search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:35
MENU CLOSE

Jumbo: Αμφισβήτηση μετόχων κατά Βακάκη για «συντηρητισμό» και «υπερβολική διακράτηση ρευστού»

07.11.2019 08:05
Jumbo: Αμφισβήτηση μετόχων κατά Βακάκη για «συντηρητισμό» και «υπερβολική διακράτηση ρευστού» - Media

 

Αιτιάσεις έναντι του συντηρητισμού της διοίκησης Βακάκη, οι οποίες υποστηρίχθηκαν εμπράκτως  με την καταψήφιση συγκεκριμένων θεμάτων της ετήσιας γενικής συνέλευσης της εταιρείας, εγείρει σημαντική μερίδα θεσμικών επενδυτών που διατηρούν μετοχική θέση στην εταιρεία.

Η γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε με απαρτία του 82,5% των μετόχων ενέκρινε κατά πλειοψηφία όλα τα θέματα της ατζέντας, ωστόσο, το 44% των συμμετεχόντων καταψήφισε τόσο την επανεκλογή των μελών του διοικητικού συμβουλίου –εκτελεστικών και μη- όσο και τη διατήρηση της επταμελούς του σύνθεσης. Υπενθυμίζεται πως μετά την επεισοδιακή παραίτηση και απομάκρυνση του κ. Ευαγ. Παπαευαγγέλου από τη διοίκηση της εταιρείας, το οκταμελές σχήμα μειώθηκε, ενώ η διοίκηση της Jumbo δεν έκρινε σκόπιμη την αναπλήρωση της θέσης. 

Πέρα από την τυπικότητα, η άρνηση παροχής θετικής ψήφου στο συγκεκριμένο θέμα και άρα στη διοίκηση της εταιρείας, σχολιάστηκε εκτενώς από τον μεγαλομέτοχο και διευθύνοντα σύμβουλο της Jumbο, ο οποίος μετά τη λήξη της διαδικασίας τοποθετήθηκε όσον αφορά τη στρατηγική ανάπτυξης και στόχευσης της εταιρείας. 

Εν προκειμένω, ο κ.Βακκάκης «σήκωσε το γάντι», ανταπαντώντας στην ευθεία  αμφισβήτηση κάνοντας λόγο για το όραμα της διοίκησης και την κριτική που δέχεται για «συντηρητική» ανάπτυξη αλλά και για τη διατήρηση υψηλών διαθεσίμων που αγγίζουν το μισό δισ. ευρώ.  «Κάποιοι αναλύουν νούμερα και πίνακες, αλλά δεν αντιλαμβάνονται την πολυπλοκότητα της καθημερινής δραστηριότητας». 

Σημειώνεται πως ο Α. Βακάκης είναι βασικός μέτοχος του ομίλου Jumbο με ποσοστό 23,2% ενώ ακολουθούν το FMR LLC, βραχίονας της Fidelity με ποσοστό 13,18% και  Capital Group Companies Ιnc με ποσοστό 5,05% με το υπόλοιπο ποσοστό να επιμερίζεται σε ποσοστά κάτω του 5%. 

Η διοίκηση της Jumbο πέρα από τη διανομή μερίσματος αυξημένου κατά 20% για την περυσινή χρήση έχει επιπλέον δεσμευτεί για τη διανομή αυξημένου μερίσματος κατά την υπερδωδεκάμηνη χρήση του 2020, «ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων κερδοφορίας» όπως ανάφερε χαρακτηριστικά στο περιθώριο της τακτικής Γ.Σ. ο  διευθύνων σύμβουλος. Ο ίδιος επισήμανε πολλάκις πως στην παρούσα φάση κυριαρχεί «μια αισιόδοξη αποτίμηση» για την πορεία της οικονομίας και των ελληνικών αξιών, προσθέτοντας πως η πρόνοια της εταιρείας θα την προφυλάξει και από τη στιγμή «που θα κυριαρχήσει η απαισιοδοξία».

Πέραν της μερισματικής πολιτικής και των αιτιάσεων για τη διακράτηση υπερβολικής ρευστότητας,  ο κ. Βακκάκης τοποθετήθηκε όσον αφορά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Εξήγησε πως ως μέτοχος και manager της εταιρείας επιθυμεί αυτή να «είναι μικρή και βαλκανικής εμβέλειας» αλλά συνάμα «να συνεχίσει να αυξάνει την παραγωγικότητα της». 

Υπογράμμισε την επιδίωξη οργανικής και like for like ανάπτυξης για την προσεχή τριετία όπου ο βασικός σχεδιασμός περιλαμβάνει την βελτίωση των logistics και του εφοδιασμού της αλυσίδας στις βασικές αγορές δραστηριοποίησης (Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία).

Πηγή euro2day.gr

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:28