search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:41
MENU CLOSE

Η Τιμωρός

11.05.2012 11:13
Η Τιμωρός  - Media

Του Δημήτρη Κανέλλη

Βαθμολογία ***

Ο διεφθαρμένος και διαβρωτικός κόσμος των μυστικών υπηρεσιών σε μια καλογυρισμένη και με ελαφρώς χαοτικό σενάριο περιπέτεια από τον Στίβεν Σόντερμπεργκ. Την προτείνουμε. Έχει κάποιες καλές ανατροπές. Μεγάλο ατού και οι πρωταγωνιστές της.

 

Του Δημήτρη Κανέλλη

Βαθμολογία ***

Ο διεφθαρμένος και διαβρωτικός κόσμος των μυστικών υπηρεσιών σε μια καλογυρισμένη και με ελαφρώς χαοτικό σενάριο περιπέτεια από τον Στίβεν Σόντερμπεργκ. Την προτείνουμε. Έχει κάποιες καλές ανατροπές. Μεγάλο ατού και οι πρωταγωνιστές της.

Σκηνοθεσία: Στίβεν Σόντερμπεργκ.

Πρωταγωνιστούν: Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, Τσάνινγκ Τέιτουμ, Μάικλ Ντάγκλας, Μάικλ Φασμπέντερ, Τζίνα Καράνο, Αντόνιο Μπαντέρας, Ματιέ Κασοβίτς.

 Η Μάλορι Κέιν είναι μια άριστα εκπαιδευμένη πράκτορας, που έχει καταφέρει να φέρει σε πέρας και τις πιο δύσκολες αποστολές. Μια ημέρα ανακαλύπτει πως η ίδια και κάποιοι συνεργάτες της έχουν πέσει θύματα μιας πλεκτάνης, οι εγκέφαλοι της οποίας τη θέλουν νεκρή πάση θυσία. Όμως η Μάλορι είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει. Καταφέρνει να επιβιώσει, και στη συνέχεια καταστρώνει τα σχέδιά της για να ανακαλύψει αυτούς που την πρόδωσαν και την ήθελαν νεκρή. Όμως ο κόσμος των Μυστικών Υπηρεσιών είναι πολύ «βρόμικος» και η Μάλορι θα χρειαστεί βοήθεια για να τα καταφέρει. Επιπλέον, θα πρέπει να σβήσει το όνομά της από τη λίστα των καταζητούμενων, αφού θεωρείται υπεύθυνη και για τη δολοφονία ενός Άγγλου μυστικού πράκτορα. Περίπου αυτός είναι ο σεναριακός σκελετός – και λέμε «περίπου» γιατί θα χρειαζόταν τουλάχιστον μια σελίδα για να καταγράψουμε τις λεπτομέρειες που τον συνθέτουν – πάνω στον οποίο ο έμπειρος Σόντερμπεργκ στήνει μια ταινία που θυμίζει πολύ τις πρώτες του Τζέιμς Μποντ. Κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, γυρίσματα στον μισό σχεδόν πλανήτη, συνεχής δράση, ανατροπές, καλά σκιτσαρισμένοι χαρακτήρες και φυσικά η αφηγηματική δεξιοτεχνία του σκηνοθέτη. Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με το αθέατο αλλά απόλυτα διεφθαρμένο σύμπαν των μυστικών υπηρεσιών, οι επικεφαλής των οποίων αποδεικνύονται κυνικοί, αδίστακτοι και έτοιμοι να «πουλήσουν» ακόμη και τον πολυτιμότερο συνεργάτη τους προκειμένου να φέρουν σε πέρας τα σχέδιά τους. Σε γενικές γραμμές η ταινία παρακολουθείται ευχάριστα, και μάλιστα είναι και από τις περιπτώσεις που δείχνουν σε βάθος την άκρως επικίνδυνη ζωή των κατασκόπων. Αυτός ο ρεαλισμός είναι και το μεγάλο ατού της ταινίας. Άλλο ατού είναι οι παρουσίες στο καστ των διάσημων – πλην της πρωταγωνίστριας – ηθοποιών, ενώ στα αρνητικά θα αναφέρουμε το χαοτικό σενάριο, τα αναπόφευκτα κλισέ και την απουσία στοιχείων που θα μπορούσαν να ανανεώσουν κάπως το είδος. Κοντολογίς, ένα καλογυρισμένο κατασκοπικό θρίλερ, που στην Αμερική δεν έκανε την αναμενόμενη εμπορική επιτυχία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει και πολλά…

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15