search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:56
MENU CLOSE

Fund με στόχο μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τον Καραμούζη

04.11.2019 14:33
Grant Thornton: Στο 8% ο ρυθμός μείωσης του ελληνικού ΑΕΠ το 2020 - Media

 

“Η κρίση έχει αφήσει πίσω της ένα τεράστιο πρόβλημα στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας”, ανέφερε ο Καραμούζης σε συνέντευξή του στο Bloomberg, γνωστοποιώντας ότι ετοιμάζει επενδυτικό fund που θα εστιάζει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  

Περίπου 3.500 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν μη ευξυπηρετούμενα δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ, πρόσθεσε ο 67χρονος τραπεζίτης.

“Μια επενδυτική ευκαιρία σήμερα στην Ελλάδα είναι να εξετάσουμε το σύμπαν των ΜμΕ και να εντοπίσουμε τις επιχειρήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά συνεχίζουν να έχουν μια επενδυτική ιστορία και δυνατότητες, αρκεί κάποιος να κατορθώσει να τα μετατρέψει με επιτυχία”, ανέφερε.

Ο κ. Καραμούζης ενώνει τις δυνάμεις του με εμπειρογνώμονες ειδικούς στο private equity και έμπειρους μάνατζερ για τη δημιουργία του ταμείου SMERemediumCap και θέλει να εξασφαλίσει 100 εκατ. ευρώ σε ιδιωτικά κεφάλαια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Για να ξεκινήσει, σχεδιάζεται η αγορά έως και 10 επιχειρήσεων από το σύνολο των 160 που έχει εντοπίσει ότι έχουν δυνατότητες.

“Αναμένουμε οι δύο πρώτες συμφωνίες να ολοκληρωθούν το πρώτο εξάμηνο του 2020”, δήλωσε ο πρόεδρος τηςGrant Thornton Tax and Business Advisory Solutions. Ο Κώστας Καραφωτάκης, πρώην επικεφαλής του ομίλου Ολυμπία, και ο Θεόδωρος Μόσχος, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Ελλάκτωρ, έχουν επίσης πρωταγωνιστικούς ρόλους στο ταμείο.

Το project του κ. Καραμούζη υποστηρίζεται επίσης από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας, καθώς και από επιχειρηματίες και ιδρύματα όπως το Ίδρυμα Ωνάση. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης επίσης ενδέχεται να συμμετάσχει.

Οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που στοχεύει το ταμείο έκαναν σημαντικές επενδύσεις πριν από την κρίση. Καθώς η ελληνική οικονομία κατέρρευσε, πολλές από αυτές δεν ήταν σε θέση να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Το SMERemediumCap στοχεύει στην αναδιάρθρωση αυτών των υποχρεώσεων, στην εισροή φρέσκου χρήματος και στην τοποθέτηση διευθυντικών στελεχών που θα έχουν συμμετοχή στην επιχείρηση.

“Μπορούν επίσης να συμμετάσχουν και οι υφιστάμενοι μέτοχοι”, δήλωσε ο κ. Καραμούζης. “Δεν θέλουμε επιθετικές εξαγορές και ούτε θέλουμε να διαπραγματευτούμε επισφαλή δάνεια. Θέλουμε να επενδύσουμε στα προϊόντα τους και να κάνουμε τις επιχειρήσεις βιώσιμες ξανά”, πρόσθεσε.

Η έμφαση δίνεται σε κλάδους όπως τα κατεψυγμένα θαλασσινά, η παραγωγή αυγών, η ελαφρά μεταποίηση, τα τρόφιμα και τα ποτά, τα οικοδομικά υλικά, η φιλοξενία, τα δίκτυα λιανικής και το χονδρικό εμπόριο.

Πολλές από αυτές τις εταιρείες είναι πολύ μικρές για να προσελκύσουν επενδύσεις εκτός Ελλάδας. “Αλλά θέλουμε να συνεργαστούμε με ξένους επενδυτές και όπου υπάρχει ενδιαφέρον να το κάνουμε”, δήλωσε ο κ. Καραμούζης.

Στόχος της SMERemediumCap είναι η αύξηση των πωλήσεων στα επίπεδα πριν από την κρίση, και να διατηρήσει τον εφοδιασμό της ελληνικής οικονομίας με προϊόντα που σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να εισαχθούν, δήλωσε ο κ. Καραμούζης.

“Θέλουμε να υποστηρίξουμε την παραγωγή στην Ελλάδα, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να ενισχύσουμε γενικότερα την οικονομική παραγωγή”, ανέφερε. «Εκτιμάται ότι από το project θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από 5.000 έως 10.000 θέσεις εργασίας».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:51