search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:01
MENU CLOSE

Η προέλαση του λαϊκισμού – Ο Τζόνσον φαβορί στις βρετανικές εκλογές του Δεκεμβρίου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2097
31-10-2019
03.11.2019 04:00
election.jpg

 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζεται για τέταρτη σεζόν η παράσταση «Brexit: Μια κωμωδία με δραματικούς τόνους» με τελευταίο πρωταγωνιστή τον Μπόρις Τζόνσον, που φαίνεται να είναι φυσικό ταλέντο. Σε δεύτερο ρόλο και ο βαρουφακικός Τζέρεμι Κόρμπιν, που φώναζε ότι δεν ξέρει τι θέλει. Οι εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου αποτελούν ένα μείγμα απόφασης που ικανοποιεί όλους: και ο λαός ψηφίζει και οι Συντηρητικοί δεν κάνουν δεύτερο δημοψήφισμα και οι Εργατικοί μπορούν να χάσουν πανηγυρικά αποδεικνύοντας ότι προσπάθησαν. 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνετη επικράτηση του Τζόνσον, αλλά αναλυτές επισημαίνουν ότι θα πρόκειται για τις πιο αμφίρροπες εκλογές στην ιστορία της χώρας στην πέμπτη εκλογική αναμέτρηση σε διάστημα τετραετίας.
Στη Γερμανία το mainstream πολιτικό σύστημα σοκάρεται από το γεγονός ότι σε μια περιφέρεια (Θουριγγία) πρώτο κόμμα βγήκε η Αριστερά και δεύτερη η Εναλλακτική για τη Γερμανία, ένα κόμμα που όλο και περισσότερο στρέφεται προς τους νεοναζί. Τα πράγματα γίνονται ιδιαιτέρως πιο σοβαρά αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι στην ίδια περιοχή διαβιοί σημαντική εβραϊκή κοινότητα.

Και ενώ φαίνεται ότι οι παγκόσμιοι εκφραστές του λαϊκισμού εξάντλησαν το απόγειο της αποσταθεροποιητικής τους δράσης, τώρα, με τη συμπαράσταση της κοινωνίας, αποπειρώνται να μετεξελιχθούν σε θεσμικούς παίκτες αλλοιώνοντας εκ των έσω τη δυτικού τύπου δημοκρατία διά της παράδοσής της στον απόλυτο έλεγχο ενός καπιταλισμού χωρίς όρια και φραγμούς. 

Ο λαϊκιστής από το Ίτον
Ο μοιραίος Μπόρις Τζόνσον τελικά τα κατάφερε. Το Κοινοβούλιο συμφώνησε για πρόωρες εκλογές ώστε να αρθεί το αδιέξοδο του Brexit. Ο Τζόνσον επιθυμεί τις εκλογές ώστε να ανακτήσουν οι Συντηρητικοί την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, θεωρείται ωστόσο ότι θα είναι για τον πρωθυπουργό μια δύσκολη εξίσωση με άγνωστες παραμέτρους. Αν νικήσει, θα έχει τα χέρια ελεύθερα για να εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης στην οποία κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγχρόνως υπάρχει το ενδεχόμενο η αντιπολίτευση να ενωθεί για να εκτροχιάσει τη στρατηγική του ή ακόμη και να αμφισβητήσει το Brexit.

Η ημερομηνία του Βrexit έχει οριστεί για τις 31 Ιανουαρίου βάσει της νέα παράτασης «που δεν θα δεχόταν ποτέ ο Τζόνσον» και τώρα έχει σημασία τι θα αποφασίσουν οι ψηφοφόροι. Στο απίθανο, βάσει των δημοσκοπήσεων, σενάριο που το Εργατικό Κόμμα υπερισχύσει, θα αποπειραθεί μια νέα συμφωνία με την Ε.Ε. για να μπορέσει, εν πολλοίς, να ακυρώσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, γεγονός καθ’ όλα αντιδημοκρατικό. Πώς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; Με νέο δημοψήφισμα, το οποίο ζητάει επίσης το αυτονομιστικό κόμμα της Σκωτίας SNP, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι ζητούν απλώς την ακύρωση του Brexit.

Όλα δείχνουν Μπόρις
«Στις εκλογές αυτές υπάρχουν δύο επιλογές: ο Τζόνσον ή όχι ο Τζόνσον» συνόψισε ο Τζον Κέρτις, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Στραθκλάιντ. Σημείωσε όμως ότι «προς το παρόν η τάση είναι υπέρ του πρωθυπουργού». Βέβαια, υπάρχει και τάση τιμωρίας των λαϊκιστών, δηλαδή ότι δεν τήρησαν καμία από τις υποσχέσεις τους, κάτι που θα εκμεταλλευτεί και ο «αποκλειστικός εκπρόσωπος» του τραμπισμού στη Βρετανία Νάιτζελ Φάρατζ, που συνεχίζει να προτείνει ένα «ιδεολογικό χάος για να αλλοιώσει την Ευρώπη συνολικά». 

