search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:45
MENU CLOSE

Μετακινήσεις, Λέσχες Φιλάθλων και στήριξη του νόμου στη συνάντηση Αυγενάκη – Super League

08.11.2019 19:24
Αυγενάκης: «Η ΟΧΕ εφάρμοσε πρώτη το αυτονόητο» - Media

 

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Super League, έπειτα από σχετικό αίτημα του Συνεταιρισμού, είχε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. Συμμετείχαν από τη Λίγκα οι Μηνάς Λυσάνδρου (ως πρόεδρός της, αλλά και εκπρόσωπος της ΠΑΕ ΑΕΚ), Γιάννης Οικονομάκης (νομικός σύμβουλος της SL), Παναγιώτης Μπιλίρης (ΠΑΕ Αρης), Κάτια Κοξένογλου (ΠΑΕ Ατρόμητος), Κώστας Καραπαπάς (ΠΑΕ Ολυμπιακός), Γιώργος Σαμαράς (ΠΑΕ ΟΦΗ), Λεωνίδας Μπουτσικάρης (ΠΑΕ Παναθηναϊκός), Μάκης Γκαγκάτσης (ΠΑΕ ΠΑΟΚ), αλλά και οι Αχιλλέας Τσιχτής (πρόεδρος ΔΕΑΒ) και Νίκος Πετρόπουλος (Υ/Δ Αθλητικής Βίας).

Για περισσότερες από τρεις ώρες και σε εξαιρετικό κλίμα συζητήθηκαν άμεσες δράσεις, αλλά και μέτρα που χρήζουν νομοθετικών ρυθμίσεων, στο επόμενο σχέδιο νόμου που θα ετοιμαστεί τους προσεχείς μήνες. Επιπλέον, θέματα όπως οι μετακινήσεις φιλάθλων των φιλοξενούμενων ομάδων, η πρόοδος που έχει συντελεστεί και τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε το αυτονόητο δικαίωμα και κεκτημένο των ποδοσφαιρικών προηγμένων χωρών να επιστρέψει και στην Ελλάδα. Υπήρξε ομοφωνία διάθεσης και συνεργασίας τόσο σ’ αυτόν τον τομέα, όσο και σε εκείνον που αφορά στη νομιμοποίηση και λειτουργία των Λεσχών Φιλάθλων.

Μάλιστα, εντός των αμέσως επόμενων ημερών, από πλευράς Super League, θα κατατεθεί μια ρεαλιστική και υπεύθυνη πρόταση για ένα σύγχρονο, λειτουργικό, ευρωπαϊκό και κοινά αποδεκτό πλαίσιο σχετικά με τις Λέσχες Φιλάθλων και τη θεραπεία των συγχύσεων που δημιουργούνται βάσει του υφιστάμενου νομικού πλαισίου. Επιβεβαιώθηκε, εξάλλου, από την πλευρά των εκπροσώπων των ΠΑΕ η στήριξή τους στις διατάξεις του αθλητικού νομοσχεδίου, το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων τόσο σε ότι αφορά στην κύρωση της σύμβασης Macolin για τους χειραγωγημένους αγώνες, όσο και στις προβλέψεις για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.

Τέθηκαν, μεταξύ άλλων και θέματα που άπτονται φορολογικών ρυθμίσεων, καθώς και η πρόθεση να τεθεί σε προσεχή συνεδρίαση του Συνεταιρισμού το ζήτημα της δημιουργίας Β΄ ομάδων των ΠΑΕ. Μετά από τη λήξη της συνάντησης εκ μέρους όλων των ΠΑΕ έκανε δηλώσεις ο κ. Λυσάνδρου: «Είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι διότι όλες μας οι συναντήσεις μέχρι σήμερα στο Υπουργείο είναι εποικοδομητικές και έχουν και αποτέλεσμα. Όπως είδατε σήμερα η Super League είχε μια διευρυμένη εκπροσώπηση, δεν ήμουν μόνο εγώ ως πρόεδρος, όπως συνέβαινε τις προηγούμενες φορές, ακριβώς διότι θέλαμε μια ουσιαστική συζήτηση, να ανταλλάξουμε απόψεις οι οποίες θα καλύψουν όλα τα θέλω και όλες τις πτυχές της διοργάνωσης του πρωταθλήματός μας, αλλά και του πλαισίου που το διέπει. Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα και πραγματικά είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι για το ποια μέρα θα ξημερώσει με την εν εξελίξει διαδικασία τη νομοθετική, η οποία τις επόμενες μέρες, ως προς το πρώτο της στάδιο ολοκληρώνεται και στη συνέχεια θα καθοριστεί ακόμη καλύτερα με το νέο αθλητικό νόμο, ο οποίος προβλέπεται με τις αρχές του νέου έτους, να ψηφιστεί».

