search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:04
MENU CLOSE

Κριτική ΣΥΡΙΖΑ για προσφυγικό και Πρέσπες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2097
31-10-2019
01.11.2019 04:00
syriza-sima-logotupo.jpg

 

Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρεται σήμερα η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για το άσυλο – υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας την περασμένη εβδομάδα έστειλε μήνυμα ότι έληξε η περίοδος χάριτος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ανέβουν οι τόνοι και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφήνει τίποτα να πέσει κάτω.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο καθεαυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι αποτελεί έκφραση της αποτρεπτικής πολιτικής που θέλει η Ν.Δ. να εφαρμόσει στο προσφυγικό, περιορίζοντας στο μίνιμουμ την απόδοση ασύλου, ακολουθώντας και τις επιταγές που επιβάλλει η εσωκομματική «ακροδεξιά» πτέρυγά της. Η πολιτική αυτή, θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ, αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στις διατάξεις του νομοσχεδίου οι οποίες αυστηροποιούν τις διαδικασίες με στόχο την απόρριψη των αιτημάτων, γενικεύουν την κράτηση των αιτούντων και γενικώς καταστρατηγούν το διεθνές δίκαιο και τη Συνθήκη της Γενεύης, ενίοτε παρεκκλίνουν προς το αυστηρότερο ακόμη και από τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό την Τρίτη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης αναφερόμενος στο προσφυγικό, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι «κατήργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και απέφυγε τη μεταφορά ευάλωτων ομάδων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, για να μην δυσαρεστήσει τους ‘‘δικούς’’ της δημάρχους». Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς οδηγηθήκαμε σε μια έκρυθμη κατάσταση και η Ν.Δ. θερίζει ό,τι έσπειρε». Χαρακτήρισε δε το προσφυγικό ως «ένα από τα κρίσιμα θέματα σε διεθνές επίπεδο». Αναφερόμενος στην πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «εμείς δεν μιλήσαμε ποτέ για εύκολες λύσεις, αλλά καταφέραμε να διαχειριστούμε με ανθρωπιά και αποτελεσματικότητα ένα τόσο σύνθετο γεωπολιτικό ζήτημα, τη στιγμή που η Ευρώπη αδιαφορούσε. Η Ν.Δ. ασκούσε ανεύθυνη αντιπολίτευση επί τέσσερα χρόνια κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό. Αν και πολύ καθυστερημένα, τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσγειώνεται στην πραγματικότητα».

Πρωτοβουλίες για Πρέσπες

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν λοιπόν ότι η τακτική και ρητορική της Ν.Δ. που ακολούθησε ως αντιπολίτευση τώρα της γυρίζει μπούμερανγκ. Όμως θεωρούν επίσης ότι δεν είναι το μόνο θέμα για το οποίο άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, αλλά τώρα το βρίσκει μπροστά της.

Το ίδιο πρόβλημα εκτιμούν ότι έχει και με το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς, παρά την προσαρμογή που έχει κάνει η ηγεσία μετά τις εκλογές, αποδεχόμενη την εφαρμογή της συμφωνίας, εν τούτοις παραμένει εγκλωβισμένη στις εσωκομματικές ισορροπίες. Αυτές οι τελευταίες, λένε στην Κουμουνδούρου, την αναγκάζουν να είναι «παρακολουθητής των εξελίξεων και μετατρέπει ξανά την Ελλάδα σε κομπάρσο των κρίσιμων διεθνών εξελίξεων» αφήνοντας να βγαίνουν μπροστά χώρες όπως η Δανία, η Ολλανδία και η Γαλλία.

Στο μεταξύ, με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί σημαντική προσωπική του παρακαταθήκη τη Συμφωνία των Πρεσπών για την οποία επιδιώκει τη δικαίωσή του, πολύ περισσότερο μετά και την «κωλοτούμπα» Μητσοτάκη μετεκλογικώς, από τον ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιούν ότι δεν θα μείνουν αδρανείς μπροστά στις εξελίξεις, δηλαδή το κλίμα υπέρ της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας που φάνηκε να διαμορφώνεται με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου κόντρα στο γαλλικό και ολλανδικό βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εν ολίγοις προειδοποιούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει τα «διπλωματικά κεκτημένα» της περιόδου της διακυβέρνησής του και θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες διεθνείς πρωτοβουλίες για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:04