search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:54
MENU CLOSE

Σε «πάγωμα» των τιμών των φαρμάκων προχωρά η κυβέρνηση

12.11.2019 14:41
Σε «πάγωμα» των τιμών των φαρμάκων προχωρά η κυβέρνηση - Media

 

Σε «πάγωμα» των τιμών των φαρμάκων, αλλά και μειώσεις έως και 7% για κάποια από αυτά, προχωρά η κυβέρνηση: σχετικές δηλώσεις έκανε ο αρμόδιος υπουργός Β. Κικίλιας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, ενώ κατατέθηκε ήδη και η σχετική τροπολογία.

Ειδικότερα, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας θύμισε ότι «ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε πει προεκλογικά “το καλύτερο φάρμακο στην καλύτερη τιμή”», με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι το Υπουργείο Υγείας έρχεται να υλοποιήσει αυτήν τη δέσμευση, νομοθετώντας -όπως τόνισε- όχι μόνο για μηδενικές αυξήσεις αλλά και για μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων ως 7%.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, με την απόφαση αυτή εξοικονομούνται πόροι για το κράτος ενώ μειώνεται και η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα. «Είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπο», δήλωσε ο Β. Κικίλιας δίνοντας και το κυβερνητικό στίγμα, ενώ κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι «είχε νομοθετήσει για αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων μέχρι 10%». Όμως, «εμείς ερχόμαστε να νομοθετήσουμε 0% αυξήσεις και μέχρι 7% μειώσεις. Για το 2020 δεν θα υπάρχει αύξηση σε καμία τιμή φαρμάκου», δήλωσε εξάλλου.

Παράλληλα, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στο «πάγωμα» στις τιμές των φαρμάκων που αποφάσισε η κυβέρνηση και στη συνάντηση που είχε για το θέμα ο υπουργός Υγείας με τον πρωθυπουργό. «Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να μην εφαρμοστούν οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, που είχαν ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αντιθέτως, με τις διατάξεις που προωθεί το Υπουργείο Υγείας -και οι οποίες ελπίζουμε να ψηφιστούν με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή- προβλέπεται όχι μόνο «πάγωμα» των τιμών των φαρμάκων, αλλά και μειώσεις έως και 7% για κάποια από αυτά», σημείωσε ο Στ. Πέτσας.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων και το σύστημα κοστολόγησής τους επανακαθορίζεται, σύμφωνα με όσα προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε ο Βασίλης Κικίλιας στο νομοσχέδιο για την κύρωση ΠΝΠ των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.

Στη νέα ρύθμιση προβλέπεται ότι:

   -Ορίζεται ως τιμή διαμόρφωσης του φαρμάκου, ο μέσος όρος των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ενώ κατά την ανατιμολόγηση δεν επιτρέπονται αυξήσεις.

   -Μειώνεται σε κάθε ανατιμολόγηση, η τιμή των φαρμάκων έως 7% επί της τιμής του αμέσως προηγούμενου Δελτίου Τιμών, από 10% που ισχύει, εφόσον η εν λόγω τιμή είναι υψηλότερη από το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

   -Καταργείται η καταβολή παραβόλου ύψους 150 ευρώ λόγω της μη υποβολής εφεξής αιτήσεων αύξησης της τιμής κυκλοφορούντος φαρμάκου.

   -Προβλέπεται ότι τα φάρμακα με Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας μικρότερο του Κόστους Ημερήσιας Θεραπείας που ορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας δεν ανατιμολογούνται. Επίσης, οι τιμές των φαρμάκων, των οποίων το Κόστος Ημερησίας Θεραπείας κατά την ανατιμολόγηση προκύπτει χαμηλότερο από το Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας, που ορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας, μειώνονται μέχρι το όριο αυτό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:54