-Ποιο ήταν το σημαντικότερο ζήτημα που σας απασχόλησε στη συζήτηση και αν πάρθηκε κάποια απόφαση συγκεκριμένη;

«Νομίζω δεν υπάρχει ιεράρχηση ως προς τη σημασία των σημαντικών θεμάτων, όλα τα ζητήματα μας απασχολούν. Σίγουρα ο αθλητικός νόμος κυριάρχησε, διότι καλύπτει όλο το πλαίσιο οργάνωσης των πρωταθλημάτων και δη του κορυφαίου επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου που εκφράζεται και διοργανώνεται μέσω της Super League. Αν, για παράδειγμα, μιλήσουμε για μετακινήσεις οπαδών που ήδη έχουν αρχίσει να απελευθερώνονται σταδιακά με πρωτοβουλία του Υπουργείου σε συνεργασία με τους φορείς, θα ήθελα να πω το εξής: Θα ήταν τουλάχιστο παράλογο σε ένα πρωτάθλημα το οποίο δείχνει αποδεδειγμένα και μετρήσιμα, αυξητικές τάσεις ως προς τα εισιτήρια, εμείς να συζητάμε για το πώς θα περιορίσουμε την παρουσία των φιλάθλων στα γήπεδα. Είναι ένα παράδειγμα για το πώς ακουμπήσαμε ένα θέμα, το οποίο το πήγαμε πιο μπροστά, το εξελίξαμε και άμεσα, πολύ σύντομα θέλω να πιστεύω, θα έχουμε αποτελέσματα και γενικά τη θεσμοθέτηση αυτού του πλαισίου. Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα πλαίσιο σε συνεργασία με το Υπουργείο το όποιο θα είναι φιλικό προς το φίλαθλο και θα αυξάνει αφενός μεν την παρουσία των οπαδών, αφετέρου το επίπεδο ασφάλειας των διοργανώσεων. Και για τους συνδέσμους συζητήθηκε και αυτό είναι στο τραπέζι. Είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη και νομίζω ότι επειδή όλοι στο τέλος της ημέρας θέλουμε το ίδιο πράγμα, θα βρούμε και εκεί την καλύτερη λύση».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, από την πλευρά του, τόνισε: «Συζητήσαμε μία σειρά από θέματα με τη Super League, χωρίς να σημαίνει ότι ολοκληρώσαμε τη συζήτηση. Είναι μια διαρκής, πραγματική, ουσιαστική συνεργασία που έχει ξεκινήσει καιρό πριν, που όμως φαίνεται να εξελίσσεται γοργά, διότι υπάρχει απ’ όλες τις πλευρές πλέον η διαπίστωση ότι το ποδόσφαιρο πρέπει να πάει καλύτερα και θα πάει καλύτερα όταν ο καθένας μας αναλάβει το κομμάτι της ευθύνης που του αναλογεί. Για να έχουμε ποιότητα, να έχουμε θέαμα, περισσότερους φιλάθλους στις κερκίδες και φυσικά ένα καλύτερο προϊόν. Για να συμβούν αυτά χρειάζεται ωριμότητα και η σημερινή συνάντηση το έδειξε και είμαι χαρούμενος γι’ αυτό. Τους ευχαριστώ όλους για την εξαιρετική συνεργασία, τη δουλειά και τη συζήτηση που κάναμε αυτό το τρίωρο που βρεθήκαμε σήμερα. Δεν τελειώνουμε όμως εδώ, είναι η αρχή μιας σειράς πρωτοβουλιών που έχουν φυσικά να κάνουν με τις Λέσχες Φιλάθλων, οι οποίες πρέπει να υπάρχουν, πρέπει να λειτουργούν, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αθλητικού, του ποδοσφαιρικού τοπίου. Όσον αφορά στο πλαίσιο, τον τρόπο, αν χρειαστεί να τον μετεξελίξουμε θα το κάνουμε, αλλά πάντα σε συνεργασία και συνεννόηση. Επιπλέον μιλήσαμε για τα φορολογικά ζητήματα. Μιλήσαμε για τα θέματα μετακίνησης των φιλάθλων και ναι, συμφωνήσαμε ότι στόχος όλων μας είναι πολύ σύντομα να έχουμε γήπεδα όπου στις κερκίδες θα βρίσκονται φίλαθλοι και των δύο ομάδων, πράγμα το οποίο χρειάζεται κλιμάκωση, χρειάζεται μια σταδιακή εξέλιξη και ένα πλάνο το οποίο ξεκίνησε να σχεδιάζεται με την συνεπικουρία όλων όσων βρέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου σήμερα. Μιλήσαμε για τον νέο αθλητικό νόμο που και εκεί εκ των πραγμάτων θα έχει ενεργό συμμετοχή η Λίγκα και οι ΠΑΕ. Μιλήσαμε και για το νομοσχέδιο που έχει μπει ήδη στη Βουλή και περιλαμβάνει δύο μεγάλες ενότητες που αφορούν άμεσα το ελληνικό ποδόσφαιρο: Την κύρωση της σύμβασης “Macolin”, δηλαδή την αντιμετώπιση και στην Ελλάδα των στημένων παιχνιδιών και φυσικά τις διατάξεις για την άμεση αντιμετώπιση της βίας. Αν θέλουμε να φέρουμε ξανά πίσω στις κερκίδες τις ελληνικές οικογένειες, χωρίς τάξη, χωρίς πειθαρχία, χωρίς σεβασμό στους κανόνες και χωρίς την προσπάθεια όλων μα όλων, μηδενός εξαιρουμένου, αυτό δεν θα επιτευχθεί. Γι’ αυτό δουλεύουμε συνετά, πολύ προσγειωμένα, χωρίς μεγάλες κουβέντες, αλλά κυρίως με την αγάπη ότι μπορεί και στην Ελλάδα το ποδόσφαιρο να πάρει τη θέση που του αξίζει.

