search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 18:08
MENU CLOSE

Κόντρα για το άσυλο – Μητσοτάκης: Μπαίνουν κανόνες – Τσίπρας: Τα κάνατε θάλασσα

31.10.2019 16:00
Να μην έρθει προς ψήφιση η Συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις θα ζητήσει ο Τσίπρας από Μητσοτάκη - Media
 
Τους βασικούς άξονες και στοχεύσεις του νομοσχεδίου για το άσυλο παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. Το νομοσχέδιο είπε στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα «στέλνει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Ως εδώ με όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο αλλά παραταύτα επιχειρούν να εισέλθουν και να παραμείνουν στη χώρα μας. Αυτοί θα επιστρέφονται τάχιστα στην Τουρκία είτε στην πατρίδα τους και θα χάσουν τα λεφτά που έδωσαν στα άθλια κυκλώματα των διακινητών».
 
Έκανε λόγο για έναν νόμο που:
  • κωδικοποιεί πέντε διαφορετικούς νόμους, ένα προεδρικό διάταγμα και δεκάδες διάσπαρτες διατάξεις οι μεταφορές οδηγιών. Όλα αυτά τα εναρμονίζει με το Κοινοτικό Δίκαιο και με τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων.
  • απλοποιεί και συντομεύει τη χορήγηση ασύλου στους αληθινούς πρόσφυγες δίνοντας προτεραιότητα στα παιδιά και τις οικογένειες.
  • εντάσσει σε πλαίσιο προστασίας με τις αρμόδιες αρχές. «Όσοι παραβιάζουν τους κανόνες δεν έχουν θέση στην πατρίδα μας».
Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε την ανακοίνωση προγράμματος για 5.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα καθώς όπως είπε μόλις 1.200, έχουν σήμερα, τη στοιχειώδη φροντίδα μιας οργανωμένης δομής.
 
Παράλληλα έστειλε μήνυμα στα κράτη της Ευρώπης που δεν δέχονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν προνόμια αλλά να μην επιδεικνύουν εμπράκτως αλληλεγγύη. «Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν γίνεται να υπάρχει αλά καρτ», τόνισε.
 
Από την άλλη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, προέβλεψε ότι το νομοσχέδιο θα αποδειχθεί αναποτελεσματικό και ανεφάρμοστο και σημείωσε ότι η ΝΔ το έφερε προς ψήφιση περισσότερο για να ικανοποιήσει το ακροατήριό της παρά επειδή πιστεύει ότι μπορεί να γίνει πράξη.
 
Και συνέχισε επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση καταφεύγει σε δύο βασικές όσο και «απίστευτες» όπως είπε, απλουστεύσεις.
 
Ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο μετατρέπει τους πρόσφυγες σε μετανάστες και το προσφυγικό ζήτημα από ευρωπαϊκό σε «εθνικό» ή, ακόμη χειρότερα, σε «ελληνοτουρκικό». Λίγο πριν είχε προειδοποιήσει ότι είναι λάθος αυτή η γραμμή, γιατί όταν η κυβέρνηση βρεθεί απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους δε θα έχει επιχειρήματα για να ζητά μετεγκαταστάσεις από τις ευρωπαϊκές χώρες, ή την κατάργηση του Δουβλίνου, αλλά θα την παραπέμπουν στην αντιμετώπιση τους προβλήματος ως διμερούς ζητήματος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
 
Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι έχει υιοθετήσει μια λογική συμψηφισμού της προσφυγικής κρίσης με μείζονα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, και παρέπεμψε σε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα με την οποία παρότρυνε σε χαμηλούς τόνους στα εθνικά γιατί διαφορετικά θα υπάρχουν επιπτώσεις στις προσφυγικές ροές.
 
Πιο αναλυτικά αποσπάσματα από τις ομιλίες των αρχηγών:
 
Μητσοτάκης: Η λύση δεν είναι να ανοίξουμε διάπλατα τις πύλες της χώρας
Στην πρωτολογία του ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό «παρά τις ανεπάρκειες ακόμα και ισχυρών οργανισμών» ενώ σημείωσε ότι το νομοσχέδιο ολοκληρώνει την κάλυψη ενός μεγάλου κενού». Επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «ήταν οι ελλείψεις και οι αντιφάσεις στον τομέα αυτό που επέτρεπαν λάθη, καθυστερήσεις και συχνά εικόνες χάους. […] Από τις δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έφτασαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έγιναν μόλις 1.806 επιστροφές στην Τουρκία, ενώ εκκρεμούν 70.000 αιτήσεις».
 
