search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:30
MENU CLOSE

ΕΕ: Η Ελλάδα παραμένει ουραγός στη δωρεά οργάνων

31.10.2019 16:47
ΕΕ: Η Ελλάδα παραμένει ουραγός στη δωρεά οργάνων - Media

 

Ουραγός στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει η Ελλάδα στη δωρεά οργάνων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή την αυριανή, Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων.

Ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ανέρχεται στους 18 δότες ανά εκατομμύριο, στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις 4,8 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ο μέσος χρόνος αναμονής για μόσχευμα νεφρού είναι 6,5 χρόνια ενώ το 60% των νεφροπαθών πεθαίνουν πριν βρεθεί μόσχευμα.

Επιπλέον, η συνολική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ την τετραετία 2012-2015 για μετάβαση στο εξωτερικό για μεταμόσχευση ανήλθε στα 35 εκατ. ευρώ, με το μέσο κόστος ανά ασθενή να υπολογίζεται στις 150-200 χιλ. ευρώ, ενώ περισσότερο από το 65% των Ελλήνων εξακολουθούν και δηλώνουν ανεπαρκώς ενημερωμένοι για την δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, εξήγησε ότι οι γιατροί της Αθήνας πρόκειται να αναλάβουν πρωτοβουλία προώθησης της ιδέας της δωρεάς οργάνων, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και όπως είπε, από την εκδήλωση προέκυψε η ανάγκη για Εθνικό Σχέδιο Δωρεάς Οργάνων.  Η ανάγκη για Εθνικό Σχέδιο Δωρεάς Οργάνων, αναδείχθηκε

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), έχει θεσπίσει από το 2007 την 1η Νοεμβρίου ως «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων». Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, το έτος 2016 είχαμε στην Ελλάδα, συνολικά, 51 δότες, το 2017 είχαμε 67 δότες οργάνων, το έτος 2018 45 δότες και το 2019 μέχρι και σήμερα είχαμε συνολικά 53 δότες οργάνων.

«Κατά τη διάρκεια του 2019 και μέχρι σήμερα, παρατηρήθηκε 30% αύξηση στα ποσοστά δωρεάς οργάνων στη χώρα μας και αυτό αναδεικνύει την ευαισθητοποίηση και ανταπόκριση της κοινωνίας σ΄ ένα τέτοιο ευαίσθητο θέμα. Χάρη στη πράξη τους αυτή έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία ζωής σε 140 πάσχοντες συνανθρώπους μας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΜ, Ανδρέας Καραμπίνης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:30