search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:33
MENU CLOSE

Αλλεπάλληλα επεισόδια στην κόντρα Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2098
7-11-2019
08.11.2019 04:00
barb_0.jpg

 

Νέο επεισόδιο στην αντιπαράθεση Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες με πρωταγωνιστή τον βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Γιαννούλη, ο οποίος με παρέμβασή του κατά τη συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ανέδειξε το ζήτημα διοργάνωσης ακροδεξιάς φιέστας έξω από προσφυγική δομή στα Διαβατά. Πρόκειται για το γνωστό πια «μπάρμπεκιου», για το οποίο ο Χ. Γιαννούλης ανέφερε ότι «δεν ξέρω σε ποια κατηγορία του Ποινικού Κώδικα να εντάξω αυτούς που διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη μπάρμπεκιου με χοιρινό και αλκοόλ έξω από προσφυγικές δομές. Ξέρω όμως ότι είναι ντροπή και κτηνωδία, και πρέπει να καταγγέλλεται από κάθε Έλληνα πολίτη». 

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Κυρανάκης απαντώντας δικαιολόγησε τη φιέστα λέγοντας ότι «στην Ελλάδα επιτρέπεται η κατανάλωση χοιρινού και η υπό κάποιες προϋποθέσεις κατανάλωση αλκοόλ. Δεν μπορεί υπήκοος τρίτης χώρας να έρθει και να επιβάλλει τους δικούς του όρους». Χαρακτήρισε δε «απαράδεκτη» τη δήλωση Γιαννούλη, διότι, όπως είπε, «περιορίζει δικαιώματα που έχει κάθε Έλληνας πολίτης». Αναμενόμενα ξεσηκώθηκαν αντιδράσεις κατά της κάλυψης που παρείχε το «γαλάζιο» στρατόπεδο σε αυτού του είδους τις αντιδράσεις «αγανακτισμένων» πολιτών, ενώ την ίδια ώρα κυρίαρχα ΜΜΕ συνέδραμαν «γαλάζιο»… χάιδεμα αυτιών διαστρεβλώνοντας στο έπακρο τις δηλώσεις Γιαννούλη και εμφανίζοντάς τον να ζητά γενική απαγόρευση χοιρινού και αλκοόλ στη χώρα για χάρη των προσφύγων και μεταναστών μουσουλμανικής καταγωγής. 

Χτες ήρθε να δώσει συνέχεια η δήλωση Χρυσοχοΐδη ότι «η κατάσταση στα νησιά είναι πέρα από κάθε διαχείριση», με τον ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάζει ότι αποτελεί «κυνική επιβεβαίωση της καταστροφικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη στη διαχείριση του προσφυγικού». Παράλληλα στη σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε όσα είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας την περασμένη εβδομάδα από το βήμα της Ολομέλειας, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για τη Διεθνή Προστασία, με το οποίο η κυβέρνηση μετέτρεψε το προσφυγικό ζήτημα σε μεταναστευτικό.

Ειδικότερα το γραφείο Τύπου επισήμανε: «Μετά από τέσσερις μήνες χαρακτηριστικής αδράνειας, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι οι ροές οφείλονται σε γεωπολιτικούς λόγους. Βρίσκεται όμως πλέον αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα της ξενοφοβικής της ρητορείας, με την οποία υποδαύλισε τις αντιδράσεις που βλέπουμε σήμερα από ακραίους κύκλους αλλά και από δικούς της δημάρχους».
Ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του την περασμένη εβδομάδα επί της ουσίας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αναγνώρισε μεν το μέγεθος του ζητήματος μετεκλογικά, υπονομεύει ωστόσο τις δυνατότητες διαχείρισής του, διά της υποβάθμισής του από προσφυγικό σε μεταναστευτικό, δηλαδή σε διμερές και όχι ευρωπαϊκό, ακυρώνοντας τη δυνατότητα να τεκμηριώσει αιτήματα μετεγκατάστασης έναντι των Ευρωπαίων. Προέβη δε σε σύγκριση των χειρισμών της προηγούμενης κυβέρνησης με τη σημερινή, υπογραμμίζοντας ως βασικά στοιχεία της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τη διεθνοποίηση του ζητήματος και την αντιμετώπισή του στη βάση των αρχών του ανθρωπισμού. 

«Είναι λαθεμένη επιλογή» είχε αναφέρει, συμπληρώνοντας ότι «θα τη βρείτε μπροστά σας. Διότι αν είναι μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό, ξέρετε τι θα σας πουν οι Ευρωπαίοι εταίροι όταν θα συζητηθεί το θέμα στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής; ‘‘Γιατί μας ζητάτε μετεγκαταστάσεις εφόσον δεν είναι πρόσφυγες και είναι μετανάστες; Γιατί να μας ζητάτε αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου; Αφού λοιπόν είναι μετανάστες να συνεννοηθείτε με τις χώρες προέλευσής τους και να τους επιστρέφετε εσείς».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε κριτική τόσο στην παραπάνω στρατηγική επιλογή όσο και στην αναποτελεσματικότητα της λογικής της αποτροπής στη θάλασσα που περιλαμβάνει ο κυβερνητικός σχεδιασμός. Την ίδια ώρα κατηγόρησε την κυβέρνηση για λογικές συμψηφισμού με τα ελληνοτουρκικά – ότι δηλαδή η κυβέρνηση ακολουθεί κατευναστική τακτική στα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ελπίζοντας σε σφικτή διαχείριση των ροών εκ μέρους της Τουρκίας. Προκλήθηκε μάλιστα ολόκληρο επεισόδιο, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε σχετικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τις διαψεύδει κατηγορηματικά από το βήμα της Βουλής αποκαλώντας «ψεύτη» τον Αλέξη Τσίπρα και με τον τελευταίο να καταθέτει στα πρακτικά της Βουλής και να δίνει στη δημοσιότητα απομαγνητοφώνηση και βίντεο που επιβεβαίωναν τους ισχυρισμούς του.

Επίσης, βασικό σημείο της τοποθέτησης του Αλέξη Τσίπρα ήταν ότι η Ν.Δ. πλέον βρίσκει μπροστά της τις ακραίες λογικές που εξέθρεψε όσο ήταν αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου «να καβαλήσει το κύμα του ακροδεξιού λαϊκισμού». Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα που λόγω και των κυβερνητικών χειρισμών το πρόβλημα έχει διογκωθεί και πολλαπλασιαστεί, η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με τα ψέματα σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ και τις υψηλές προσδοκίες που καλλιέργησε ότι επί των ημερών της θα σταματήσουν οι ροές προσφύγων και μεταναστών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:21