Την ίδια ώρα θέλησε να στείλει αυστηρό μήνυμα ότι «όσοι θα ζητούν άσυλο αλλά θα προσβάλλουν την χώρα δεν έχουν θέση στην πατρίδα μας». Ανακοίνωσε ότι «πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ένα πρόγραμμα για τα 5.000 ασυνόδευτα από τα οποία, δυστυχώς, μόλις 1.200, έχουν σήμερα, τη στοιχειώδη φροντίδα μιας οργανωμένης δομής».
 
Ανέδειξε το βασικό, αποτρεπτικό μήνυμα, το οποίο επιχειρεί να περάσει το νομοσχέδιο, λέγοντας «ο νόμος για το άσυλο εκπέμπει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ως εδώ με όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο αλλά επιχειρούν να εισέλθουν και να παραμείνουν στη χώρα μας. Αυτοί θα επιστρέφουν στην πατρίδα τους και θα χάσουν τα λεφτά που έδωσαν».
 
Πρόσθεσε ότι «η λύση δεν είναι να ανοίξουμε διάπλατα τις πύλες της χώρας και να τους υποδεχθούμε όλους. Κάτι τέτοιο θα καταδίκαζε και τους ίδιους στη διάψευση του ονείρου, αλλά θα καταδίκαζε και τους Έλληνες» και σημείωσε ότι «η πατρίδα μας ξέρει καλά από προσφυγιά γι’ αυτό θα δώσει καταφύγιο σε όσους κινδυνεύουν, αλλά αυτό θα γίνει με κανόνες συντεταγμένα και δομημένα».
 
Όσον αφορά στην ευρωπαϊκή πτυχή του ζητήματος, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «υποδέχομαι εξαιρετικά θετικά τη νέα κινητικότητα που προκαλεί η πρόσφατη γερμανική πρωτοβουλία για μια επανεξέταση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου. […] Σημαντικό η Ευρώπη να αποκτήσει κοινή πολιτική ασύλου» και πρόσθεσε ότι «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν γίνεται να υπάρχει à la carte».
 
Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η αλληλεγγύη ή θα εκδηλώνεται με σύστημα ή θα υπάρχει μόνο στα λόγια και στα συνθήματα κι αυτό δεν είναι δικό μου είναι λόγια της Χάνα Άρεντ».
 
Τσίπρας: Είπατε συνειδητά ψέματα
Με τη χαρακτηριστική φράση «όλα εδώ πληρώνονται» άνοιξε την ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραπέμποντας στην κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ότι χρησιμοποίησε ακραία ρητορική όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να καβαλήσει το κύμα του λαϊκισμού αλλά τώρα προσγειώνεται στην πραγματικότητα.
 
Ο Α. Τσίπρας τόνισε «έχω την αίσθηση ότι σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα όπως το προσφυγικό βρίσκεστε εγκλωβισμένοι ανάμεσα στη ρητορική που αναπτύσσατε κι εσείς προεκλογικά κι από την άλλη στη σοβαρότητα του προβλήματος το οποίο πρέπει να διαχειριστείτε» και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «είπατε συνειδητά ψέματα ότι τους πρόσφυγες τους φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυρία Τασία».
 
Ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε ότι «υποσχεθήκατε ότι την επόμενη των εκλογών οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα σταματήσουν να έρχονται. Και αυτή τη στιγμή έχουν τριπλασιαστεί οι ροές. Δεν ευθύνεστε εσείς γι’ αυτό, αλλά κοιτάξτε μια ειρωνεία της τύχης» και συνεχίζοντας την επίθεσή του στη ΝΔ ανέφερε ότι «ανακαλύψατε τώρα ότι το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι γεωπολιτικό πρόβλημα. […] Δείξατε πόσο ανέτοιμοι ήσασταν να αντιμετωπίσετε μια υπαρκτή κρίση. Ένα διεθνές πρόβλημα που σκάει στη χώρα μας. Στο μόνο ζήτημα που δεν σας τα αφήσαμε έτοιμα, τα κάνατε θάλασσα».
 
