search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:24
MENU CLOSE

Κίνδυνος να χαθεί οριστικά το τάιμινγκ στην Ισπανία για προοδευτική κυβέρνηση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2098
7-11-2019
10.11.2019 04:00
ispania-1.png

 

Τέταρτη κάλπη την Κυριακή σε τέσσερα χρόνια

Οργή προκάλεσε η αθωωτική απόφαση δικαστηρίου της Βαρκελώνης για πέντε άνδρες που βίασαν ομαδικά 14χρονη κοπέλα με τη δικαιολογία πως το θύμα βρισκόταν σε «κατάσταση αναισθησίας» και επομένως οι κατηγορούμενοι δεν άσκησαν βία ή εκφοβισμό – συνθήκες που προϋποθέτει η ισπανική νομοθεσία όσον αφορά την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης, η οποία αποτελεί νομικό ισοδύναμο του βιασμού. Αποτέλεσμα ήταν οι πέντε άνδρες να τιμωρηθούν μόνο για το αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης.

Η αντίδραση των Ισπανών στη δικαστική απόφαση υπήρξε δριμύτατη. Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου κατήγγειλε μέσω Twitter την εξοργιστική απόφαση. «Δεν είμαι δικαστής και δεν ξέρω ποια ποινή τούς άξιζε, αυτό που ξέρω όμως είναι ότι δεν ήταν σεξουαλική κακοποίηση, αλλά βιασμός». Ανάλογη υπήρξε η αντίδραση γυναικείων οργανώσεων, που εξέφρασαν οργή και ανησυχία για τη δικαστική ετυμηγορία. Αντιδράσεις υπήρξαν και από τα πολιτικά κόμματα.

Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που η ισπανική δικαιοσύνη καταλήγει σε μια τόσο αμφιλεγόμενη απόφαση. Τον Ιούλιο του 2016 δικαστήριο της Ναβάρα καταδίκασε πέντε άνδρες για σεξουαλική κακοποίηση μιας 18χρονης στην Παμπλόνα, η οποία είχε ναρκωθεί και μεταφερθεί στην είσοδο πολυκατοικίας. Καθώς όμως η γυναίκα ήταν «παθητική ή ουδέτερη», σύμφωνα με την αστυνομική αναφορά, το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν επρόκειτο για βιασμό, καθώς δεν είχε ασκηθεί βία ή εκφοβισμός.

Τον Ιούνιο το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση, κρίνοντας ότι πρόκειται για βιασμό και καταδικάζοντας τους δράστες σε ποινή κάθειρξης 15 ετών. Η ισπανική κυβέρνηση έχει ήδη ορίσει επιτροπή προκειμένου να επαναξιολογήσει τη νομοθεσία περί βιασμού.

To ακροδεξιό Vox εδραιώνεται

Το ακροδεξιό κόμμα Vox, το οποίο έκανε αισθητή την παρουσία του στις περιφερειακές εκλογές της Ανδαλουσίας και εδραίωσε τα ποσοστά του στις τελευταίες εθνικές εκλογές, στο πρόγραμμα που παρουσίασε – μέρος του οποίου έγινε απόδεκτό από τον κεντροδεξιό συνασπισμό Λαϊκού Κόμματος (PP) και Ciudadanos για να δώσει ψήφο ανοχής στο τοπικό Κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας – μεταξύ άλλων ανέφερε πως ο βιασμός δεν μπορεί να είναι ποινικά κολάσιμος καθώς αποτελεί γενετήσια ορμή του ανδρικού φύλου.

Η ακροδεξιά παράταξη, σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις και ενόψει των επαναληπτικών εκλογών της Κυριακής, ενδέχεται να διπλασιάσει τις επιδόσεις της και να βρεθεί ακόμα και στην τρίτη εκλογική θέση, εκθρονίζοντας το νεοφιλελεύθερο Ciudadanos, το οποίο βλέπει τα ποσοστά του να κατεδαφίζονται. Σύμφωνα με έρευνα, το Vox θα κερδίσει 44 έδρες στη Βουλή των 350 μελών από 24 που είχε κερδίσει στις εκλογές του Απριλίου.

