search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:50
MENU CLOSE

/e/Project: Το λειτουργικό που θέλει να «εξορίσει» την Google από τα κινητά σας

13.11.2019 17:52
/e/Project: Το λειτουργικό που θέλει να «εξορίσει» την Google από τα κινητά σας - Media

 

Ρωτήστε όποιον χρήστη Android θέλετε και οι απαντήσεις που θα λάβετε είναι σχεδόν πανομοιότυπες: οι εφαρμογές της Google που συμπεριλαμβάνονται στο πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα για φορητές συσκευές στον πλανήτη -από το GMail και το Google Maps μέχρι το Assistant και το Drive- είναι χρήσιμες, απαραίτητες και απολύτως αναγκαίες.

Ωστόσο, μια πραγματικότητα που όλοι γνωρίζουν αλλά κανείς δεν θέλει να πει δημόσια είναι ότι όλες αυτές οι εφαρμογές στέλνουν διαρκώς προσωπικά μας δεδομένα στην Google (από το σημείο που βρισκόμαστε μέχρι τις αναζητήσειες μας…), τα οποία η εταιρεία μετατρέπει σε στοχευμένες διαφημίσεις και κέρδη.

Μάλιστα, καθηγητής του πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ αποκάλυψε ότι ανενεργό τηλέφωνο Αndroid όπου στο παρασκήνιο λειτουργούσε ο Chrome, έστειλε μέσα σε μία ημέρα στην Google 340 φορές στοιχεία τοποθεσίας,

Δεδομένου ότι υπάρχει πολύς κόσμος που ανησυχεί για το πού καταλήγουν τα προσωπικά του δεδομένα, ένας Γάλλος επιχειρηματίας και πληροφορικάριος, ο Γκαέλ Ντιβάλ, αποφάσισε να προχωρήσει σε μια ριζοσπαστική κίνηση: να πάρει το Android και να αφαιρέσει από αυτό όλες τις εφαρμογές και υπηρεσίες της Google (να το «απογκουγκλίσει», όπως λέγεται σκωπτικα) αντικαθιστόντας τις με άλλες εφαρμογές ανοιχτού κώδικα.

Ο Ντιβάλ ονόμασε το «νέο» λειτουργικό του /e/ και ήδη έχει αρχίσει να το εγκαθιστά σε συσκευές που πουλιούνται στην Ευρώπη. Στόχος του /e/ είναι να παράσχει μια εμπειρία πολύ κοντά στο Android (στηρίζεται, μεταξύ άλλων, στις εκδόσεις 7,8 και 9, ενώ υποστηρίζει και κάποιες κοινές εφαρμογές), υπογραμμίζοντας, ωστόσο, το βάρος στην προστασία των προσωπικών δεδομένων του χρήστη.

Κάποιες πρώτες δοκιμές έδειξαν θετικά και αρνητικά στοιχεία: από τη μία, η απουσία υπηρεσιών και εφαρμογών της Google και η προσοχή στο τι περιλαμβάνει η κάθε εφαρμογή, κάνει το σύστημα πιο ασφαλές για την ιδιωτικότητα του χρήστη. Από την άλλη, πολλές δημοφιλείς εφαρμογές δεν λειτουργούν στο περιβάλλον του /e/.

Επίσης, η εγκατάστασή του σε συσκευή γίνεται δύσκολα, άλλωστε γι’ αυτό και η εταιρεία πουλά συσκευές με προεγκατεστημένο το λειτουργικό, αλλά μόνο στην Ευρώπη για την ώρα. Τι μέλλει γενέσθαι, θα φανεί στη συνέχεια.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:42