search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:37
MENU CLOSE

Δίχως πρόταση, δίχως λύση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2098
7-11-2019
09.11.2019 04:00
pn071119afganaki.jpg

 

Το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα, παρά τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες της κυβέρνησης, οι οποίες στερούνται ουσιαστικής πρότασης, φαίνεται πως δεν έχει λύση. Οι αφίξεις δεν θα σταματήσουν. Μόνο το τελευταίο τετράμηνο είχαμε 40.000 νέους πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τον Έβρο.

Στην πλειονότητά τους πρόκειται για οικογένειες από το Αφγανιστάν και σε μικρότερο ποσοστό από τη Συρία. Οι υπόλοιποι, με καταγωγή από το Ιράκ, το Κογκό, τις χώρες του Μαγκρέμπ (σ.σ.: Έτσι αποκαλούνται τα κράτη στη βόρεια Αφρική εκτός της Αιγύπτου), είναι κυρίως ομάδες νέων ανδρών, οι οποίοι φθάνουν στην Ευρώπη είτε για να αποφύγουν την υποχρεωτική στράτευση είτε τις πολιτικές και θρησκευτικές διώξεις ή προσδοκώντας απλώς ένα καλύτερο μέλλον.

Άνω των 100.000 από Μ. Ανατολή, νοτιοανατολική Ασία και Αφρική βρίσκονται στην Ελλάδα

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι προερχόμενοι από τη Μέση Ανατολή, τη νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική βρίσκονται στην Ελλάδα. Καταγεγραμμένοι στις μεταναστευτικές υπηρεσίες ή μη. Άνθρωποι οι οποίοι είτε εγκλωβίζονται στα προαναχωρησιακά κέντρα υποδοχής των νησιών, που αυτή την περίοδο «βουλιάζουν» από 35.000 αιτούντες άσυλο, είτε αναζητούν κυκλώματα διακινητών για να διαφύγουν παράνομα σε κάποιο άλλο ευρωπαϊκό κράτος.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Ν.Δ. μοιάζει σαν να «ανακάλυψε την Αμερική». Ευρισκόμενοι οι βουλευτές της στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν εύκολο και πολιτικά ασφαλές να ασκούν κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για την όντως λανθασμένη και απολύτως ελλιπή διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Τώρα που η Ν.Δ. ανέλαβε την εξουσία και χρειάστηκε να διαχειριστεί την περιορισμένη – συγκριτικά με το τι συνέβη το 2015 και 2016 – αύξηση των ροών από την Τουρκία, προσπαθεί με μια αμφιλεγόμενη αυστηροποίηση των διαδικασιών για τη χορήγηση ασύλου και την άτακτη μεταφορά όσο περισσότερων ανθρώπινων μπορεί από τα νησιά προς την ενδοχώρα να δώσει προσωρινή λύση σε ένα ζήτημα που ρεαλιστικά είναι άλυτο.

Όποιος πιστεύει ότι οι διακινητές θα σταματήσουν να στέλνουν τις βάρκες και τα φορτηγά του «θανάτου» με δεκάδες ή εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα μάλλον δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει αυτό το χρονικό διάστηκα στη γειτονική χώρα.

Τα «εξιλαστήρια θύματα»

Πιεσμένος από την κακή εικόνα της οικονομίας, την αύξηση της ανεργίας και του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με την επιδείνωση των σχέσεων με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν βρήκε «εξιλαστήρια θύματα» τους 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες οι οποίοι έχουν καταφύγει στη χώρα του κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου στη Συρία.

Από τον περασμένο Ιούλιο όσοι Σύροι πρόσφυγες δεν διαθέτουν άδεια παραμονής ή εργασίας στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας (Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Άγκυρα κ.ά.) είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν σε καταυλισμούς στα σύνορα με τη Συρία. Απώτερος σκοπός του Τούρκου Προέδρου, όπως αποδεικνύεται από την εισβολή στη βορειοανατολική Συρία, ήταν η δημιουργία μιας «ζώνης» όπου θα μεταφερθούν περίπου δύο εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες, οι οποίοι ζουν σήμερα στη γειτονική χώρα.

