search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:21
MENU CLOSE

Ποιες προμήθειες κόβουν οι τράπεζες

01.11.2019 15:52
Τράπεζες: Κανένας περιορισμός στις αναλήψεις μετρητών - Media

 

Σε αναπροσαρμογή προμηθειών σε συγκεκριμένες συναλλαγές μέσω ΑΤΜ, προχωρούν οι τράπεζες. Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank και Εθνική επικεντρώνουν στην απαλλαγή από την επιβάρυνση στις αναλήψεις μετρητών στα νησιά που δεν διαθέτουν ΑΤΜ και από το κόστος για την αλλαγή PIN.

«Οι τράπεζες θα ανακοινώσουν όχι μόνο την αναστολή των αυξήσεων που είχαν προαναγγείλει αλλά και μειώσεις σε χρεώσεις που έχουν ήδη επιβάλλει» ανακοίνωσε το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε τηλεφωνική του παρέμβαση στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1.

Ο υπουργός έκανε λόγο για το πρώτο κύμα των μειώσεων. «Είμαστε σε συζητήσεις και εντός του Νοεμβρίου θα υπάρξει και δεύτερο κύμα μειώσεων σε χρεώσεις», τόνισε και πρόσθεσε:

«Όταν λόγω των μέτρων που έχουμε λάβει τα επιτόκια δανεισμού μειώνονται – χθες το 10ετές κατέρριψε νέο ιστορικό ρεκόρ με 1,15% – και άρα μειώνονται και τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται οι τράπεζες, είναι λογικό αυτή η μείωση να περάσει και στα επιτόκια των δανείων».

Σημειώνεται ότι το ζήτημα είχε συζητηθεί, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση που είχαν την προηγούμενη Πέμπτη, στο Μαξίμου οι διοικήσεις των τραπεζών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τους τραπεζίτες να αναθεωρήσουν τις τραπεζικές χρεώσεις, με τους εκπρόσωπους των τραπεζών να δεσμεύονται για την επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής τους, για τη μείωση ή και κατάργηση ορισμένων χρεώσεων, όπου κριθεί αναγκαίο. 

«Έχετε αναγγείλει αυξήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Είναι εξαιρετικά αρνητικό. Δεν δικαιολογούνται οι αυξήσεις, όταν μάλιστα γίνονται σε ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ καλύτερο. Πρέπει να μείνουμε στο προηγούμενο πλαίσιο», είχε τονίσει ο πρωθυπουργός.

H Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε:

  1. Επιστροφή του κόστους που συνεπάγεται η συναλλαγή σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας, σε 25 περιοχές όπου η Εθνική Τράπεζα δεν διαθέτει ΑΤΜ ή κατάστημα.
  2. Μη εφαρμογή προμήθειας για την εκτύπωση των τελευταίων συναλλαγών στο ΑΤΜ.
  3. Κατάργηση χρέωσης για την επανέκδοση και αποστολή προσωπικού κωδικού PIN.

Παράλληλα, η τράπεζα ενθαρρύνει την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, γεγονός που συνεπάγεται τον περιορισμό χρήσης μετρητών και αποτελεί τάση που παρατηρείται διεθνώς και είναι προς όφελος της επίσημης οικονομίας, ενώ δηλώνει πως παραμένει σε εγρήγορση σε σχέση με τις χρεώσεις και παράλληλα εργάζεται συστηματικά για τη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών της σε όλα τα κανάλια εξυπηρέτησής τους.

Από την πλευρά της, η Τράπεζα Πειραιώς γνωστοποίησε ότι οι πελάτες της δεν θα έχουν οποιαδήποτε επιβάρυνση κατά την ανάληψη μετρητών μέσω ATM τρίτων τραπεζών στα νησιά όπου η ίδια δεν διατηρεί  δικό της ΑΤΜ. Το κόστος ανάληψης που επιβάλλει ο πάροχος του ΑΤΜ στις περιπτώσεις αυτές, απορροφάται εξολοκλήρου από την Τράπεζα Πειραιώς.

Η Τράπεζα επανεξετάζει την τιμολογιακή της πολιτική και σε άλλες προσφερόμενες υπηρεσίες, ενώ παράλληλα, μηδενίζει το κόστος σειράς εργασιών μέσω ΔΙΑΣ σε ΑΤΜ τρίτων τραπεζών, όπως:

  1. Ερώτηση Υπολοίπου
  2. Αλλαγή Προσωπικού Κωδικού Ασφαλείας 
  3. Απεμπλοκή Προσωπικού Κωδικού Ασφαλείας

Υπενθυμίζεται ότι, τόσο οι αναλήψεις όσο και οι προαναφερθείσες εργασίες, παρέχονται ανέξοδα για τους πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς στο δίκτυό της. 

Με τη σειρά της, η Eurobank ανακοίνωσε την επέκταση της απορρόφησης κόστους ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας σε επιπλέον 14 απομακρυσμένες περιοχές.

