search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:56
MENU CLOSE

Χρηματιστήριο: Επιβεβαιώθηκε η έλλειψη δυναμικής στην αγορά

11.11.2019 16:53
Πανδημία πωλήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο - Media

 

Παρά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα και τον τζίρο να παραμένει στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, οι πωλητές κέρδισαν εκ νέου τις τελευταίες εντυπώσεις και η γενικότερη εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου, απλά, ήλθε να επιβεβαιώσει αυτό που αρκετοί υποστήριζαν, πως η αγορά έχει μείνει από δυνάμεις και οι λίγοι αγοραστές, προσπαθούν να αποτρέψουν τα χειρότερα και να κρατήσουν τους βασικούς δείκτες, σε “απόσταση βολής” από τα υψηλά τρέχοντος έτους.

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης και αν δεν υπάρξει το γνωστό ‘συμμάζεμα’ του τελευταίου ημιώρου, θα είναι αρνητική εξέλιξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη χαμηλότερα των 858 μονάδων”, ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει τα αρνητικά σενάρια.

Οι τράπεζες έδειξαν και πάλι αδυναμία, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό -1,87% του τραπεζικού δείκτη. Φαίνεται ότι οι τίτλοι των συστημικών τραπεζών, για να υπερβούν τα επίπεδα των τελευταίων αυξήσεων κεφαλαίου, θέλουν κάτι παραπάνω, καθώς ούτε η πρόσφατη αναβάθμιση από την S&P, μπόρεσε να αλλάξει το επιφυλακτικό κλίμα.

Ξεκινώντας από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, η τελική εικόνα δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για την απόλυτη επικράτηση των πωλητών (Alpha Bank -2,30%, Εθνική -1,15%, Eurobank -1,14%, Πειραιώς -3,83%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, ευκαιρίες σε ομόλογα περιφερειακών χωρών με υψηλότερες αποδόσεις βλέπει η JP Morgan, συγκαταλέγοντας στο report για τον κλάδο προϊόντων σταθερού εισοδήματος τους τίτλους των Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς.

Ο οίκος στην έκθεσή του επαναλαμβάνει τη σύσταση “overweight” για το ομόλογο Tier 2 που εξέδωσε η Εθνική με κουπόνι 8,25% (ETEGA), ενώ διατηρεί και τη σύσταση “neutral” για το ομόλογο Tier 2 που εξέδωσε η Πειραιώς, με κουπόνι 9,75% (TPEIR).

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με θετικό κλείσιμο διασώθηκαν μόνο οι ΟΛΠ (+1,09%), ΟΤΕ (+0,30%) και Σαράντης (+0,51%).

Από τις μετοχές που πιέστηκαν προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΑΔΜΗΕ (-1,19%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,78%), Aegean Airlines (-1,47%), Jumbo (-1,04%), Ελλάκτωρα (-2,01%), Ελ. Πετρέλαια (-1,28%), Motor Oil (-1,74%), Fourli (-1,99%) και Τέρνα Ενεργειακή (-1,51%).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Jumbo ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το υπόλοιπο μέρισμα χρήσεως 2019, €0,28 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,2520 ανά μετοχή).

Ελάχιστα τα άξια θετικής αναφοράς από τις χαμηλές κεφαλαιοποιήσεις, που παραμένουν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος.

Μεταξύ των τίτλων που κινήθηκαν κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα και οι Μινέρβα (+9,79%), ΑΝΕΚ (+8,18%), Audiovisual (+3%), Intercontinental (+2,27%) και Καρέλιας (+2,94%).

Από την άλλη, σημαντικές πιέσεις και σήμερα για την μετοχή της MLS (-30%), με τους επενδυτές να ανησυχούν και για τις διοικητικές εξελίξεις μετά και την ανακοίνωση της εισηγμένης την περασμένη Παρασκευή, στην οποία αναφερόταν ότι παραιτήθηκε ο Γιάννης Ζάννας, γενικός διευθυντής και εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της εταιρείας, “η αποχώρηση του κ. Ζάννα έγινε για καθαρά προσωπικούς λόγους και η εταιρεία του εύχεται κάθε επιτυχία στα νέα του επαγγελματικά βήματα. Η εταιρεία δηλώνει ότι, πέραν τούτου, δεν υφίσταται θέμα παραίτησης διοικητικών στελεχών”.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 866,81 (+0,25%) και 853,53 μονάδων (-1,29%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 855,92 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,01%.

Ο τζίρος στα 42 εκατ., από τα οποία τα 6,8 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50