Όμως, στη συντριπτική πλειονότητά τους, αυτοί οι άνθρωποι δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στο υπό το καθεστώς του Άσαντ συριακό κράτος γνωρίζοντας ότι, ως αντιφρονούντες, θα υποστούν διώξεις. Επομένως θα αναζητήσουν διέξοδο προς την Ευρώπη μέσω των κυκλωμάτων των διακινητών. Ουσιαστικά, για κάθε ομάδα που θα μεταφέρεται στην ενδοχώρα, άλλη μία θα φτάνει στα νησιά και η Κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας δεν καταλήγει πουθενά – για την Ελλάδα.

Οι τοπικές αντιδράσεις

Οι λοιποί Ευρωπαίοι έχουν βολευτεί. Η διαρκής ροή δεν αφορά τη δική τους επικράτεια ύστερα από τα μέτρα σφράγισης των εθνικών τους συνόρων, ενώ η ευρωπαϊκή προστασία συνόρων υπάρχει μόνο στη φαντασία. Η Ελλάδα, πέραν ενός (ακριβο)πληρωμένου από την Ε.Ε. πλαισίου για τη φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών, δεν μπορεί να περιμένει τίποτε άλλο.

Οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται μόνο να μη φτάνει το πρόβλημα στη δική τους αυλή και η Αθήνα, ακόμη ανέτοιμη, κάνει ό,τι μπορεί. Η έκκληση για «εθνική συναίνεση» δεν πιάνει τόπο.

Οι σχεδιασμοί για αποσυμφόρηση των νησιών, με τη μεταφορά χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, γίνεται επεισοδιακά, με κατοίκους πολλών περιοχών να αντιδρούν δυναμικά. Μπορεί να πρόκειται στην πλειονότητά τους για μικρές ομάδες ακροδεξιών στοιχείων, που με την προβολή των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης πουλάνε «εθνικοφροσύνη», δεν παύουν όμως να αποτελούν ένα κομμάτι της κοινωνίας που επιμένει στη λογική «μακριά απ’ την αυλή μας».

Όλοι αυτοί, από μια άποψη, συμπεριφέρονται… ευρωπαϊκά. Νύχτα Σαββάτου στα Γιαννιτσά, Κυριακή στις Σέρρες, Δευτέρα στη Νάουσα και άλλες περιοχές της ενδοχώρας και πάει λέγοντας…

«Η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών είναι καθήκον της πολιτείας. Τίποτα δεν μπορεί να επιβάλλεται. Για να έχουμε όμως τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών πρέπει να συνομιλούμε μαζί τους συνέχεια, ακατάπαυστα. H ενημέρωση προκύπτει από την ανάγκη να δειχθεί από όλους μας η έγκαιρη αλληλεγγύη στις συνοριακές περιοχές της χώρας που δέχονται το πρώτο κύμα. Το ζήτημα είναι μεγάλο και είναι εδώ για να μείνει. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε αντοχή. Θα μετρηθούμε όλοι στο αν σε ένα ζήτημα που έχει εθνική διάσταση είμαστε όλοι μαζί» έλεγε προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος.

Τις τελευταίες ημέρες οι κυβερνητικοί προσθέτουν στα παραπάνω τη φράση «πρωθυπουργική εντολή». Ποιος όμως εκλεγμένος τοπικός βουλευτής περιοχής όπου πρόκειται να δημιουργηθεί δομή ή να ανοίξουν δωμάτια ξενοδοχείων για τη φιλοξενία οικογενειών προσφύγων ή ασυνόδευτων προσφυγόπουλων είναι διατεθειμένος να υποστεί το «πολιτικό κόστος»;

Το προσφυγικό / μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και όποιος το υποτιμά είτε πλανάται είτε συνειδητά παραπλανά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:36