-Για εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις;

«Δεν έχω καμία αρμοδιότητα σε αυτό. Είναι δουλειά του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ό,τι έχει να κάνει με εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις. Παρ’ όλα αυτά, να σας πω ότι και το προηγούμενο διάστημα, παρουσία και του Υπουργού Δικαιοσύνης, του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αλλά και παρουσία ΕΠΟ, Λίγκας και ΠΑΕ μπήκαν και ζητήματα επιτάχυνσης των διαδικασιών εκδίκασης κάποιων τέτοιων υποθέσεων. Υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τον αρμόδιο υπουργό. Δεν τελειώνει εδώ η προσπάθεια για τη βελτίωση της εικόνας και της ποιότητας του ποδοσφαίρου, θέλει πολλή δουλειά, υπάρχει όμως διάθεση και το ενδιαφέρον είναι πραγματικό. Ξέρουμε ότι ένα μέρος της ευθύνης μας αναλογεί, αλλά ένα μεγαλύτερο μέρος αναλογεί στις ίδιες τις ΠΑΕ. Το αντιλαμβάνονται και οι ίδιες πλέον γι’ αυτό το λόγο δουλεύουμε σε αυτό το επίπεδο».

-Για τις μετακινήσεις;

«Βολευόμασταν όλοι την προηγούμενη περίοδο από ένα γενικώς «απαγορεύεται» και μετά ότι ήθελε ας γίνει μέσα στο γήπεδο. Νομίζω ότι αυτό είναι υποκρισία και δεν μπορούμε να μένουμε σε αυτό το πλαίσιο. Θέλουμε ή δεν θέλουμε κάποια στιγμή να φτάσουμε σε αγώνες που στις κερκίδες θα βρίσκονται φίλαθλοι και από τις δύο ομάδες; Θέλουμε! Η αρχή έχει γίνει ήδη γι’ αυτό το λόγο και η σημερινή συνάντηση ενίσχυσε αυτή την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει. Δεν γίνεται βέβαια από τη μια μέρα στην άλλη, χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας, χρειάζεται ο καθένας να αναλάβει το κομμάτι της ευθύνης που του αναλογεί, χρειάζεται οι φίλαθλοι όλων των ομάδων να καταλάβουν ότι το ποδόσφαιρο γίνεται πιο ποιοτικό, πιο ενδιαφέρον, όταν δίνεται μέσα στον αγωνιστικό χώρο και όχι πριν ή μετά και αναφέρομαι σε χαρτοπόλεμο δηλώσεων, σε ακραίες καταστάσεις, λεκτικά τουλάχιστον μέχρι στιγμής και μέχρι εκεί εύχομαι να παραμείνει. Δεν θα σταματήσουμε αυτή την προσπάθεια και δεν είμαστε διατεθειμένοι να κρύψουμε το όποιο πρόβλημα κάτω από το χαλί. Η αποστολή μας είναι να προσφέρουμε σοβαρές υπηρεσίες στον ελληνικό αθλητισμό, αυτή την εντολή έχω πάρει από τον Πρωθυπουργό της χώρας και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζομαι, πάντοτε σε συνεργασία με όλους τους φορείς.»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:44