search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:08
MENU CLOSE

Προσφυγικό: Τι εστί βερίκοκο

12.11.2019 06:23

Ένα είναι το θέμα της πολιτικής επικαιρότητας,το οποίο αποτελεί πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε λιγότερο βαθμό, με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το προσφυγικό- μεταναστευτικό.

Ας επισημάνουμε ορισμένα ζητήματα και παραδοχές, αποφεύγοντας τα επουσιώδη. Ας δούμε τη μεγάλη εικόνα.

Στο προσφυγικό, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετώπισε μια πρωτόγνωρη κατάσταση το 2015, όταν ένα εκατομύριο πρόσφυγες μπήκαν στη χώρα, οι περισσότεροι εξ αυτών πέρασαν στην Ευρώπη, μετέπειτα έκλεισαν τα σύνορα,η αλληλεγγύη των ευρωπαίων πάπαλα,και μας έμειναν εδω περίπου εκατό χιλιάδες.

Η κυβέρνηση Τσίπρα, πήρε εύσημα για τον τρόπο που αντιμετώπισε αρχικά το πρόβλημα,απο τον  Πάπα και τους ηγέτες των περισσοτέρων χωρών,μέχρι τους αρμόδιους διεθνείς φορείς.

Μετά απο λίγο καιρό χάθηκε η μπάλα.

Ασυντόνιστες ενέργειες, αναποτελεσματικότητα, κακή οργάνωση, η ντροπή στη Μόρια, καμιά ουσιαστική πίεση της Τουρκίας απο την Ευρώπη και τέλος ήρθε η πολιτική εκμετάλευση του προβλήματος απο την αντιπολίτευση,προεκλογικά.

Και όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις,όταν δεν υπάρχει μια εθνική στρατηγική,ήρθε η κυβέρνηση της ΝΔ για να κατάλαβει ( για μια ακόμα φορά) τι… εύκολο είναι να λες οταν εισαι στην απέξω.

Ενώ ο Μητσοτάκης ήταν προετοιμασμένος, από το να βάλει σε θέσεις υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, επικεφαλείς σε ΔΕΚΟ, να φτιάξει στο “πιτς φυτίλι”, τις ΚΥΑ για το Ελληνικό, να εξαγγείλει φορολογικές ελαφρύνσεις,να εξαγγείλει το επιτελικό κράτος και να βγάλει απο το… εμπάργκο την Γιάννα, στο προσφυγικό δεν υπήρχε όχι σχέδιο,αλλά ούτε καν μπούσουλας.

Κατάργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, έβαλε υπουργό τον άξιο και πεισματάρη Χρυσοχοίδη, κάπου παραδίπλα τον Κουμουτσάκο, άγνωστο γιατί, μέχρι να καταλάβουν τι γίνεται, στη Μόρια μπήκαν επιπλέον πέντε χιλιάδες, ο Ερντογάν έστειλε ακόμα κάποιες χιλιάδες, άρχισε η διαδικασία μετεγκατάστασης στην ενδοχώρα, χωρίς επαρκή ενημέρωση των δημάρχων και των τοπικών κοινωνιών. Στην πορεία είδαν ότι χρειάζονται άλλες διαδικασίες χορήγησης ασύλου, ένας ακόμα υφυπουργός για τον συντονισμό, άρχισαν καποια στελέχη της ΝΔ, βουλευτές,υφυπουργοί και δήμαρχοι, τους κασιλαμάδες της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, δίνοντας αφορμή να κάνουν την εμφάνισή τους μικροομάδες με φασιστικές συμπεριφορές,που είχαμε καιρό να δούμε.

Εδώ είμαστε τώρα.

Όσο ο Ερντογάν κρατάει το κλειδί για τις ροές προσφύγων και μεταναστών και η Ευρώπη συνεχίζει την ίδια πολιτική, το μόνο που μπορεί να σώζει την κατάσταση- μέχρι σε ενα σημείο- είναι ένα εθνικό σχέδιο για το προσφυγικό.

Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είδε πόσα απίδια βάζει ο σάκος και η ΝΔ τι εστί βερίκοκο, ας βρουν μαζί με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, μια εθνική κοινή γραμμή αντιμετώπισης του προβλήματος. 

Αλλιώς, δεν βγαίνει άκρη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:08