«Τι κάνατε από τον Ιούλη και μετά; Την πρώτη μέρα αποφασίσατε να καταργήσετε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και να το περάσετε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Διώξατε ανθρώπους που έχουν διαχειριστεί κρίσεις προφανώς επειδή δεν ήταν κοντά στις απόψεις σας», είπε ο κ. Τσίπρας. προσθέτοντας ότι «από 5.600 που είχε η Μόρια από όταν αναλάβατε τώρα μετράει 15.000 ανθρώπους. Στη Σύμη δεν είχαν παραμείνει αιτούντες άσυλο 24 ώρες στα προηγούμενα χρόνια». Μάλιστα, σε άκρως ειρωνικό τόνο, επισήμανε ότι «βγήκε ο δήμαρχος της Σύμης και πρόλαβε να πει ότι δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο, όσα χρόνια είναι δήμαρχος. Δεν τον έχω ξαναδεί βέβαια στα κανάλια, αλλά θα τον επισκεφθώ με την πρώτη ευκαιρία».
 
«Νομοθετείτε για την εκλογική σας κοινή γνώμη»
Επιπλέον επισήμανε ότι «έχω την αίσθηση ότι σήμερα νομοθετείτε περισσότερο για να ικανοποιήσετε την εκλογική σας κοινή γνώμη» προθέτοντας ότι ούτε η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα πετύχει κάτι με αυτό το νόμο.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για λογικές συμψηφισμού του προσφυγικού με τα εθνικά και τις ελληνοτουρκικές διαφορές.
 
«Έρχεται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και κάνει αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις ότι δήθεν η Ελλάδα κακομεταχειρίζεται τους πρόσφυγες και δεν είστε σε θέση να του απαντήσετε επί της ουσίας» είπε ο Α. Τσίπρας και τόνισε ότι «δεν είστε σε θέση να του απαντήσετε γιατί δικά σας στελέχη έχουν πει και συνεχίζουν να λένε αυτά για τα οποία μας κατηγορεί».
 
Επίσης, σημείωσε ότι «τις λέξεις που δεν ξέρετε εσείς όπως η αλληλεγγύη τις αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο» και κάλεσε την κυβέρνηση «να σεβαστείτε το κράτος δικαίου και να συμπεριλάβετε στη χορήγηση ΑΜΚΑ όλες τις κατηγορίες. Είμαστε μάρτυρες παιδιών που δεν μπορούν να εγγραφούν στο νηπιαγωγείο, στο σχολείο. Αυτό θάχει επιπτώσεις και στη δημόσια υγεία», επισημαίνοντας ότι «σε όλα αυτά που κάνετε αυτό που δεν καταλαβαίνετε είναι ότι όσα βουνά και να βάλει κανείς μπροστά σε έναν άνθρωπο που παλεύει για τη ζωή του παιδιού του αυτός θα τα ανέβει τα βουνά».
 
Επισήμανε, δε, ότι «με ακροδεξιές κουτοπονηριές δεν λύνεται το πρόβλημα» και ότι «αποδώσαμε ιθαγένεια σε μετανάστες δεύτερης γενιάς. Αυτή είναι η αναγνώριση του φαινομένου Αντετοκούνμπο κι όχι να πανηγυρίζουμε μόνο» και κάλεσε την κυβέρνηση να ακολουθήσει «την Ευρώπη της αλληλεγγύης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι την Ευρώπη της ακροδεξιάς. Κανένας Ορμπαν κανένας Σαλβίνι δεν μπορεί να εμποδίσει τον άνθρωπο που πίσω του έχει φωτιά, πόλεμο».
 
«Δεν… προλάβατε»
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για ν’ απαντήσει στον Α. Τσίπρα. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «αν κατάλαβα καλά, μας είπατε ότι για οτιδήποτε καλό έχει γίνει στη χώρα τους τελευταίους τρεις μήνες πρέπει να πιστωθεί σε εσάς. […] Θέλατε αλλά δεν προφθάσατε να τα κάνετε όλα αυτά εσείς και πολλά περισσότερα, μόνο που κύριε Τσίπρα δεν σας υποχρέωσε κανείς να οδηγήσετε τη χώρα σε εκλογές τον Ιούλιο θα μπορούσατε να ασκείτε τα καθήκοντά σας μέχρι τέλη Οκτωβρίου».
 
Ο πρωθυπουργός είπε ότι «κανείς δεν σας πιστεύει και το μήνυμα σας το έστειλε ξεκάθαρα ο ελληνικός λαός πολύ φοβάμαι ότι δεν το έχετε αντιληφθεί».
 
