search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:32
MENU CLOSE

Κρίσιμη μέρα για την ΕΒΖ: Η Τράπεζα Πειραιώς ανάβει το πράσινο φως για την εκμίσθωση παραγωγικών μονάδων

05.11.2019 08:57
Κρίσιμη μέρα για την ΕΒΖ: Η Τράπεζα Πειραιώς ανάβει το πράσινο φως για την εκμίσθωση παραγωγικών μονάδων - Media

 

«Κληρώνει» σήμερα για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Όπως αναφέρει το capital.gr, σήμερα εκτός απροόπτου, θα «πέσουν» οι υπογραφές μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της ΕΒΖ για να ανοίξει ο δρόμος για την εκμίσθωση δύο παραγωγικών μονάδων της εταιρείας.

Πρόκειται για τις παραγωγικές μονάδες στο Πλατύ Ημαθίας και στις Σέρρες οι οποίες θα εκμισθωθούν με βάση άλλες πηγές στην εταιρεία Royal Sugar, η οποία οφείλει στην ΕΒΖ 1,5 εκατ. ευρώ και η ανάκτηση της απαίτησης εκκρεμεί δικαστικά.

Το τίμημα για τη μίσθωση των δύο εργοστασίων για δύο έτη από 400.000 ευρώ που ήταν με βάση την αρχική πρόσκληση έχει υποχωρήσει στις 210.000 ευρώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες.

Εκτός από τον Καραθανάση της Royal Sugar ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα εργοστάσια είχαν εκδηλώσει η “Innovation Brain” του Λούκας Φέκερ και η Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας.

Αναφορικά με τις υποχρεώσεις του μισθωτή, αυτές αφορούν- σύμφωνα με την πρόσκληση που απηύθυνε η διοίκηση της ΕΒΖ- στον τρόπο λειτουργίας των μονάδων και στην απορρόφηση της τευτλοπαραγωγής.

Την ίδια στιγμή αναμένεται και η έκδοση της απόφασης του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης επί της αίτησης υπαγωγής της ΕΒΖ στο άρθρο 106 βδ του Πτωχευτικού Κώδικα.

Με βάση το πλάνο εξυγίανσης, η Τράπεζα Πειραιώς αναλαμβάνει ως στρατηγικός επενδυτής την εξυγίανση της ΕΒΖ.

Η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί βασικό πιστωτή της ΕΒΖ (σ.σ. δάνεια 160 εκατ. ευρώ πέρασαν στην Πειραιώς όταν απορρόφησε το “καλό” κομμάτι της ATEBank), οι ληξιπρόθεσμες τραπεζικές δανειακές υποχρεώσεις της οποίας στις 30/6/2018 ανέρχονταν στα 174 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων θα διαγραφεί στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Οι μετοχές και τα assets των θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για την Πειραιώς, εφόσον το σχέδιο εξυγίανσης γίνει δεκτό από το δικαστήριο, ενώ τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της βιομηχανίας θα μεταβιβαστούν σε οκτώ εταιρείες ειδικού σκοπού (SPVs) ώστε να διευκολυνθεί η πώλησή τους. Σήμερα η ΕΒΖ διαθέτει 3 εργοστάσια στην Ελλάδα (Πλατύ Ημαθίας, Σέρρες, Ορεστιάδα) και δύο στη Σερβία (AD Fabrika Secera Sajkaska Zabalj, AD Fabrica Secera Crvenka).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:31