search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:40
MENU CLOSE

Ισπανία: Ο Σάντσεθ κάλεσε «όλα τα κόμματα», πλην Vox, να εργαστούν για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο

11.11.2019 06:14
Ισπανία: Ο Σάντσεθ κάλεσε «όλα τα κόμματα», πλην Vox, να εργαστούν για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο - Media

 

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ εξασφάλισε τη νίκη επί των αντιπάλων του και το ακροδεξιό Vox αναδεικνύεται στην τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη του κοινοβουλίου, έπειτα από την καταμέτρηση του 95% των ψήφων, στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ισπανία. Βάσει των αποτελεσμάτων, οι Σοσιαλιστές κερδίζουν τουλάχιστον 120 έδρες στο κοινοβούλιο των συνολικά 350 εδρών. Κανένα κόμμα, της αριστεράς ή της δεξιάς, δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα κερδίζει 88 έδρες, το Vox συγκεντρώνει 52 έδρες, οι Ciudadanos 10 έδρες. Μεγάλοι χαμένοι των εκλογών οι Podemos, οι οποίοι φέρονται να εξασφαλίζουν 26 έδρες. Σε αυτό το στάδιο, το ακροδεξιό Vox αναδεικνύεται σε τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη, καταγράφοντας μεγάλα κέρδη σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του Απριλίου, η οποία σηματοδότησε την πρώτη φορά που ένα ακροδεξιό κόμμα κερδίζει έδρες στην Ισπανία τα τελευταία 40 χρόνια.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας και αρχηγός των Σοσιαλιστών (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ κάλεσε «όλα τα πολιτικά κόμματα» – πλην του ακροδεξιού Vox – να καταβάλλουν προσπάθεια από σήμερα Δευτέρα για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής  -την τέταρτη καταφυγή στις κάλπες μέσα σε τέσσερα χρόνια – από τις οποίες προέκυψε ένα κοινοβούλιο με κατακερματισμένη την πολιτική ισχύ.

Ο Σάντσεθ είπε ότι σκοπός του είναι να σχηματίσει σταθερή και «προοδευτική» κυβέρνηση. «Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να ενεργήσουν με γενναιότητα και υπευθυνότητα για να αποκατασταθεί η κατάσταση», πρόσθεσε ο Σάντσεθ, η παράταξη του οποίου κατέλαβε την πρώτη θέση. Ο Σάντσεθ τόνισε ότι η πρόκλησή του για συνεργασία απευθύνεται σε «όλα» τα κόμματα εκτός εκείνων που διασπείρουν το μίσος, προφανώς αναφερόμενος στο Vox.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:40