Σημείωσε, δε, ότι «ενοχλείστε που ο επικεφαλής μιας κεντροδεξιάς παράταξης μπορεί να στέκεται στην αίθουσα και να δηλώνει περήφανος που μια κοπέλα από την Αφρική σηκώνει την ελληνική σημαία» και διερωτήθηκε αν «είναι ακροδεξιός λαϊκισμός να δηλώνει κανείς ότι η θάλασσα έχει σύνορα και αυτά πρέπει να φυλάσσονται; Είναι σα να μας λέτε ότι όλοι όσοι μπαίνουν στην Ελλάδα σήμερα είναι πρόσφυγες».
 
Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε δηκτικά προς τον Α. Τσίπρα ότι «το πρόβλημα ξεκίνησε από τη στιγμή που η Ευρώπη έκλεισε τα σύνορά της και δεν σας είδα να δίνετε αγώνα τότε» και τον ρώτησε: «Είστε ικανοποιημένος ως ένας ευαίσθητος αριστερός από το γεγονός ότι τελικά με τη διαδικασία την οποία εσείς ακολουθούσατε καμία αίτηση ασύλου δεν είχε τελεσιδικήσει εκτός κι αν πέρναγε πολύ μεγάλο διάστημα; […] Δεν γνωρίζατε τη φάμπρικα που είχε στηθεί με ΜΚΟ και ιδιώτες γιατρούς που έδιναν πιστοποιητικά μετατραυματικού στρες;».
 
Όσον αφορά στις αιτιάσεις της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «έχω καταδικάσει δημόσια την παραβατικότητα της Τουρκίας και δήλωσα ότι αυτοί δεν δικαιούνται να κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα» και έκλεισε τη δευτερολογία του λέγοντας ότι «σε αυτή την παράταξη η οποία έχει το θάρρος και τη δυνατότητα να βλέπει το εθνικό πάνω από το κομματικό ειδικά από εσάς προσωπικά που παίξατε κορώνα γράμματα την τύχη της χώρας, μαθήματα δεν δεχόμαστε».
 
«Τέρμα το εμπόριο πατριωτισμού και ευαισθησίας»
Ανταπαντώντας, ο Α. Τσίπρας σημείωσε ότι «ξεκινήσατε την ομιλία σας ρωτώντας γιατί κάναμε εκλογές. Ποιος το λέει αυτό; Εσείς που από την πρώτη μέρα ζητούσατε να κάνουμε εκλογές» και τόνισε ότι «σας άκουσα να λέτε ότι είστε ηγέτης της κεντροδεξιάς που δικαιούται να ομιλεί για τον Ατεντοκούνμπο και τους μετανάστες. Μόλις χθες στέλεχός σας της Θεσσαλονίκης κατήγγειλε ότι είχαμε εκπροσώπους των Ρομά. […] Δεν θέλω να αναφερθώ στον κύριο Βορίδη ο οποίος καταγγέλθηκε και από τον κύριο Κυμπουρόπουλο για ρατσιστικές εκφράσεις».
 
«Αυτά που λέτε είναι άτοπα δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Πως ακριβώς θα φυλάξετε τα θαλάσσια σύνορα; Το δίκαιο της θάλασσας θα το εφαρμόσετε; Πείτε μας για να ξέρουμε κι εμείς», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και διερωτήθηκε «Γιατί περισσότερες περιπολίες στο Αιγαίο σημαίνουν περισσότερα συμβάντα και όχι περισσότερες διασώσεις;».
 
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η Αριστερά πάντα ήταν μπροστά στους αγώνες. Τέρμα το εμπόριο πατριωτισμού και ευαισθησίας για τα εθνικά ζητήματα. […] Είμαστε εμείς που αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες προς όφελος της σταθερότητας στη γειτονική χώρα και είμαστε περήφανοι γιατί βλέπουμε έναν έναν τους βουλευτές σας να έρχονται και να προσπαθούν να σας βάλουν μυαλό. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην κυρία Μπακογιάννη».
 
Τόνισε δε ότι «είπα ότι η χώρα ήταν στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Ποιος έκλεινε τα σύνορα τότε; Μήπως ο κ. Ορμπαν; Μήπως οι ομοϊδεάτες σας στην Αυστρία; Ποιοι ήταν αυτοί που έκλειναν τα σύνορα, που οδήγησαν στην προοπτική να γίνει η Ελλάδα ένα μαύρο κουτί; Είμαστε περήφανοι γιατί η Ελλάδα ήταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 18:07