09/07/2020 07:14:07

X.A.: Βρίσκει στηρίγματα στην 3Ε

X.A.: Βρίσκει στηρίγματα στην 3Ε - Media

 

Με αρνητικά πρόσημα, αλλά απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες, κινούνται οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς επανέρχονται στο προσκήνιο οι ανησυχίες για το εμπόριο μετά τα νέα πυρά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά της Κίνας και της Fed.

Πιο συγκεκριμένα, νέα επίθεση στη Fed εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε ομιλία που έδωσε στην Οικονομική Λέσχη της Νέας Υόρκης. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια πολύ γρήγορα, ενώ τα μείωσε με πολύ αργό ρυθμό.

“Η Fed βάζει τις ΗΠΑ σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα, έναντι άλλων χωρών”, τόνισε ο ίδιος.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής αρνητικών επιτοκίων.

Μιλώντας στο Economic Club of New York, ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε την Κίνα ότι "έκλεβε τεχνολογίες και δουλειές από τις ΗΠΑ και επιδοτούσε τις βιομηχανίες της", ενώ εκτίμησε ότι “το Πεκίνο πεθαίνει να κάνει μια συμφωνία, αλλά αυτό θα το αποφασίσουμε εμείς".

"Μπορεί να γίνει σύντομα η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας, αλλά αυτό θα γίνει μόνο αν συμφέρει τις ΗΠΑ", τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

“Η αμερικανική οικονομία έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας κατά πολύ”, διαβεβαίωσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου και υπεραμύνθηκε της απόφασής του να επιβάλλει επιπρόσθετους τιμωρητικούς δασμούς.

Εν τω μεταξύ, κατά 1,1% ενισχύθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, επιβεβαιώνοντας την πρώτη εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Έναν μήνα πριν ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν στο 1,2%. Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, οι τιμές ήταν 0,1% υψηλότερες.

Ανοδικά κινήθηκε σε μηνιαία βάση η βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο στην ευρωζώνη, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Όπως μετέδωσε το Reuters, η παραγωγή στα εργοστάσια των 19 χωρών του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,1% τον Σεπτέμβριο, σε μηνιαία βάση. Τον Αύγουστο είχε κινηθεί ανοδικά κατά 0,4%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσει κατά 0,3%.

Κατά 1,5% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ήταν η πιο χαμηλή αύξηση από τον Νοέμβριο του 2016, ενώ τον Σεπτέμβριο είχαν ενισχυθεί κατά 1,7%.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η συμπλήρωση του πρώτου μισού της συνεδρίασης, βρήκε τον γενικό δείκτη να έχει κινηθεί μέσα σε ένα στενό εύρος, μικρότερο των επτά μονάδων και τον τζίρο με διαθέσεις οριακής ενίσχυσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 861,82 (-0,54%) και 868,66 μονάδων (+0,25%), με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 26 εκατ., από τα οποία τα 1,5 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ασφαλώς και ξεχωρίζει το +6,50% της 3E, μετά και την σημερινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου από την εισηγμένη, ενώ ακολουθεί ο Σαράντης με κέρδη 1,01% και η Alpha Bank (+1,12%).

Από τους τίτλους που πιέζονται προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες, μέχρι στιγμής, απώλειες για Eurobank (-1,65%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,33%) και Ελλάκτωρα (-1,06%).

Όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, κινούνται πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, με οριακές μεταβολές και αυτό αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, όσον αφορά το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.