search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:43
MENU CLOSE

Τράπεζες: Στον «πάγο» οι αυξήσεις στις προμήθειες

31.10.2019 17:05
Τράπεζες: Κανένας περιορισμός στις αναλήψεις μετρητών - Media

 

Δεν θα προχωρήσουν οι τράπεζες στις προμήθειες, οι οποίες είχαν προαναγγελθεί και ήταν έτοιμες να επιβληθούν από την Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου, σε μια κίνηση καλής θέλησης προς την κυβέρνηση.

Για το θέμα ενημερώθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «πάγωμα» αφορά ορισμένες υπηρεσίες, όπως στην προμήθεια για αλλαγή PIN και την ερώτηση υπολοίπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα, θα προχωρήσει στο πάγωμα ορισμένων χρεώσεων που είχε ανακοινώσει. Μεταξύ των χρεώσεων που θα παγώσουν είναι η χρέωση 15 λεπτών για αντίγραφο κινήσεων σε ΑΤΜ της ΕΤΕ. Πηγές από άλλες τράπεζες αναφέρουν ότι δεν είχαν ανακοινώσει αυξήσεις για χρεώσεις για αντίγραφο κινήσεων από ΑΤΜ με χρήση κάρτας που έχει εκδοθεί από την ίδια την τράπεζα, οπότε δεν τίθεται θέμα παγώματος της σχετικής χρέωσης.

Σημειώνεται ότι το ζήτημα συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση που είχαν την προηγούμενη Πέμπτη, στο Μαξίμου οι διοικήσεις των τραπεζών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους τραπεζίτες να αναθεωρήσουν τις τραπεζικές χρεώσεις, με τους εκπρόσωπους των τραπεζών να δεσμεύονται για την επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής τους, για τη μείωση ή και κατάργηση ορισμένων χρεώσεων, όπου κριθεί αναγκαίο. 

«Έχετε αναγγείλει αυξήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Είναι εξαιρετικά αρνητικό. Δεν δικαιολογούνται οι αυξήσεις, όταν μάλιστα γίνονται σε ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ καλύτερο. Πρέπει να μείνουμε στο προηγούμενο πλαίσιο», είχε τονίσει ο πρωθυπουργός. Από την πλευρά των εκπροσώπων των τραπεζών, ειπώθηκε ότι «στόχος είναι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στις οποίες οι τράπεζες έχουν επενδύσει ιδιαίτερα».

Άλλωστε, την Πέμπτη ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, προειδοποιώντας τις ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει παράλογες και υπερβολικές χρεώσεις, ενώ η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επιληφθεί του θέματος και θα επιβάλλει υψηλά πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι εφαρμόζουν εναρμονισμένες πρακτικές.

«Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχουν παράλογες, υπερβολικές χρεώσεις τραπεζών και εναρμονισμένες πρακτικές των συστημικών τραπεζών. Η κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα και είναι έτοιμη να επέμβει στο πλαίσιο του ελληνικού θεσμικού πλαισίου και της ευρωπαϊκής οδηγίας που υπάρχει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

«Οι τράπεζες κινούνται στο πλαίσιο του ελληνικού θεσμικού πλαισίου και της ευρωπαϊκής οδηγίας σε ό,τι αφορά τις χρεώσεις. Εγώ λέω στις τράπεζες ότι εξετάζουμε πολύ προσεκτικά το θέμα των υπερβολικών τραπεζικών χρεώσεων, και αν αποδειχθεί ότι οι 4 τράπεζες, ή οι 3 τράπεζες – γιατί η μία χρεώνει πολύ χαμηλά- εφαρμόζουν εναρμονισμένες πρακτικές, η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι εδώ, έτοιμη, θα επιληφθεί και να γνωρίζουν ότι τα πρόστιμα είναι πολύ μεγάλα, που επιβάλλει», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε:

«Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία πραγματική δύναμη στις διοικήσεις των τραπεζών γιατί έχουν φύγει από τα ελληνικά χέρια τον Νοέμβριο του 2015 με την τελευταία ανακεφαλαιοποίησή τους, όπου πέρασε στα χέρια ξένων επενδυτών το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Άρα ο εκάστοτε υπουργός Ανάπτυξης δεν έχει ουσιαστική μετοχική επιρροή, μόνο θεσμική επιρροή που του δίνει η υπουργική του θέση».

Εν τω μεταξύ, με σημερινή ανακοίνωσή της, η ΔΙΑΣ ΑΕ (Σύστημα πληρωμών) εκφράζει την υποστήριξή της στην πρόσφατη δέσμευση των Πιστωτικών Ιδρυμάτων, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, για αναθεώρηση της αναγγελθείσας τιμολογιακής πολιτικής στις χρεώσεις τους στις ηλεκτρονικές πληρωμές ώστε «οι χρήστες-πολίτες να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα και ταυτόχρονα να ωφελείται η Εθνική Οικονομία μέσω της αύξησης των ηλεκτρονικών πληρωμών που συμβάλει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης για την πάταξη της φοροδιαφυγής που είναι το τελικό ζητούμενο».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15