search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:08
MENU CLOSE

Μαζικό sell-off στις παγκόσμιες αγορές το 2020 αναμένουν οι κροίσοι του πλανήτη

12.11.2019 15:38
Μαζικό sell-off στις παγκόσμιες αγορές το 2020 αναμένουν οι κροίσοι του πλανήτη - Media

 

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα δυνητικά ταραχώδες 2020, σύμφωνα με την UBS Global Wealth Management.

Η πλειοψηφία των πλουσίων επενδυτών αναμένει σημαντική πτώση των αγορών πριν από το τέλος του επόμενου έτους και το 25% του μέσου ενεργητικού τους είναι τοποθετημένο σήμερα σε μετρητά, σύμφωνα με έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 3.400 ερωτηθέντες παγκοσμίως. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας είναι η κορυφαία γεωπολιτική ανησυχία τους, ενώ οι επερχόμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές θεωρούνται μια ακόμη σημαντική απειλή για τα χαρτοφυλάκιά τους.

“Το ταχέως μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον είναι η μεγαλύτερη ανησυχία για τους επενδυτές σε ολόκληρο τον κόσμο”, δήλωσε η Paula Polito, υπεύθυνη στρατηγικής πελατών της UBS GWM. 

“Θεωρούν ότι η παγκόσμια διασύνδεση και ο αντίκτυπος των αλλαγών επηρεάζουν τα χαρτοφυλάκιά τους περισσότερο από τα παραδοσιακά βασικά στοιχεία, που προσδιορίζουν την αξία των επιχειρήσεων, γεγονός που αποτελεί μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν”.

Σχεδόν τα 4/5 των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι η μεταβλητότητα είναι πιθανό να αυξηθεί και το 55% πιστεύει ότι θα υπάρξει σημαντικό «sell off» στην αγορά πριν από το τέλος του 2020, σύμφωνα με την έκθεση που πραγματοποιήθηκε από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο, με τα περιουσιακά στοιχεία προς επένδυση των ερωτηθέντων να είναι τουλάχιστον 1 εκατ. δολαρίων. Το 60% αυτών εξετάζουν το ενδεχόμενο αύξησης των επιπέδων των μετρητών τους, ενώ το 62% σχεδιάζουν να αυξήσουν τη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων τους.

Σε ίδια έρευνα τον Μάιο, ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό – το 32% – των χαρτοφυλακίων των επενδυτών ήταν σε μετρητά.

Είναι μια πρόθεση με την οποία συντάσσεται και ο Stephen Lansdown, ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Hargreaves Lansdown Plc, ο οποίος δήλωσε ότι «έχει τοποθετήσει πολλά χρήματα σε μετρητά αυτή τη στιγμή» επειδή οι αγορές τον απογοητεύουν.

Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι η προειδοποίηση των πλούσιων επενδυτών είναι αυστηρά βραχυπρόθεσμου ορίζοντα. Σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων παγκοσμίως είναι αισιόδοξοι για τις αποδόσεις των επενδύσεων τα επόμενα 10 χρόνια.

“Η πρόκληση είναι ότι φαίνεται να θέλουν να αντιμετωπίσουν” τη βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα “μειώνοντας πραγματικά τους χρονικούς τους ορίζοντες και μετατοπίζοντας τα περιουσιακά στοιχεία, όπως τα μετρητά που είναι ασφαλή”, δήλωσε ο Michael Crook, διευθύνων σύμβουλος της ομάδας επενδυτικής στρατηγικής. Αν και με πολλούς από αυτούς που επενδύουν με ορίζοντα δεκαετιών, αυτό “φαίνεται σαν μια αναντιστοιχία”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:07