search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 13:07
MENU CLOSE

Πατέρας Τζούλιαν Ασάνζ: Ο γιος μου μπορεί να πεθάνει στη φυλακή

09.11.2019 14:57
Τζούλιαν Ασάνζ: Σήμερα η απόφαση της βρετανικής δικαιοσύνης για έκδοσή του στις ΗΠΑ - Media

 

Ο πατέρας του Τζούλιαν Ασάνζ δήλωσε ότι ο γιος του και ιδρυτής των WikiLeaks «μπορεί να πεθάνει στη φυλακή» εξαιτίας της πολυετούς δίωξης που έχει υποστεί.

Ο Τζον Σίπτον, πατέρας του ιδρυτή της πλατφόρμας WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος είναι σήμερα φυλακισμένος στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι είχε επισκεφτεί τον γιο του και είχε «αντιμετωπίσει την πικρή αλήθεια» ότι μπορεί να πεθάνει στη φυλακή.

«Ο Τζούλιαν μπορεί να πεθάνει στη φυλακή κατά την 9ετή δίωξη για την αποκάλυψη της αλήθειας των εγκλημάτων πολέμου… Αυτή δεν είναι η πικρή απογοήτευση ενός πατέρα, είναι απλά γεγονός», δήλωσε ο Σίπτον σε δημοσιογράφους στη Γενεύη την Παρασκευή, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Πρόσθεσε ότι επισκέφθηκε τον Ασάνζ στη φυλακή πριν από δύο ημέρες. Μετά από τη συνάντηση με τον γιο του στη φυλακή τον Αύγουστο, ο Σίπτον είχε δηλώσει ότι ο Ασάνζ είχε χάσει βάρος, υπέφερε από άγχος και είχε υποβληθεί «σε κάθε είδους ταλαιπωρία».

Διάφοροι ειδικοί έχουν δηλώσει ότι η υγεία του Ασάνζ είχε επιδεινωθεί στη φυλακή.

Τον Μάιο, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Νιλς Μέλζερ, καταδίκασε τη «σκόπιμη και συντονισμένη κακοποίηση» που επιβλήθηκε για χρόνια στην Ασάνζ από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σουηδίας. Ο εμπειρογνώμονας είπε ότι ο Ασάνζ είχε συστηματικά διωχθεί και ότι η υγεία του επιδεινώθηκε ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης έκθεσής του σε άγχος και ψυχολογικό τραύμα.

Τον Σεπτέμβριο, ο δικηγόρος του Ασάνζ δήλωσε ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks απομονώθηκε στη φυλακή και αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Νωρίτερα τον Νοέμβριο, ο από εξέδωσε άλλη έκθεση, λέγοντας ότι το Λονδίνο δεν κατάφερε να διασφαλίσει ότι η κράτηση του Ασάνζ θα είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. Ο ειδικός σημείωσε ότι η υγεία του Ασάνζ συνέχισε να επιδεινώνεται και υπογράμμισε ότι η ζωή του είναι σε κίνδυνο.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιδρυτής των WikiLeaks WikiLeaks συνελήφθη στις 11 Απριλίου στο Λονδίνο, στην πρεσβεία του Εκουαδόρ. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων όπου κρατείται σε συνθήκες απομόνωσης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 13:06