search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 05:33
MENU CLOSE

Στην αντεπίθεση για Novartis ο ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2098
7-11-2019
07.11.2019 04:00
untitled_0-2.png

 

«Αντιπερισπασμό» από γαλάζιο φιάσκο διά της εξαίρεσης Tζανακόπουλου και Πολάκη βλέπει η Κουμουνδούρου

Στη συνεδρίαση της Προανακριτικής είναι στραμμένα τα βλέμματα σήμερα καθώς συνεδριάζει ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές εξαιτίας της αντιπαράθεσης που προκάλεσε η απόφαση Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ για την εξαίρεση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Τζανακόπουλου και Πολάκη με το αιτιολογικό ότι θα κληθούν ως μάρτυρες.

Όπως έχει γίνει σαφές από πλευράς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ η Κουμουνδούρου δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τους δύο βουλευτές όπως ζήτησε με επιστολή του ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, προκειμένου να μη νομιμοποιήσει την απόφαση για την εξαίρεση την οποία θεωρεί παράνομη, αντιθεσμική και με απροσδιόριστες συνέπειες για τη λειτουργία των Επιτροπών στο μέλλον.

Στο νομικό και πολιτικό σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί η θέση ότι αρμόδιοι για τη σύνθεση της Επιτροπής είναι οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και, εν προκειμένω, η απόφαση εξαίρεσης καταστρατηγεί αυτό το δικαίωμα, επιτρέποντας στην πλειοψηφία να ορίζει το πώς θα εκπροσωπούνται τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το προηγούμενο επιχείρημα που χρησιμοποίησε η Κουμουνδούρου, ότι αρμόδια για τη συγκρότηση και σύνθεση της Επιτροπής είναι μόνο η ολομέλεια, αποσύρθηκε μετά και την επιστολή Τασούλα την Παρασκευή, ο οποίος διευκρίνισε ότι η ολομέλεια αποφάσισε όχι για τη σύνθεση αλλά μόνο για τη συγκρότηση και τον αριθμό των μελών της Επιτροπής (που και αυτός δεν τηρήθηκε λόγω του Μέρα25, «χωρίς να υπονομεύεται το κύρος της Επιτροπής»).

Σήμερα, λοιπόν, οι δύο βουλευτές αναμένεται να δώσουν το «παρών» καταγγέλλοντας τη «μεθόδευση» της πλειοψηφίας για την οποία κάνει λόγο εδώ και μέρες η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και, στη συνέχεια, το πιθανότερο είναι να αποχωρήσουν. Πάντως, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη χθες, δήλωσε:«Δεν μπορούν να μας αφαιρεθούν οι αρμοδιότητες με τέτοιο πραξικοπηματικό τρόπο, θα υπερασπιστούμε τη νομιμότητα και θα ασκήσουμε τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής».

Μένει να φανεί ποια θα είναι η τελική διαχείριση, καθώς πρόθεση της ηγεσίας δεν είναι να προκαλέσει «μπάχαλο» και να δώσει στην πλειοψηφία την ικανοποίηση να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για παρεμπόδιση του έργου της Επιτροπής.

Στο μεταξύ, με βάση τα όσα έχει διαμηνύσει ο πρόεδρος της Βουλής, η Επιτροπή θα συνεχίσει τις εργασίες της με τις δύο θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ κενές εφόσον δεν υπάρχει αναπλήρωση – προς τεκμηρίωση της θέσης αυτής έχει παραπέμψει στο γεγονός ότι και το Μέρα25 δεν έχει στείλει εκπρόσωπο στην Επιτροπή. Πέραν των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη, οι υπόλοιποι βουλευτές που εκπροσωπούν τον ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή είναι οι: Δώρα Αυγέρη, Ιωάννης Γκιόλας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Σπύρος Λάππας και Γιάννης Ραγκούσης.

Η στενή εικόνα είναι η αντιπαράθεση Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ περί του ποιος αποφασίζει τη σύνθεση και ποιος την εξαίρεση βουλευτών και ποιοι πολιτικοί λόγοι μπορεί να υποκρύπτονται από πίσω (η πλειοψηφία κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι φοβάται την αποκάλυψη της «σκευωρίας», ο δε ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την πλειοψηφία ότι φοβάται την αποκάλυψη του πραγματικού σκανδάλου την οποία μπορεί να καταδείξουν οι δύο βουλευτές που γνωρίζουν πολύ καλά την υπόθεση).

Μάλιστα, ο εμπλεκόμενος στην αντιπαράθεση των ημερών κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε χθες λόγο για «αντιπερισπασμό» της Ν.Δ., που στόχο έχει να αποπροσανατολίσει από την ουσία του ζητήματος και μάλιστα δεν είναι και χωρίς συνέπειες καθώς βάλλει ευθέως κατά της κοινοβουλευτικής τάξης, ενώ ευθύνη φέρει και ο πρωθυπουργός γιατί το ζήτημα δεν είναι μόνο κοινοβουλευτικό αλλά και πολιτικό.

Στο φόντο της αντιπαράθεσης αυτής έχουν ανακύψει δύο ζητήματα.

Από τη μία πλευρά επιχειρείται να διαμορφωθεί ένα επιχείρημα υπέρ της απαξίωσης του καθεστώτος του προστατευόμενου μάρτυρα και της κλήσης τους σε κατάθεση στην Προανακριτική Επιτροπή με την πραγματική τους ταυτότητα, χωρίς το καθεστώς προστασίας, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την εγκυρότητα των καταθέσεων. Το επιχείρημα αυτό οικοδομείται στη βάση του εγγράφου της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου όπου επισημαίνεται το καθεστώς καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων (έναντι αμοιβής) που προβλέπεται στο πλαίσιο της έρευνας για τη Νοvartis στη Αμερική από το FBI.

Από την άλλη, αίσθηση έχει προκαλέσει η απορριπτική απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου Εφετών επί της αίτησης Λοβέρδου κατά Τουλουπάκη. Στην απόφαση οι καταθέσεις των εισαγγελέων Ιωάννη Αγγελή και Ελένης Ράικου – στη βάση των οποίων συγκροτήθηκε η Προανακριτική για τον Δ. Παπαγγελόπουλο – χαρακτηρίζονται «αόριστες αναφορές, χωρίς πραγματικά περιστατικά ή άλλα αποδεικτικά». Ουσιαστικά, επιβεβαιώνεται η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιτρέπουν την τεκμηρίωση «σκευωρίας» και να δικαιολογούν την παραπομπή Παπαγγελόπουλου.

Ήδη ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χθες σημείωσε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών αποδεικνύει ότι πρόκειται για «ψευδοσκάνδαλο», χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή. «Η Ν.Δ., προφανώς, έχει κατανοήσει ότι η υπόθεση της δήθεν σκευωρίας οδηγείται σε ένα απόλυτο φιάσκο, καθώς δεν υπάρχει καμία κατηγορία που θα μπορούσε να αποδειχθεί» σημείωσε. Τη ρητορική αυτή αναμένεται να επαναφέρει με μεγαλύτερη ένταση η Κουμουνδούρου, εστιάζοντας πλέον στη γραμμή περί της ανυπαρξίας υπόθεσης «σκευωρίας».

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33