search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:56
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός μας

08.05.2012 08:52
ΣΥΡΙΖΑ: Το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός μας - Media

Τα εκλογικά αποτελέσματα είναι ήδη γνωστά και το πολιτικό σύστημα που εξέθρεψε τέρατα και σημεία τις τελευταίες δεκαετίες φτάνοντας την κοινωνία και τη χώρα στο μη περαιτέρω, βρίσκεται ανάσκελα στο καναβάτσο.

ΞΕΝΟΦΩΝ Α. ΜΠΡΟΥΝΤΖΑΚΗΣ

Τα εκλογικά αποτελέσματα είναι ήδη γνωστά και το πολιτικό σύστημα που εξέθρεψε τέρατα και σημεία τις τελευταίες δεκαετίες φτάνοντας την κοινωνία και τη χώρα στο μη περαιτέρω, βρίσκεται ανάσκελα στο καναβάτσο. Ωστόσο, το κατά πόσο τα δυο μεγάλα κόμματα αποτελούν μακρινό παρελθόν, είναι ένα ζήτημα στο οποίο πρέπει να κρατήσουμε μια σοβαρή επιφύλαξη. Σημαντικό ρόλο για το πώς θα διαμορφωθεί το νέο πολιτικό σκηνικό – αν διαμορφωθεί τελικά – θα παίξουν τα κόμματα της Αριστεράς. Καθώς όλα δείχνουν, το ΚΚΕ δεν θέλει να μετάσχει πουθενά και με κανέναν και ήρθε η ώρα να μας διευκρινίσουν, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η νεοσυσταθείσα ΔΗΜΑΡ, αν στις αριστερές προοδευτικές δυνάμεις που επικαλούνται, συμπεριλαμβάνεται και το ΚΚΕ. Πιο ξεκάθαρα: αν θεωρούν ότι το σημερινό σταλινικό ΚΚΕ αποτελεί σύγχρονη προοδευτική πολιτική δύναμη. Εκτός από τα στερεότυπα των δυο μεγάλων κομμάτων, είναι ευκαιρία να σπάσουν και τα ισχυρότατα στερεότυπα της Αριστεράς. Να μας εξηγήσουν με σαφήνεια τι εννοούν λέγοντας «αριστερές προοδευτικές δυνάμεις». Αν, δηλαδή, ο κύριος Κουβέλης αισθάνεται πιο κοντά στο σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ ή στο σταλινικό ΚΚΕ. Να σταματήσουν πια αυτές οι αόριστες αναφορές στις λεγόμενες «προοδευτικές δυνάμεις». Στο ίδιο ερώτημα πρέπει να απαντήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι διά της υπεκφυγής και πολιτικάντικα – μετά το ποσοστό – μαμούθ που έλαβε. Νιώθει πιο κοντά στο ΚΚΕ, είναι πιο συγγενικός του ο σταλινικός χώρος ή η σοσιαλδημοκρατία; Για την ακρίβεια, νιώθει πιο κοντά στον ψηφοφόρο του ΚΚΕ ή του ΠΑΣΟΚ; Γιατί, αν απεχθάνεται τόσο πολύ το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να προβληματιστεί ιδιαίτερα με την ψήφο των μέχρι πρότινος ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι θεώρησαν ξεκάθαρα πιο συγγενικό τους χώρο για να μετακινηθούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, ή ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσε λάθος ότι τον χωρίζει χάος από το ΠΑΣΟΚ ή οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ έκαναν λάθος που θεώρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ πιο συγγενικό τους πολιτικό σχηματισμό για να ενταχθούν.

Το «εγώ είμαι το ΠΑΣΟΚ σας» του Αλέξη Τσίπρα στην πρωτεύουσα της Αχαΐας σηματοδοτεί μια στροφή προς τη σοσιαλδημοκρατία; Μια έμμεση παραδοχή πως το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν και τόσο χάλια όσο το θεωρούσαν και δεν τους χώριζαν δα και χαοτικές ιδεολογικές διαφορές μ’ αυτό; Ή η φράση αυτή ήταν ένα έξυπνο το δίχως άλλο προεκλογικό πυροτέχνημα;

Τέλος, σήμερα με τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το σκέφτεται να σχηματίσει με την κοινοβουλευτική στήριξη των δυο κομμάτων του πρώην δικομματισμού που του προσφέρεται και με τη ΔΗΜΑΡ, η οποία προέρχεται από τα σπλάχνα των σπλάχνων του, μια ισχυρή κυβέρνηση για να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, να αποκαταστήσει τις αδικίες και να κυβερνήσει επιτέλους η Αριστερά, αναλαμβάνοντας αυτήν την ιστορική πρόκληση;

Ήρθε η ώρα του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει! Μαζί του! 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50