09/03/2021 02:21:50

«Βόμβα» από το Πεντάγωνο: Πρόταση να «σκοτώσει» τα stealth μαχητικά

«Βόμβα» από το Πεντάγωνο: Πρόταση να «σκοτώσει» τα stealth μαχητικά - Media

 

Μπορεί το F-22 και το F-35 να αποτελούν τις «κορωνίδες» των οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ, μπορεί τα δύο μαχητικά να θεωρούνται ως τεχνολογικά θαύματα, μπορεί για πολλούς να είναι ανίκητα, ωστόσο φαίνεται ότι το ίδιο το Πεντάγωνο έχει να αρχίσει να διαπιστώνει ότι η stealth τεχνολογία έχει πλέον όρια.

Για την ακρίβεια, η DARPA, η υπηρεσία έρευνας και ανάπτυξης του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, από τα χέρια της οποία περνούν όλα τα σχέδια προηγμένων οπλικών συστημάτων, σε πρόσφατη έκθεσή της, ούτε λίγο ούτε πολύ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η τεχνολογία stealth που αποτελεί το μεγάλο όπλο των δύο μαχητικών έχει φθάσει στα όριά της.

Δεδομένου ότι αεροπορία και ναυτικό εξετάζουν τα σχέδια για το νέο μαχητικό 6ης γενιάς, το οποίο θα αντικαταστήσεις τα F-22 και F-35, οι εκτιμήσεις της DARPA μοιάζουν εξαιρετικά δυσοίωνες, καθώς φαίνεται ότι τα όρια της τεχνολογίας που επιτρέπει στα υπάρχοντα αεροσκάφη να «κρύβονται» από τα εχθρικά ραντάρ πλέον κατευθύνονται σε... τοίχο.

Μάλιστα, η DARPA πλέον μοιάζει να διερωτάται αν το δόγμα των ΗΠΑ από το 1941 για κυριαρχία στους αιθέρες μέσω πανίσχυρων αεροσκαφών πρέπει να αναθεωρηθεί, καθώς οι αντίπαλοι μοιάζουν να βρίσκουν, αργά ή γρήγορα, τρόπους να απαντούν στα οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας.

Η υπηρεσία του Πενταγώνου καλεί τα Γενικά Επιτελεία να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας άλλης προσέγγισης, η οποία θα περιλαμβάνει συνδυασμό τεραστίων αριθμών (πχ, drones) και εξαιρετικής απόδοσης (πχ, υπερηχητικά όπλα), καθώς και να εξετάσουν το ενδεχόμενο σταδιακής αποδέσμευσης από τη λογική των αεροπλανοφόρων.

Αναμένεται να φανεί αν το όραμα της DARPA είναι προφητικό ή πολύ πρώιμο.

Πληροφορίες: National Interest

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.