search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:53
MENU CLOSE

Koλομβία: Παραίτηση υπουργού Άμυνας μετά το σάλο για το θάνατο 8 παιδιών από αεροπορικό βομβαρδισμό

07.11.2019 07:35
Koλομβία: Παραίτηση υπουργού Άμυνας μετά το σάλο για το θάνατο 8 παιδιών από αεροπορικό βομβαρδισμό - Media

 

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι αποδέχθηκε την παραίτηση του υπουργού Άμυνας της κυβέρνησής του, του Γκιγιέρμο Μποτέρο, που είχε βρεθεί αντιμέτωπος με μια χιονοστιβάδα επικρίσεων για τους χειρισμούς του σε διάφορα ζητήματα, ιδίως για την απόπειρα συγκάλυψης του θανάτου παιδιών σε αεροπορικό βομβαρδισμό του στρατού, και κινδύνευε να δει να εγκρίνεται στο Κογκρέσο ψήφος δυσπιστίας στο πρόσωπό του, που θα ανάγκαζε τον αρχηγό του Κράτους να τον απομακρύνει από τον θώκο, κάτι χωρίς ιστορικό προηγούμενο.

«Εξ ονόματος των Κολομβιανών και της ομάδας της κυβέρνησης, θέλω να τον ευχαριστήσω για τις προσπάθειές του, τις θυσίες του και την πολιτική καθοδήγηση» του υπουργείου Άμυνας, ανέφερε ο πρόεδρος Ντούκε, ο οποίος ανήκει στη σκληρή δεξιά, μέσω Twitter.

Ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων Λουίς Φερνάντο Ναβάρο ονομάστηκε υπηρεσιακός υπουργός, σύμφωνα με τον πρόεδρο.

Νωρίτερα ο Μποτέρο, 71 ετών, δικηγόρος και επιχειρηματίας, είχε αναφέρει σε επιστολή του πως αποφάσισε να παραιτηθεί σχολιάζοντας ότι είναι «καθήκον του» να αποκωδικοποιεί σωστά την πολιτική συγκυρία, με την ισορροπία δυνάμεων στο Κογκρέσο πλέον συντριπτικά σε βάρος του αφού οι κεντρώοι απέσυραν την υποστήριξή τους έπειτα από τις καταγγελίες για απόπειρα απόκρυψης γεγονότων από τους πολίτες.

«Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να αναλυθεί η τρέχουσα πολιτική κατάσταση, συμφωνήθηκε ότι το καλύτερο θα ήταν να παραιτηθώ από τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας», ανέφερε ο Μποτέρο σε ανακοίνωσή του.

Ο Μποτέρο διορίστηκε υπουργός Άμυνας όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του Ντούκε, τον Αύγουστο του 2018.

Οι επικρίσεις σε βάρος του Μποτέρο άρχισαν σχεδόν αμέσως, λόγω της περιορισμένης εμπειρίας του σε ζητήματα ασφαλείας σε μια χώρα που έχει βιώσει μισό αιώνα και πλέον εμφύλιας σύρραξης και ακόμα αδυνατεί να υποτάξει τις συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά.

Η παραμονή του στο κυβερνητικό σχήμα ουσιαστικά κρίθηκε όταν γερουσιαστής της αντιπολίτευσης δημοσιοποίησε ιατροδικαστικές εκθέσεις μετά τον βομβαρδισμό από τον στρατό πριν από δύο μήνες εναντίον καταυλισμού αποστατών των FARC, επιχείρηση που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άνθρωποι. Εξ αυτών οι οκτώ ήταν ανήλικοι, ανάμεσά τους ένα κορίτσι 12 ετών.

Ο Μποτέρο κατηγορήθηκε χωρίς περιστροφές από τον γερουσιαστή Ρόι Μπαρέρας για απόπειρα απόκρυψης των στοιχείων αυτών. Ο ως χθες υπουργός Άμυνας υπερασπίστηκε τον εαυτό του λέγοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις «δεν ήταν ενήμερες για την παρουσία ανηλίκων» στον καταυλισμό και υποστηρίζοντας, χωρίς να παρουσιάσει κάποιο στοιχείο για αυτό, πως τα ανήλικα θύματα είχαν στρατολογηθεί από τους αποστάτες των FARC, της οργάνωσης ανταρτών που αφοπλίστηκε, διαλύθηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα μετά τη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε με την προηγούμενη κυβέρνηση του Χουάν Μανουέλ Σάντος στα τέλη του 2016.

Ο Μποτέρο διαβεβαίωσε ακόμη ότι η επιχείρηση ήταν νόμιμη. Ωστόσο επικριτές του Μποτέρο επισήμαναν επίσης τις εξωδικαστικές δολοφονίες δύο πρώην μαχητών της οργάνωσης FARC από στρατιωτικούς και την αύξηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμβάντα που κατ’ αυτούς αποτελούσαν πειστήρια πως ήταν ακατάλληλος για το αξίωμα.

Εξάλλου τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν υποχρεώθηκε να υπερασπιστεί έκθεση των ένοπλων δυνάμεων που η Μπογοτά διατεινόταν πως απεδείκνυε ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας υποστηρίζει υλικά αντάρτες και διακινητές ναρκωτικών, αφού αξιωματούχοι αναγκάστηκαν εντέλει να παραδεχθούν ότι περιείχε χωρίς αναφορές φωτογραφικά στιγμιότυπα που είχαν δημοσιευτεί από ΜΜΕ και είχαν απαθανατιστεί στην Κολομβία, όχι στη Βενεζουέλα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:53