τέλει, φλεγμονή αν γίνονται για πολλές ώρες. Η επικονδυλίτιδα δεν εκδηλώνεται σε παιδιά. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας 30 έως 50 ετών, που εργάζονται πολλές ώρες.

Οι περισσότεροι ασθενείς με επικονδυλίτιδα είναι άτομα που εργάζονται ως αθλητές, μάγειρες, γραμματείς, υδραυλικοί, πιανίστες. Γενικότερα, όμως, όσοι άνθρωποι εργάζονται πολλές ώρες μπροστά σε υπολογιστή επαναλαμβάνοντας την ίδια κίνηση κινδυνεύουν εξίσου.

Ποια συμπτώματα θα πρέπει να σε ανησυχήσουν;

Δεν είναι εύκολο να αναγνωρίσεις από μόνος σου τα συμπτώματα μιας επικονδυλίτιδας. Αν, όμως νιώθεις κάτι από τα παρακάτω, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς έναν ορθοπεδικό για να γίνει σωστή διάγνωση και να ληφθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Ο πόνος στον αγκώνα είναι το βασικότερο σύμπτωμα. Ο πόνος αυτός εκτείνεται μέχρι τον καρπό. Ένα επιπλέον σύμπτωμα είναι και η αδύναμη κίνηση άρσης αντικειμένων. Πολλές φορές μπορεί ακόμη και να του πέφτουν τα αντικείμενα από τα χέρια αν προσπαθεί να τα πιάσει.

Τέλος, τα μουδιάσματα των δακτύλων και δυσκαμψία είναι ακόμη δύο συχνά συμπτώματα. Όταν η νόσος προχωρήσει και ο πόνος είναι αρκετός, μπορεί να είναι επώδυνη ακόμη και μια απλή χειραψία.

Πώς θα απαλλαγείς από αυτά τα συμπτώματα;

Αρχικώς, θα πρέπει να σταματήσεις τη δραστηριότητα που το δημιούργησε. Ο γιατρός συστήνει λοιπόν για λίγες μέρες αποχή και ξεκούραση. Συμπληρωματικά και αναλόγως της έντασης του πόνου μπορεί να χρειαστεί να λάβεις αναλγητικά φάρμακα και να κάνεις παγοθεραπεία.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συστήσει κάποιες συγκεκριμένες διατάσεις. Τέλος, αν τα συμπτώματα επιμένουν ή πρέπει να συνεχίσεις την εργασία σου μπορεί να σου συστήσει να εφαρμόσεις ειδικό νάρθηκα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:28