Ειδικότερα, η τράπεζα αναφέρει ότι αναγνωρίζοντας την αντικειμενική δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι πελάτες της, σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κατάστημα ή δικό της ATM, έχει προχωρήσει ήδη από τον Σεπτέμβριο στην κάλυψη της χρέωσης Direct Access Fee (DAF) σε 16 απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα: Αστυπάλαια, Κάσος, Καστελόριζο, Λειψοί, Τήλος, Φούρνοι, Οινούσσες, Σαμοθράκη, Ψαρά, Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια, Σίκινος, Σχοινούσα, Κύθηρα και Ιθάκη. Για τις συναλλαγές που έγιναν από 1η Αυγούστου στις περιοχές αυτές, έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία επιστροφής των χρημάτων.

Συνεκτιμώντας τον θετικό απόηχο της πρωτοβουλίας αυτής, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, η Eurobank αποφάσισε να επεκτείνει την απορρόφηση του εν λόγω κόστους σε επιπλέον 14 απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, με άμεση ισχύ. 

Συγκεκριμένα, οι 14 νέες περιοχές είναι οι εξής: Λέρος, Νίσυρος, Χάλκη, Ικαρία, Αγαθονήσι, Ανάφη, Κίμωλος, Φολέγανδρος, Μεγανήσι, Ύδρα, Μέθανα, Αγκίστρι, Κέα, και Ελαφόνησος. Ως εκ τούτου καλύπτονται συνολικά 30 απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας ότι η τράπεζα παρεμβαίνει και θα συνεχίσει να παρεμβαίνει όπου διαπιστώνεται ότι προκύπτει ανάγκη.

Οι πελάτες, όπως αναφέρει η Eurobank, έχουν τη δυνατότητα δωρεάν ανάληψης χρημάτων από τα 966 ΑΤΜ που διαθέτει η Τράπεζα σε όλη την Επικράτεια, καθώς και από τα 657 καταστήματα ΕΛΤΑ σε όλη τη χώρα, κατά τις εργάσιμες ώρες και ημέρες, μόνο με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας.

Σημειώνεται ότι η Eurobank ανακοίνωσε ότι με άμεση ισχύ από την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019, προχωρεί στην κατάργηση της προμήθειας επανέκδοσης προσωπικού κωδικού PIN χρεωστικών καρτών.

Τέλος, με τη σειρά της η Alpha Bank προχωρά σε κατάργηση των χρεώσεων για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλων τραπεζών σε 16 νησιωτικές περιοχές όπου δεν λειτουργεί δικό της κατάστημα ή ΑΤΜ, απορροφώντας την προμήθεια (DAF) που έχουν καθιερώσει πανευρωπαϊκά όλα τα τραπεζικά ιδρύματα, για τις συγκεκριμένες συναλλαγές.

Η εφαρμογή των μηδενικών χρεώσεων αναμένεται να ξεκινήσει από τις 11 Νοεμβρίου και αφορά στα νησιά: Αγ. Ευστράτιος, Αγαθονήσι, Αλόννησος, Ανάφη, Δονούσα, Ηρακλειά, Θηρασιά, Καστελλόριζο, Κίμωλος, Σαμοθράκη, Σίκινος, Σκύρος, Σχοινούσα, Οινούσσες, Χάλκη και Ψαρά.

Με την απόφασή της αυτή, η τράπεζα, αναφέρει ότι αναγνωρίζει εμπράκτως την ανάγκη ελάφρυνσης των πελατών της σε περιοχές όπου δεν έχουν την αντικειμενική δυνατότητα να επιλέξουν το δικό της Δίκτυο Καταστημάτων ή ΑΤΜ. Παράλληλα, στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας έναντι των τοπικών κοινωνιών, η Alpha Bank εξετάζει την επέκταση του μέτρου και σε άλλες ακριτικές – απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, η Alpha Bank θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση της πρόσβασης των συναλλασσόμενων στα τραπεζικά δίκτυα, για την ενίσχυση των εναλλακτικών δικτύων και τη μείωση της χρήσης μετρητών. 

Η σημερινή απόφασή της για απορρόφηση του κόστους ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ έρχεται σε συνέχεια της στήριξης που παρέχει επί σειρά ετών στους κατοίκους των ελληνικών νησιών, μέσω στοχευμένων Προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Υπενθυμίζεται ότι με χθεσινή ανακοίνωσή της, η ΔΙΑΣ ΑΕ (Σύστημα πληρωμών) εξέφρασε την υποστήριξή της στην πρόσφατη δέσμευση των Πιστωτικών Ιδρυμάτων, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, για αναθεώρηση της αναγγελθείσας τιμολογιακής πολιτικής στις χρεώσεις τους στις ηλεκτρονικές πληρωμές ώστε «οι χρήστες-πολίτες να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα και ταυτόχρονα να ωφελείται η Εθνική Οικονομία μέσω της αύξησης των ηλεκτρονικών πληρωμών που συμβάλει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης για την πάταξη της φοροδιαφυγής που είναι το τελικό ζητούμενο».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:21