Οι Εργατικοί επικρίνονται γιατί ποτέ δεν ξεκαθάρισαν τι επιθυμούν αναφορικά με το Brexit. Αν τους παρακολουθήσει κάποιος, θέλουν και Ε.Ε. και κανόνες και Brexit. Ο Κέρτις θεωρεί ωστόσο ότι θα χρειαστεί «ένα θαύμα» για να κερδίσουν τις εκλογές οι Εργατικοί. Μια ενδεχόμενη κυβέρνηση μειοψηφίας των Εργατικών θα εξαρτιόταν πλήρως από τη στήριξη του SNP και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών εξηγεί, υπονοώντας ότι τότε οι Εργατικοί θα ταυτίζονταν με τις δυνάμεις που επιθυμούν τη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Απειλούν την κοινωνική ειρήνη
O επικεφαλής της γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Εσωτερικού (BfV) προέβη σε μια εξαιρετικά σημαντική διαπίστωση: «Οι φανατικοί ακροδεξιοί εμπλέκονται με λιγότερο ριζοσπάστες συντηρητικούς, σβήνοντας τις διαχωριστικές γραμμές ώστε να κάνουν τον εξτρεμισμό περισσότερο αποδεκτό και δυσκολότερα ανιχνεύσιμο». «Η παροιμιώδης έκφραση “δεξιά γωνία”, που επιτρέπει μια σαφή διάκριση μεταξύ των εξτρεμιστών και του συντηρητικού στρατοπέδου, δεν υπάρχει πια» είπε ο πρόεδρος της BfV σε κοινοβουλευτική ακρόαση.

Την ίδια στιγμή η Αριστερά (Die Linke) και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είναι οι μεγάλοι νικητές των εκλογών στη Θουριγγία, με το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) και το Σοσιαλδημοκρατικό (SPD) Κόμμα να βρίσκονται στην πλευρά των χαμένων. Η Αριστερά εξασφαλίζει 30,6% (28,2% το 2014), η AfD 23,6% (10,6%), η CDU 22,1% (33,5%), το SPD 8,3%, (12,4%) οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι από 5,1% (5,7% και 2,5% αντίστοιχα). Βάσει των αποτελεσμάτων διαφαίνεται ακυβερνησία και αυξάνεται η αγωνία για τις κοινότητες που διαβιούν στην περιοχή και φοβούνται για τη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης.

Κατηγορίες εν όψει
Κάτι αλλάζει στις ΗΠΑ. Πρώτη φορά από την εποχή που διεκδικούσε την Προεδρία των ΗΠΑ, με γιουχαΐσματα και αποδοκιμασίες υποδέχθηκαν τον Ντόναλντ Τραμπ και την πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια, θεατές σε αγώνα μπέιζμπολ στην Ουάσιγκτον. Οι παρευρεθέντες φώναζαν «Κλείστε τον μέσα!» απευθυνόμενοι στον Τραμπ, ένα σύνθημα που χρησιμοποιεί συχνά ο ίδιος στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις αναφερόμενος στη Χίλαρι Κλίντον, την αντίπαλό του από το Δημοκρατικό Κόμμα στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Την Πέμπτη ξεκινάει και η διαδικασία ψηφοφορίας αναφορικά με τις έρευνες για την παραπομπή του Αμερικανού Προέδρου για το τηλεφώνημά του στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι. Η έρευνα που διεξάγει η Βουλή των Αντιπροσώπων συνεχίζεται και ίσως οδηγήσει στην απαγγελία κατηγοριών κατά του Προέδρου. Η πρώτη φάση προβλέπει ψηφοφορία στην Ολομέλεια, όπως ανακοίνωσε και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Ιταλία: Ο Σαλβίνι ανακάμπτει
Την έξοδο στην Αριστερά έδειξαν οι ψηφοφόροι στην ιταλική Ούμπρια, στις τοπικές εκλογές, ψηφίζοντας υπέρ μιας νέας κυβέρνησης υπό την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι. Το αποτέλεσμα συνιστά πλήγμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό των Πεντάστερων και του Δημοκρατικού Κόμματος.
Με την υποστήριξη των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας και της Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η υποψήφια της Λέγκας του Σαλβίνι, Ντονατέλα Τεσέι, απέσπασε το 57,7% των ψήφων, 20 μονάδες μπροστά από τον βασικό αντίπαλό τους, τον οποίο στήριζαν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι. «Γράφουμε ιστορία απόψε» θριαμβολόγησε μέσω Twitter ο Σαλβίνι.

Την επαύριον της συνάντησης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και λαϊκισμού διαφαίνεται ότι, αν καθιερωθούν οι λαϊκιστές ως βασικοί πόλοι στο ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα, θα είναι δραματικές οι συνέπειες στην κοινωνική συνοχή και τους θεσμούς. Με πλήρη ευθύνη των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:59