search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:59
MENU CLOSE

Εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Ολλανδίας στα θέματα ασύλου

31.10.2019 18:07
Κουμουτσάκος: Αν εξακολουθήσουν να φτάνουν τόσοι πολλοί στα νησιά μας τότε η κατάσταση θα καταστεί ανεξέλεγκτη - Media

 

Την εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας και Ολλανδίας στην ενίσχυση τομέων της παροχής ασύλου, όπως η βελτίωση των πληροφοριακών συστημάτων, ο προγραμματισμός και τα θέματα προμηθειών, αποφάσισαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, με την Ολλανδή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, ‘Ανκι Μπρούκερς-Κνολ, σε σημερινή τους συνάντηση στην Αθήνα.

Όπως δήλωσε η κ. Μπρούκερς-Κνολ, η ολλανδική κυβέρνηση θα στείλει ειδικούς σε αυτούς τους τομείς, «αν και ο συγκεκριμένος αριθμός δεν έχει αποφασιστεί». Επίσης, έπειτα από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, θα αποστείλει, στις 17 Νοεμβρίου, 30.000 κουβέρτες για να διανεμηθούν στους αιτούντες άσυλο στα νησιά.

Ωστόσο, από η Ολλανδή υπουργός εμφανίστηκε αρνητική στη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο από την Ελλάδαστην Ολλανδία, επισημαίνοντας πως «από την πλευρά μας έχουμε δηλώσει ότι είμαστε διατεθειμένοι να εργαστούμε για μια δομική λύση στην ΕΕ και για όσο δεν υπάρχει αυτή η λύση, δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε μια ad hoc λύση».

Επιπλέον, η Ολλανδή υπουργός αναγνώρισε ότι η Ελλάδα «έχει μεγάλο βάρος να διαχειριστεί» στο μεταναστευτικό και υπογράμμισε ότι «εκτιμούμε τις προσπάθειες που καταβάλλει η νέα ελληνική κυβέρνηση» και «ο νέος νόμος που ψηφίζεται στη Βουλή είναι η αρχή για την επίλυση αυτού του προβλήματος». Ωστόσο, καθώς χθες επισκέφθηκε τη Λέσβο, υπογράμμισε ότι «πρέπει να γίνει πολλή δουλειά και οι συνθήκες υποδοχής πρέπει να βελτιωθούν δραστικά», ενώ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να βρει δομικές λύσεις και αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για μια «ουσιαστική συζήτηση, που άγγιξε όλα τα ζητήματα που αφορούν αυτό το πολύ κρίσιμο ζήτημα». «Ήταν κοινή διαπίστωση», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός, «ότι πρέπει να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα στη διαμόρφωση ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου». Στην κατεύθυνση αυτή, ο ίδιος σχολίασε τη χθεσινή πρωτοβουλία του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών ως «μια θετική εξέλιξη, διότι σταμάτησε την ακινησία πολλών μηνών». Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος έστειλε ένα μήνυμα προς την Τουρκία, ότι «αν επιμένει σε μια πολιτική που δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το σύστημα των λαθροδιακινητών, πάντα θα έχουμε μπροστά μας μια πρόκληση που θα πρέπει να διαχειριζόμαστε».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:59