search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:05
MENU CLOSE

Υποστηρικτές του Γκουαϊδό κατέλαβαν τμήμα της πρεσβείας της Βενεζουέλας

13.11.2019 16:24
Η αυτοανακηρυγμένη προέδρος της Βολιβίας αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας - Media

 

Οπαδοί του Χουάν Γκουαϊδό κατέλαβαν σήμερα το πρωί ένα τμήμα της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Μπραζίλια, μέλη του προσωπικού της οποίας τους άνοιξαν τις πόρτες και δήλωσαν πίστη στον επικεφαλής της βενεζουελανής αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε η πρεσβευτής που έχει οριστεί απ’ αυτόν τον τελευταίο, η Τερέσα Μπελάντρια.

Όμως, σύμφωνα με μια πηγή στη βραζιλιάνικη αστυνομία, η ομάδα αυτή «προσπαθεί να διαπραγματευθεί ειρηνικά» με τους υποστηρικτές του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο στους κόλπους της διπλωματικής αντιπροσωπείας, όπου η κατάσταση είναι συγκεχυμένη λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής των μεγαλύτερων αναδυόμενων οικονομιών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) που θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας.

«Τα γραφεία της πρεσβείας μας κατελήφθησαν δια της βίας σήμερα το πρωί. Θεωρούμε πως η βραζιλιανή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια του προσωπικού μας και των εγκαταστάσεών μας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα.

Σε ανακοίνωσή της, η Μπελάντρια διαβεβαίωσε πως μέλη του προσωπικού στους κόλπους της πρεσβείας παρέδωσαν «οικειοθελώς τη διπλωματική αποστολή στην αντιπροσωπεία που είναι νόμιμα διαπιστευμένη στη Βραζιλία».

«Καλούμε όλους τους διαπιστευμένους αξιωματούχους της πρεσβείας και στα επτά προξενεία της Βενεζουέλας (στη Βραζιλία) να λάβουν την ίδια απόφαση», πρόσθεσε η Μπελάντρια.

Η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ζαΐχ Μπολσονάρου υποστηρίζει ενεργά τον Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος ανακηρύχθηκε μονομερώς πρόεδρος της Βενεζουέλας και αναγνωρίζεται από περίπου 50 πρωτεύουσες.

«Αν η Βραζιλία αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, γιατί η πρεσβευτής Τερέσα Μπελάντρια, την οποία εκείνος διόρισε, δεν βρίσκεται ήδη μέσα στην πρεσβεία; Φαίνεται πως αυτή τη στιγμή, αυτό που γίνεται είναι σωστό και δίκαιο», έγραψε σήμερα στο Twitter ο βουλευτής Εντουάρντο Μπολσονάρου, ένας από τους γιους του προέδρου.

Ο Φρέντι Μεργκότε, ο επιτετραμμένος της πρεσβείας που παρέμεινε πιστός στον πρόεδρο Μαδούρο, αφηγήθηκε από την πλευρά του, σ’ ένα βίντεο που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορέιο από το αριστερό Κόμμα των Εργαζομένων (PT) του πρώην προέδρου Λούλα, πως «ξένα προς την πρεσβεία πρόσωπα μπήκαν σ’ αυτήν και παραβιάζουν το έδαφος της Βενεζουέλας».

«Ζούμε μια παράλογη κατάσταση εδώ στη Βραζιλία. Έχουμε μπροστά μας μια βίαιη επίθεση εναντίον μιας άλλης χώρας (…) Το Σύνταγμά μας απαγορεύει οποιαδήποτε ανάμιξη σε συγκρούσεις άλλων χωρών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η βουλευτής του PT Μαρία ντο Ροσάριο, η οποία ήταν παρούσα μπροστά στην πρεσβεία μαζί και με άλλες προσωπικότητες της αριστεράς.

Τα γεγονότα αυτά λαμβάνουν χώρα τη στιγμή που ο πρόεδρος Μπολσονάρου ετοιμάζεται να έχει μια διμερή συνάντηση με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ ως προοίμιο της συνόδου κορυφής των BRICS αύριο στην Μπραζίλια.

Στους κόλπους των BRICS επικρατούν διαφωνίες σχετικά με τη Βενεζουέλα. Η Βραζιλία είναι η μοναδική χώρα στην ένωση αυτή που αναγνωρίζει τη νομιμότητα του Χουάν Γκουαϊδό, ενώ η Κίνα, όπως και η Ρωσία, υποστηρίζουν τον Νικολάς Μαδούρο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:03