search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:49
MENU CLOSE

Χονγκ Κονγκ: Βουλευτής που τάσσεται υπέρ του Πεκίνου δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι

06.11.2019 06:37
Χονγκ Κονγκ: Βουλευτής που τάσσεται υπέρ του Πεκίνου δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι - Media

 

Επίθεση από άνδρα οπλισμένο με μαχαίρι δέχθηκε βουλευτής του Χονγκ Κονγκ ο οποίος τάσσεται ανοικτά υπέρ του Πεκίνου κι εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, την ώρα που νέες μαζικές κινητοποιήσεις προγραμματίζονται για σήμερα.

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, ο βουλευτής Τζούνιους Χο, ένα μέλος του προσωπικού του και ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης διακομίστηκαν με τραύματα σε νοσοκομείο μετά το επεισόδιο. Δεν έχει αποσαφηνιστεί ως τώρα πόσο σοβαρά είναι τα τραύματά τους.

Το κίνητρο της επίθεσης δεν είναι γνωστό. Ο Χο έγινε διαβόητος τον Ιούλιο, όταν καταγράφηκε σε βίντεο να ανταλλάσσει χαμογελαστός χειραψίες με φερόμενα ως μέλη «τριάδων» – συμμοριών του υποκόσμου – που κατηγορούνται ότι ξυλοκόπησαν ειρηνικούς διαδηλωτές.

Η επίθεση εναντίον του Χο καταγράφεται καθώς δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη αποκλιμάκωσης των διαδηλώσεων στην άλλοτε βρετανική αποικία, σήμερα ημιαυτόνομη κινεζική περιοχή, που εξελίσσονται εδώ και πέντε μήνες και πολλές φορές αμαυρώνονται από βίαια επεισόδια.

Σήμερα αναμένεται να γίνουν νέες κινητοποιήσεις σε κάποια πανεπιστήμια, σύμφωνα με ακτιβιστές. Η αστυνομία χρησιμοποίησε εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση για να διαλύσει διαδηλωτές που φόραγαν μάσκες Γκάι Φοξ χθες.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ξεκαθάρισε χθες ότι δεν θα ανεχθεί «αυτονομιστικές συμπεριφορές» στο Χονγκ Κονγκ, όπου πλέον κάποιοι από τους διαδηλωτές απαιτούν ανεξαρτησία.

Οι κινητοποιήσεις που άρχισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο νόμου που προέβλεπε την έκδοση υπόπτων στην Κίνα – μπήκε στο συρτάρι σύντομα – γενικεύθηκαν σε βαθμό που πλέον χαρακτηρίζονται η πιο σοβαρή πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2012.

Οι διαδηλωτές απαιτούν μεταξύ άλλων να τερματιστεί αυτή που χαρακτηρίζουν ανάμιξη του Πεκίνου σε εσωτερικές υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ, να διενεργηθούν έρευνες για τα καταγγελθέντα κρούσματα αστυνομικής βαρβαρότητας, καθολικό δικαίωμα ψήφου, και πολλά άλλα.

Το Πεκίνο αρνείται ότι αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ θέτοντας υπό αμφισβήτηση την αυτονομία του και κατηγορεί δυτικά κράτη ότι υποκινούν τις ταραχές.

Ο Σι συναντήθηκε την Τρίτη στη Σαγκάη με την επικεφαλής της κυβέρνησης της περιοχής, την Κάρι Λαμ, και διαβεβαίωσε ότι την περιβάλλει με την απόλυτη εμπιστοσύνη του.

Μετά τη συνάντηση η Λαμ διέψευσε φήμες κατά τις οποίες η κυβέρνησή της εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει αμνηστία σε διαδηλωτές που κατηγορούνται πως έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κίνας Χαν Τζενγκ δήλωσε ότι το Πεκίνο τάσσεται υπέρ της λήψης πιο επιθετικών μέτρων για να τερματιστεί η αναταραχή στο Χονγκ Κονγκ.

Ο υπουργός Άμυνας της Κίνας Ουέι Φανγκχέ συζήτησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του Μαρκ Έσπερ για το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν, τη Νότια Σινική Θάλασσα και την επαρχία Σιντζιάνγκ, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.

Ο Ουέι «τόνισε» τις κινεζικές θέσεις για τα ζητήματα αυτά και κάλεσε να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα Global Times.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:45