«Κουρασμένοι» οι Ισπανοί

Οι Ισπανοί σύρονται στις κάλπες τέταρτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια. Ο Σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με κανένα κόμμα μετά τις εκλογές του Απριλίου προσκρούοντας αφενός στην επιθυμία της βάσης του κόμματος, η οποία δεν ήθελε συνεργασία με το νεοφιλελεύθερο Ciudadanos και αφετέρου στην «ξεροκεφαλιά» να μην δώσει κυβερνητική ευκαιρία στο αριστερό Unidas Podemos.

Με το καταλανικό ζήτημα και πάλι σε έξαρση στην ιβηρική χώρα με αφορμή τις καταδίκες των Καταλανών αυτονομιστών ηγετών και τα οδοφράγματα στους δρόμους της Βαρκελώνης, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός βλέπει τα ποσοστά του να πέφτουν, ελαφρώς μεν, αλλά αρκετά για να μην είναι δυνατή η δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού ακόμη μία φορά.

Βασικές ανακατατάξεις αναμένονται και στα στρατόπεδα της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς.

● Το φιλελεύθερο Ciudadanos του Αλμπέρτ Ριβέρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ενώ έχει αλλάξει στρατηγική και δεν αποκλείει πλέον μελλοντική σύμπραξη με τους Σοσιαλιστές.

● Το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του Πάμπλο Κασάδο ελπίζει ότι οι 66 έδρες που απέσπασε στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου ήταν το ναδίρ και ότι ίσως μπορέσει αυτή τη φορά να φθάσει σε τριψήφιο αριθμό εδρών υποσχόμενο δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και τόνωση της οικονομίας με πακέτο 17 δισ. ευρώ, εγκαταλείποντας σε επίπεδο πολιτικού λόγου τις πολιτικές της λιτότητας που χαρακτήρισαν την περίοδο Ραχόι.

Τέταρτο κόμμα δίνουν οι δημοσκοπήσεις το Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας, το οποίο όμως κατεβαίνει για πρώτη φορά στις κάλπες διασπασμένο, καθώς Ινίχο Ερεχόν, ο πρώην στενός συνεργάτης του Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγείται δικού του κόμματος. Ο Ιγκλέσιας έχει κάνει ένα βήμα πίσω σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία αφήνοντας τον κεντρικό ρόλο στη χαρισματική «αντιπρόεδρο» του κόμματος και μητέρα των παιδιών του Ιρένε Μοντέρο.

Η ευκαιρία για προοδευτική κυβέρνηση με σοσιαλιστικό / αριστερό πρόσημο φαίνεται πως χάθηκε για την Ισπανία, καθώς ο Σάντσεθ εκτίμησε πως, αν προκηρύξει νέες εκλογές, θα αυξήσει τα ποσοστά του και θα μπορεί να διαπραγματευτεί με τα υπόλοιπα κόμματα από θέση μεγαλύτερης ισχύος. Ένα ρίσκο του οποίου η κατάληξη θα φανεί στις 10 Νοεμβρίου.

Και όλα αυτά με έναν κουρασμένο ισπανικό λαό και το ακροδεξιό κόμμα Vox να πανηγυρίζει – έστω και… δημοσκοπικά – ως τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη. Όλα συνηγορούν στο ότι η Ακροδεξιά θα απομονωθεί στην επόμενη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά το ανησυχητικό είναι πως πλέον έχει εδραιωθεί στη συνείδηση των συντηρητικών Ισπανών πολιτών, οι οποίοι, αν δεν επιλέξουν να επιστρέψουν στη μεγάλη αγκαλιά του Λαϊκού Κόμματος, βλέπουν ως εναλλακτική το ακροδεξιό κόμμα του Χοσέ Λουίς Άβαλος.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:24