search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 14:16
MENU CLOSE

To πρώτο γκράφιτι στην ιστορία της Πάτρας

11.11.2019 08:00
To πρώτο γκράφιτι στην ιστορία της Πάτρας  - Media

 

Ένα από τα πρώτα graffitti σε δημόσιο κτίσμα το 1929! Εκεί ήταν το κλασικό σημείο φωτογράφησης. Τα “μοντέλα” που πόζαραν με φόντο το εντυπωσιακό συντριβάνι και τις άμαξες έξω από το Θέατρο Απόλλων, έπεφταν θύματα, εν αγνοία τους, του ανώνυμου φαρσέρ της εποχής, αφού έβγαζαν, κατά κάποιο τρόπο, φωτογραφία τον τίτλο “όνος είμαι”

Σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή θα λέγαμε ότι οι πατρινοί είχαν πάντα έφεση στο ντόρο. ’Ήδη ο Λουκιανός αναφέρει «μέγαν θόρυβον και γέλωτας, τούς οποίους έπροκάλεσε Πατρινός δικηγόρος».

Ο Πλούταρχος χαρακτηρίζει τους «Πατρεΐς ώς έπιδιδομένους είς ευφυή λογοπαίγνια, σκώπτας» και ο Θωμόπουλος το 1914 ότι «διατηρούν τήν προτίμησίν των αύτήν νά διαδίδουν ευτράπελα πλαστουργήματα τά όποια προκαλοΰν τόν συνήθη θόρυβον, έν Πάτραις λεγόμενον ντόρον».

Η λέξη έχει τη σημασία του μεγάλου θορύβου, οχλοβοής, στην Πάτρα όμως ειδικώτερα, έχει και την αρχική της, δηλ. αστεϊσμός, εμπαιγμός, φενακισμός, ανιδιοτελής άπατη (αντίστοιχα στην Αθήνα: κασκαρίκα, φάρσα).

*Η ανάρτηση ανήκει στον Άρη Μπετχαβά για το patrasmemories

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 14:13