17/02/2019 20:18:54
7.5.2012

Στις 10 Μαΐου τα εγκαίνια της έκθεσης VLAVES

Στις 10 Μαΐου τα εγκαίνια της έκθεσης VLAVES - Media

Οι Γιατροί του Κόσμου στηρίζουν την εικαστική έκθεση VLAVES, τα εγκαίνια της οποίας έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη, 10 Μαΐου, στις 20.00 το απόγευμα στο ΜETAPolis. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 10 έως και τις 21 Μαΐου.

Το ΜETAPolis (Αιόλου 48-50, Αθήνα) ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό με την εικαστική αναζήτηση 9 καλλιτεχνών πάνω στην έννοια της «βλάβης».

Βλάβη της πολιτείας. Βλάβη του σώματος. Βλάβη της ψυχής. Βλάπτω. Βλάπτομαι. Ας ακούσουμε τον Δημοσθένη: «Τα σφάλματα, συσσωρευόμενα καθένα λίγο-λίγο, γίνονται για την πόλη καθολική βλάβη».

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην πολιτεία του ανθρώπινου κορμιού και της ανθρώπινης ψυχής, όπου η διαδικασία του «βλάπτω» και του «βλάπτομαι» αρχίζει με τον έλλογο φόνο μικροστών εξαιρέσεων, ηδονών, αληθειών, που εκλαμβάνεται από το υποκείμενο ως αυτοεπιμέλεια και άκρα κάθαρση. Κι όμως, εκείνες ακριβώς οι αδιόρατες εξαιρέσεις ήσαν που προστάτευαν τον εαυτό, σαν γάτες οι οποίες καθαρίζουν υπόγειο από ποντίκια. Έτσι, τα κελάρια του εαυτού πλημμυρίζουν τώρα από μικροστές αιρέσεις, ώσπου εκείνος σιγά-σιγά αυτοαναιρείται μες στην «καθολική βλάβη».

Kείμενο του συγγραφέα Σπύρου Καρυδάκη για την έκθεση.

Στον καινούριο χώρο του ΜETAPolis, στον πυρήνα του ιστορικού εμπορικού κέντρου της πόλης, που ξαναανακαλύπτει τον εαυτό της και αποτελεί εκ νέου πόλο συνάντησης και πολιτισμού, παρουσιάζεται η έκθεση με τίτλο VLΛVES.  9 σύγχρονοι δημιουργοί διερευνούν τη «βλάβη» της εποχής μας με έργα φτιαγμένα ειδικά για την έκθεση, ο καθένας με το προσωπικό του ιδίωμα. Πρόκειται για μία ομαδική επιμέλεια των συμμετεχόντων και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα εικαστικών μέσων.  

Συμμετέχουν : Θοδωρής  Βερονίκης (Φωτογραφία), Μυρτώ  Βουνάτσου & Στέλιος  Ντεξής (Βίντεο-Εγκατάσταση), Βαγγέλης  Γεραλέξης (Φωτογραφία), Γιάννης Γιαννακόπουλος (Φωτογραφία/instagram), Κώστας  Κουρτίδης (Φωτογραφία), Φωτεινή Πούλια (Σχέδιο),  Χρύσανθος Σωτηρόπουλος (Ζωγραφική),  Έφη Φουρίκη (Βίντεο-Εγκατάσταση) .

Οι καλλιτέχνες της έκθεσης στηρίζουν τους «Γιατρούς του Κόσμου» 

Παράλληλες εκδηλώσεις

Η έκθεση πλαισιώνεται από 2 δράσεις που προέκυψαν από την αναζήτηση της έννοιας της «βλάβης».

 Πέμπτη 17 Μαΐου 2012:  20.00–21.30 «Το προσωπικό είναι πολιτικό»  Μερικά ερεθίσματα και μια συζήτηση με την Αλεξάνδρα Βασιλείου, (Ph.D.,ψυχοθεραπεύτρια)

Σάββατο 19 Μαΐου 2012: 20.30-22.00 «ΠΕΡΙΧΒΛΑΒΗΣ»:  Δραματοθεραπευτική  Performance Με τις  Βουνάτσου Γιασμίνα, (Δραματοθεραπεύτρια)  και  Κασταμονίτου Ανθή (Δραματοθεραπεύτρια/ Παιγνιοθεραπεύτρια), συμμετοχή κρουστών: Κουρτπαρασίδου Μαργαρίτα (Μουσικός).

ΜETAPolis

Η Φωτογραφική Ομάδα που ίδρυσαν το 2009 ο Γιάννης Γιαννακόπουλος και ο Κώστας Κουρτίδης μαζί με τα μέλη της, αναζητούν την δική τους μετεξέλιξη της πόλης, την METApolis. Ένα παιχνίδι ανάμεσα στο χρονικό «μετά» (post) και στο «ομοαναφορικό μετά» (meta). Η μετεξέλιξη της πόλης, αλλά και η ερμηνεία της μέσα από τη συγκέντρωση των επιμέρους τμημάτων της, μέσα δηλαδή από την ίδια την πόλη, από όλους εμάς. Εμπεριέχει & ξεπερνά τον όρο Πόλη- Μητρόπολη. Αυτό είναι η Μετάπολις;

Με σημείο εκκίνησης την τέχνη της φωτογραφίας, ο νέος χώρος του ΜETAPolis στην οδό Αιόλου φιλοδοξεί να αποτελέσει μία πλατφόρμα συνάντησης καλλιτεχνών και κοινού. www.metapolis.gr

VLΛVES

Εγκαίνια :  Πέμπτη, 10 Μαΐου, 20:00

Διάρκεια έκθεσης:  10 – 31 Μαΐου 2012

Ώρες λειτουργίας:  Καθημερινά  17.00 - 22.00, Σάββατο & Κυριακή  12.00-21.00

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.