search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:08
MENU CLOSE

Ρίχνει γέφυρες ο Βενιζέλος

11.05.2012 02:43
Ρίχνει γέφυρες ο Βενιζέλος  - Media

Αδιέξοδο και χτες στη συνάντηση Τσίπρα -Βενιζέλου, αφού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε στην πρόταση που κατέθεσε από την Κυριακή το βράδυ να στηρίξει σταθερό κυβερνητικό σχήμα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που προσπέρασε χωρίς σχόλια και αναφορές την αιχ­μή Τσίπρα να αποδοκιμάσει το μνημόνιο δημόσια, επιχείρησε να εμφανιστεί ως υπεύθυνος ηγέτης που αναζητά μια λύση κυβερνητικής συνεργασίας προκειμένου να διασωθεί η χώρα.

Αδιέξοδο και χτες στη συνάντηση Τσίπρα -Βενιζέλου, αφού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε στην πρόταση που κατέθεσε από την Κυριακή το βράδυ να στηρίξει σταθερό κυβερνητικό σχήμα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που προσπέρασε χωρίς σχόλια και αναφορές την αιχ­μή Τσίπρα να αποδοκιμάσει το μνημόνιο δημόσια, επιχείρησε να εμφανιστεί ως υπεύθυνος ηγέτης που αναζητά μια λύση κυβερνητικής συνεργασίας προκειμένου να διασωθεί η χώρα. Και βέβαια να πάρει πόντους ηγετικότητας, εμφανιζόμενος ως ο μόνος πολιτικός αρχηγός που εννοεί στην πρά­ξη την κυβερνητική συνεργασία, σχολίαζαν μετά τη συνάντηση των δύο αρχηγών συνεργάτες του Βενιζέλου. Ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απόρριψε την πρόταση για δημιουργία «οικουμε­νικής», όπως είπε, κυβέρνησης, προκειμένου να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και ο νόμος περί ευ­θύνης υπουργών και να προωθηθούν και άλλα θε­σμικά – πολιτικά θέματα με ταυτόχρονο πάγωμα υλοποίησης του μνημονίου. Το βασικό επιχείρημα για την απόρριψη της πρότασης ήταν ότι η χώρα δεν έχει περιθώρια για καθυστερήσεις. Και αντι­πρότεινε:

-Είτε τη συγκρότηση ενός εθνικού μετώπου των δυνάμεων που επιθυμούν να μείνει η χώρα στο ευρώ (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ) με σαφές κυβερνητικό πλαίσιο και συγκεκριμένες προτά­σεις για τροποποίηση του μνημονίου και χαλάρω­ση της σκληρής λιτότητας.

-Είτε να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ μια κυβέρνηση ΣΥΡΙ­ΖΑ – ΔΗΜΑΡ, η οποία μπορεί να εξασφαλί­σει και τη στήριξη των Ανεξάρτητων Ελλή­νων, ώστε να επιχειρηθεί ανατροπή του μνημονίου, με μόνη προϋπόθεση να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Ο Βενιζέλος, που από «κομπάρσος» των εκλογικών αποτελεσμάτων επιχειρεί να στα­θεί καταλύτης στη συγκρότηση κυβέρνησης, ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει τη διερευνητική εντολή, εκτιμώντας ότι όσο περισσότερος διάλογος γίνεται τόσο μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος. 

Ήδη στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Ν.Δ., διαβλέπουν μια χαραμάδα    αποδοχής κάποιου είδους κυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα στην πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση, που κατέ­θεσε στον Βενιζέλο, πρόταση που δεν είχε κάνει στον Αντώνη Σαμαρά. Ακόμα και στη Ν.Δ. επισημαίνουν ότι ο εκλογικός νόμος με τα συγκε­κριμένα αποτελέσματα φα­ντάζει εξαιρετικά άδικος και θα πρέπει να τροποποιηθεί. Ο Βενιζέλος από την πλευρά του, όπως σημειώνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αντιλαμ­βάνεται ότι οι συνεχείς διαβουλεύσεις, όπως αυ­τές που θα επιχειρήσει από σήμερα ο ίδιος, διαμορφώνουν ένα κλίμα, ώστε στη σύσκεψη που θα γίνει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας όλα τα κόμματα να προσέλθουν με πιο επεξεργασμέ­νες και πιο… στρογγυλεμένες θέσεις. 

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ σηκώθηκαν «κύμα­τα» γκρίνιας και αντιρρήσεων από την απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου να μην σηκώσει το γά­ντι απέναντι στην πρόκληση – πρόσκληση Τσίπρα να στείλει επιστολή που θα παίρνει πίσω την υπο­γραφή του από το μνημόνιο. Ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος υποδέχτηκε στωικά αυτό το κλίμα, θεωρώντας ότι όλα αυτά γίνονται στη δίνη του κυ-βερνητισμού που διέπει το κόμμα και ότι ακόμα τα στελέχη δεν έχουν προσγειωθεί στις νέες συν­θήκες. 

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο πρόεδρος του κόμματος μετά το εκλογικό χαστούκι εί­ναι πεισμένος ότι πρέπει να στρίψει το κομμα­τικό καράβι προς τα αριστερά, αν θέλει να επι­βιώσει πολιτικά, και να επιχειρήσει γέφυρα με τις ιδεολογικές και πολιτικές αρχές του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες αναγκάστηκε να αποκόψει για τη διά­σωση της χώρας. Συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σημείωναν ότι το μήνυμα της κάλπης εί­ναι τόσο ηχηρό, που δεν μπορεί κανείς να κάνει ότι δεν ακούει και πρέπει να γίνει μεγάλος αγώ­νας για να πειστούν οι πολίτες ότι οι σκληρές πολιτικές λιτό­τητας έγιναν με έντονο εκβιασμό της χώρας για τη χρηματοδότησή της. Τώρα που πολλοί στην Ευρώπη αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο, υπάρχει χώρος μιας νέας διαπραγμάτευσης.

Η πολιτική εκτίμηση της ηγετικής ομάδας του κόμματος είναι ότι σε ενδεχό­μενο νέων εκλογών ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να δημιουρ­γήσει έναν κάθετο πολιτικό αλ­λά και κοινωνικό διαχωρισμό μεταξύ Κεντροδεξιάς και Αριστεράς με στόχο να μαζέ­ψει πίσω τις διασκορπισμένες σ’ όλο το πολιτικό φάσμα ψήφους του. Ένας τέτοιος κάθετος διαχω­ρισμός μπορεί να σημάνει ^ λ και έναν σκληρό διχασμό, στην ελληνική κοινωνία και στην όξυνση αυτή το ΠΑΣΟΚ μπορεί να λειτουρ γήσει σταθεροποιητικά για την πολιτική ζωή της χώρας και να ανακτήσει τον ρόλο του ως κεντρι­κού κόμματος που δημιουργεί συνθήκες ομαλό­τητας. Διαφορετικά, αν ο λόγος του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό επίπεδο «στρογγυλοποιηθεί» και προσγειωθεί στα σοσιαλδημοκρατικά μονοπά­τια, το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να μείνει χωρίς ρόλο και έτσι θα ακολουθήσει τη μοίρα της Ένωσης Κέντρου…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:03