search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:04
MENU CLOSE

Βραζιλία: Στις φλόγες και ο υγροβιότοπος Παντανάλ

11.11.2019 19:29
Βραζιλία: Στις φλόγες και ο υγροβιότοπος Παντανάλ - Media

 

Μετά τον Αμαζόνιο, πυρκαγιές καταστρέφουν και τον μεγαλύτερο υγροβιότοπο της Γης, το Παντανάλ της Βραζιλίας.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος στην Βραζιλία του Ζαϊρ Μπολσονάρου, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου μετά το κάψιμο εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, σειρά φαίνεται ότι πήρε ο αχανής υγροβιότοπος Παντανάλ. Τις τελευταίες ημέρες από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν κοντά στις πόλεις της Κορούμπα και της Μιράντα στο κρατίδιο του Γκρόσο ντο Σουλ καταστράφηκαν συνολικά 1.220.000 στρέμματα υγροβιότοπου, που είναι ο μεγαλύτερος του κόσμου.

Συνολικά σύμφωναμε τις αρχές του Μάτο Γκράσο, περισσότερες από 8.000 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν φέτος από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα και στην περιοχή την ίδια περίοδο κατακάηκαν περισσότερα από 130 εκατομμύρια στρέμματα παρθένας γης, που αποτελεί προφανώς αρνητικό ρεκόρ. Σαν αποτέλεσμα οι Αρχές του κρατιδίου κήρυξαν την περιοχή που συνορεύει με την Βολιβία και την Παραγουάη (ο υγροβιότοπος μοιράζεται ανάμεσα στις τρεις αυτές χώρες) σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όμως όπως σημειώνουν η κεντρική κυβέρνηση, η κυβέρνηση Μπολσονάρου δεν έδειξε κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον για την κατάσταση στον μεγαλύτερο υγροβιότοπο του κόσμου. Από τις έρευνες των τοπικών Αρχών, αλλά και από οργανισμούς όπως η δεξαμενή σκέψης Observatório do Clima προκύπτει ότι οι περισσότερες πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα εμπρησμών που βάζουν κυρίως αγρότες, κτηνοτρόφοι και ξυλοκόποι και μόνο μικρός αριθμός ήταν αποτέλεσμα πτώσης κεραυνών.

Παρά το γεγονός ότι η καταστροφή στο Παντανάλ είναι σημαντικών διαστάσεων, σε καμία περίπτωση δεν είναι τόσο μεγάλη σε έκταση όσο στον Αμαζόνιο, όμως όπως σημειώνουν διάφοροι ειδικοί δεν είναι λιγότερο σημαντική ως προς τον αντίκτυπο που έχει στο κλίμα και στα οικοσυστήματα της περιοχής. Η αδιαφορία που επιδεικνύει η κυβέρνηση του Μπολσονάρου για το Παντανάλ είναι ξεκάθαρη αφού δεν έχει στείλει καμία ενίσχυση προς την περιοχή ούτε σε οικονομικό επίπεδο αλλά ούτε φυσικά σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης ο ίδιος ο Μπολσονάρου και ο υπουργός περιβάλλοντος Ρικάρντο Σάλλες, αντί να προσπαθούν να βρουν μια λύση που να προστατεύει τον φυσικό πλούτο της Βραζιλίας, έχουν συνεχείς συναντήσεις με επιχειρήσεις και παράγοντες που με το υπάρχον πλαίσιο κάποιες δραστηριότητες τους είναι παράνομες στις οποίες τους διαβεβαιώνουν ότι σύντομα θα αλλάξουν οι σχετικές νομοθεσίες και οι δραστηριότητες τους που καταστρέφουν προστατευόμενες περιοχές θα νομιμοποιηθούν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:02