search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:17
MENU CLOSE

Περιπλέκεται η κατάσταση στην Ισπανία – Εντείνεται το κυβερνητικό αδιέξοδο – Ποιες είναι οι επιλογές του Σάντσεθ

11.11.2019 18:26
Περιπλέκεται η κατάσταση στην Ισπανία - Εντείνεται το κυβερνητικό αδιέξοδο - Ποιες είναι οι επιλογές του Σάντσεθ - Media

 

Περιπλέκεται η κατάσταση στην Ισπανία. Πρώτο κόμμα και πάλι το Σοσιαλιστικό, αλλά και πάλι ο Πέδρο Σάντσεθ δεν μπορεί να συγκροτήσει σταθερή κυβέρνηση. Το ακροδεξιό Vox υπερδιπλασίασε τη δύναμή του. Όλα ανοιχτά.

Τι θα γίνει με το κυβερνητικό αδιέξοδο στην Ισπανία; Ακόμη και μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, που είναι οι τρίτες για φέτος, δεν διαγράφονται στον πολιτικό ορίζοντα της χώρας οι προϋποθέσεις για τη συγκρότηση σταθερής κυβέρνησης. Αν και οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ ήρθαν και πάλι πρώτοι σε ποσοστά, δεν διαθέτουν την απαραίτητη απόλυτη πλειοψηφία, όπως είχε γίνει και στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε αυτό το χρόνο. ΄Ετσι θα χρειαστούν εταίρους από άλλα κόμματα για να κυβερνήσουν. Και εκεί ακριβώς έγκειται η δυσκολία, σύμφωνα με την DW.

«Η αριστερά δεν έχει ηθικό πλεονέκτημα»

Στο σκηνικό πολυδιάσπασης της λαϊκής ψήφου το ακροδεξιό κόμμα Vox κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τη δύναμή του σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές αποσπώντας 52 έδρες. Η επιτυχία του κόμματος σύμφωνα με παρατηρητές οφείλεται κυρίως στην κλιμάκωση της κρίσης σε σχέση με την Καταλονία, που πυροδότησε τα εθνικά αντανακλαστικά πολλών Ισπανών. Μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων ο αρχηγός του κόμματος Σαντιάγκο Αμπασκάλ και οι οπαδοί του γιόρτασαν για το αποτέλεσμα. «Κάναμε την πολιτική και πολιτιστική αλλαγή επειδή καταφέραμε τα ανοίξουμε όλη την απαγορευμένη πολιτική ατζέντα», είπε χθες βράδυ ο Αμπασκάλ. «Είπαμε στην αριστερά ότι η ιστορία δεν τελείωσε. Ότι δεν έχουν ηθικό πλεονέκτημα και ότι έχουμε τα ίδια δικαιώματα να υπερασπιζόμαστε τις ιδέες μας χωρίς να δεχόμαστε ύβρεις και χωρίς στιγματισμούς, όπως το κάνουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης».

Το Vox στέκεται εχθρικά προς τη μετανάστευση από την Αφρική και την πολιτική των Σοσιαλιστών κατά της ενδοοικογενειακής βίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας από τους πρώτους που συνεχάρη τον Αμπασκάλ για τη νίκη του είναι ο πρόεδρος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία Γεργκ Μόιτεν.

Έκκληση Σάντσες

Ποιες δυνατότητες διαθέτει ο Σάντσεθ; Προσφυγή σε νέες εκλογές, παρά το ότι δεν αποκλείεται, θα δυσκόλευε ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Ένα ενδεχόμενο θα ήταν κυβέρνηση μειοψηφίας με την ανοχή των κομμάτων της αριστεράς ή και περιφερειακών κομμάτων από τη χώρα των Βάσκων και  την Καταλονία. Χθες βράδυ ο Σάντσεθ πάντως κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις εκτός από τους ακροδεξιούς να συνεργαστούν.

«Το πρότζεκτ μας είναι να δημιουργήσουμε σταθερή κυβέρνηση και να κάνουμε πολιτική για το καλό της πλειονότητας των Ισπανών» είπε. « Για να το καταφέρουμε, θέλω να καλέσω όλα τα πολιτικά κόμματα να είναι γενναιόδωρα και υπεύθυνα για να ξεμπλοκαριστεί η πολιτική κατάσταση στην Ισπανία. Το Σοσιαλιστικό κόμμα θα συμμετάσχει με γενναιοδωρία και υπευθυνότητα για να ξεμπλοκάρει η πολιτική κατάσταση στην Ισπανία». Αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν οι πολιτικές δυνάμεις πλην του ακροδεξιού κόμματος Vox θα ανταποκριθούν στην έκκληση του ισπανού πρωθυπουργού. Και μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία είναι όπως πριν τις εκλογές.

Oι άκαρπες εκλογές είναι η νέα κανονικότητα

Πάντως, όπως επισημαίνει ο βρετανικός Guardian, οι άκαρπες εκλογές γίνονται η νέα κανονικότητα, εκτιμώντας πως σε αυτή τη νέα κατάσταση, η Ισπανία δεν είναι μόνη της.

Πλέον, συχνότερα, από τις εκλογικές διαδικασίες δεν προκύπτει σαφές αποτέλεσμα. Σε κάποιες περιπτώσεις, δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, ενώ σε άλλες, γίνονται κυβερνήσεις συνασπισμού, αλλά μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, με τον Guardian να φέρνει ως παράδειγμα τις περιπτώσεις του Ισραήλ, της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Γερμανίας και της Σουηδίας.

Η βρετανική εφημερίδα εκτιμά πως αυτό συμβαίνει γιατί ολοένα και λιγότεροι ψηφοφόροι ενισχύουν στις εκλογικές αναμετρήσεις τα παραδοσιακά κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα. Παράλληλα, ενισχύονται μικρότερα ακροδεξιά και ακροαριστερά κόμματα, με συνέπεια τον κατακερματισμό. Για παράδειγμα, στην Ολλανδία συμμετείχαν στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση 28 κόμματα, με τα 13 εξ αυτών να μπαίνουν τελικά στη Βουλή. Επιπλέον, ενισχύεται η ριζοσπαστικότητα, το οποίο σημαίνει «κόκκινες» ζώνες, οι οποίες δυσκολεύουν τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:16