search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 07:02
MENU CLOSE

Τέταρτη φορά, μέσα σε τέσσερα χρόνια, ψηφίζουν οι Ισπανοί

04.11.2019 07:05
Τέταρτη φορά, μέσα σε τέσσερα χρόνια, ψηφίζουν οι Ισπανοί - Media

 

Την Τετάρτη, δέκα μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 10ης Νοεμβρίου, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, έκανε μια εντυπωσιακή χειρονομία: προσφέρθηκε να φιλοξενήσει στη Μαδρίτη την «ορφανή» σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία είχε τιναχθεί στον αέρα λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στη Χιλή.

Με μόλις ένα μήνα περιθώριο (η σύνοδος θα διεξαχθεί από τις 2 έως τις 13 Δεκεμβρίου) και εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ο Σάντσεθ είχε την ψυχραιμία να καταθέσει τη συνεισφορά του στην παγκόσμια μάχη για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.

Ενώ η αβεβαιότητα για τους 25.000 συνέδρους έληξε και οι ξενοδόχοι της ισπανικής πρωτεύουσας τρίβουν τα χέρια τους, η αβεβαιότητα του ίδιου του Σάντσεθ ενδέχεται να συνεχιστεί και μετά τις κάλπες της επόμενης Κυριακής.

Οι τέταρτες εκλογές σε διάστημα τεσσάρων ετών προκηρύχθηκαν για να εξευρεθεί, επιτέλους, σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά τίποτα δεν προδικάζει ότι αυτό θα συμβεί. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερό προβάδισμα για τους Σοσιαλιστές του Σάντσεθ, χωρίς όμως απόλυτη πλειοψηφία, ενώ οι βασικές ανακατατάξεις προβλέπονται στο στρατόπεδο της δεξιάς.

Το φιλελεύθερο Ciudadanos του Αλμπέρ Ριβέρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ενώ έχει αλλάξει στρατηγική και δεν αποκλείει πλέον μελλοντική σύμπραξη με τους Σοσιαλιστές.

Το Λαϊκό Κόμμα του Πάμπλο Κασάδο ελπίζει ότι οι 66 έδρες που απέσπασε στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου ήταν το ναδίρ και ότι μπορεί αυτή τη φορά να φθάσει τριψήφιο αριθμό εδρών.

Το Λαϊκό Κόμμα υπόσχεται δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και τόνωση της οικονομίας με πακέτο 17 δισ. ευρώ, εγκαταλείποντας σε επίπεδο πολιτικού λόγου τις πολιτικές της λιτότητας που χαρακτήρισαν την περίοδο Ραχόι.

Σε τροχιά ανόδου βρίσκεται επίσης το ακροδεξιό Vox του Χοσέ Λουίς Αβαλος, το οποίο ψηφοθηρεί ασύστολα στην ανοικτή πληγή του καταλανικού ζητήματος. Γιγάντιες ισπανικές σημαίες, οργισμένες δηλώσεις κατά των Σοσιαλιστών για τη μεταφορά της σορού του Φράνκο, δηλώσεις περί «εισβολής» μεταναστών και συστηματική χρήση του όρου «προδότες», «προδοσία» κ.τ.λ. μπορεί να οδηγήσουν το κόμμα στην τρίτη θέση, αντί του Ciudadanos.

Τέταρτο κόμμα είναι μέχρι τώρα το Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας, το οποίο όμως κατεβαίνει για πρώτη φορά στις κάλπες διασπασμένο, με τον πρώην στενό συνεργάτη του Πάμπλο Ιγκλέσιας, Ινιγο Ερεχόν, να ηγείται δικού του κόμματος.

Ο Ιγκλέσιας έχει κάνει ένα βήμα πίσω σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, αφήνοντας τον κεντρικό ρόλο στη χαρισματική νούμερο δύο του κόμματος και μητέρα των παιδιών του, Ιρένε Μοντέρο.

Η προηγούμενη απόπειρα σχηματισμού κυβέρνησης απέτυχε γιατί ο Σάντσεθ εκτίμησε ότι αν προκηρύξει εκλογές, θα συνομιλήσει από θέση μεγαλύτερης ισχύος με το Podemos και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που θα θελήσουν να τον στηρίξουν. Είναι ένα στοίχημα, η ευστοχία του οποίου θα φανεί στις 10 Νοεμβρίου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 07:01