search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:45
MENU CLOSE

Στο σκληρό αφήγημα «νόμος και τάξη» ποντάρει η Νέα Δημοκρατία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2099
14-11-2019
14.11.2019 04:00
«Μηδενική ανοχή αλλά μην προκαλείτε»: Η εντολή στους αστυνομικούς εν όψει επετείου Γρηγορόπουλου - Media

Τις πιο εύφλεκτες εβδομάδες του χρόνου, αυτές δηλαδή που ξεκινούν λίγες ημέρες πριν από τους εορτασμούς της επετείου του Πολυτεχνείου και καταλήγουν στην ημέρα της δολοφονίας Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου, επιλέγει η κυβέρνηση να επιδείξει πολιτική πυγμής και επιβολής του δόγματος «νόμος και τάξη». Έτσι θέτει τον εαυτό της απέναντι σε ένα πολύ δύσκολο στοίχημα που όμως, αν το κερδίσει, θα της δώσει σημαντικό μπόνους στο πολιτικό της ακροατήριο.

«Δεν φτάνει να καθαρίσουμε τα Εξάρχεια, πρέπει να τελειώνουμε με την εξάρθρωση των εγκληματικών και τρομοκρατικών οργανώσεων» είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χρυσοχοΐδης, προσθέτοντας ότι «κάποιοι θέλουν έναν νέο Γρηγορόπουλο», κατά τη διάρκεια της άτυπης συνεδρίασης της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας το περασμένο Σάββατο σε ξενοδοχείο στο Καβούρι.

Ο αρμόδιος υπουργός μίλησε για ένα διαφορετικό κλίμα που υπάρχει σήμερα μέσα στην αστυνομία, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως οι επιχειρήσεις γίνονται στη βάση συγκεκριμένης στρατηγικής με κριτήριο το αποτέλεσμα κι ότι οι καταλήψεις θα τελειώσουν με προσοχή κι όχι με 3.000 παιδιά μέσα στο Πανεπιστήμιο.

Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο που περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: Τα πανεπιστήμια επιστρέφουν στους φοιτητές τους, οι γειτονιές στους κατοίκους τους και οι περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους. Και επιτέθηκε στην Κουμουνδούρου υποστηρίζοντας πως «η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε τη στήριξή του στο άσυλο της ανομίας και της παρανομίας. Απέδειξε ότι επιλέγει – και πάλι – να ταυτιστεί με τους μπαχαλάκηδες. Προκαλεί την ελληνική κοινωνία και τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τελειώνει «με τις γιάφκες των κουκουλοφόρων, των κατασκευαστών μολότοφ, των διακινητών ναρκωτικών και των λαθρέμπορων εντός των πανεπιστημίων. Τα πανεπιστήμια αποδίδονται στους φυσικούς τους χρήστες: στους φοιτητές, τους εργαζόμενους, στους καθηγητές. Οι Έλληνες πολίτες στις γειτονιές τους και οι φοιτητές στα πανεπιστήμιά τους θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς και ελεύθεροι από τη φασιστική επιβολή της άποψης ισχνών μειοψηφιών».

Πάντως πολύ πιο περιεκτικός αναφορικά με το δόγμα «νόμος και τάξη» στάθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης. Σχολιάζοντας, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τις πρόσφατες επιχειρήσεις της αστυνομίας στην ΑΣΟΕ ο Βορίδης είπε πως η επιβολή του νόμου δεν γίνεται με τριαντάφυλλα, δηλώνοντας, περίπου, πως το ξύλο αποτελεί στοιχείο επιβολής του νόμου.

«Η επιβολή του νόμου θα ευχόμασταν να γίνεται με προσφορά τριαντάφυλλων. Δεν έχει καταστεί αυτό δυνατό. Η επιβολή του νόμου εμπεριέχει στοιχεία αναγκαστικότητας – το λέω γλυκά. Το ξύλο είναι στοιχείο αναγκαστικότητας» υποστήριξε ο Βορίδης και πρόσθεσε πως «η αστυνομία κάνει άσκηση νόμιμης βίας προκειμένου να εφαρμόσει τον νόμο».

Σήμερα με Ζάεφ

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης στην Αθήνα του Πρόεδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ σειρά παίρνουν τα Βαλκάνια στην ατζέντα του πρωθυπουργού. Έτσι, λοιπόν, συνάντηση επί ελληνικού εδάφους με τον Ζόραν Ζάεφ θα έχει σήμερα Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ θα συναντηθεί και με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει στις εργασίες της διάσκεψης «Thessaloniki Summit 2019», που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος. Το μεσημέρι, στις 15.30, ο Μητσοτάκης θα παραστεί στη συνέντευξη Τύπου του ΣΕΒΕ για την παρουσίαση του εμπορικού σήματος των μακεδονικών προϊόντων.

Ο πρωθυπουργός, στο περιθώριο του «Thessaloniki Summit 2019», θα έχει διμερείς συναντήσεις στις 18.30 με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και στις 19.30 με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, στο ξενοδοχείο Hyatt Regency. Στις 20.30, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία, στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου του 4ου «Thessaloniki Summit».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα στο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών για την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη και Ζάεφ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «εμείς, επιδιώκουμε πάντα στις συναντήσεις μας, είτε στην Ελλάδα με ηγέτες άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, είτε στην Ευρώπη, να επιμένουμε στη βασική μας πολιτική: ότι είναι προς όφελος και της Ευρώπης και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων η ευρωπαϊκή τους προοπτική».

Ο Πέτσας πρόσθεσε ακόμη πως, με δεδομένο ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης – 18ης Οκτωβρίου, στο Κείμενο των Συμπερασμάτων «είχαμε την αναφορά ότι θα επανέλθει η συζήτηση τους επόμενους μήνες, εμείς εργαζόμαστε, ώστε να εκμεταλλευτούμε αυτό το χρονικό διάστημα σε συνεργασία με τους ηγέτες όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην επόμενη συνάντηση».

Στήριξη Μητσοτάκη

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες Τετάρτη με αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Ένωσης Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας / Ομόνοια και του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ομόνοιας Β. Κάγιος, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Β. Ντούλες και ο πρόεδρος του Παραρτήματος Ομόνοιας Χειμάρρας Φ. Μπελέρης.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι της ελληνικής εθνικής μειονότητας παρουσίασαν τις μείζονες προκλήσεις και προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της μειονότητας στην Αλβανία, τονίζοντας ως κορυφαίο το ζήτημα της κατοχύρωσης της ελεύθερης άσκησης του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού, τόσο στο πλαίσιο της εφαρμοστικής νομοθεσίας του νόμου – πλαισίου για την προστασία των μειονοτήτων στη γειτονική χώρα, που θα έπρεπε ήδη να έχει υιοθετηθεί, όσο και στο πλαίσιο της προγραμματιζόμενης για το επόμενο έτος απογραφής στην Αλβανία.

Επίσης, όπως αναφέρει το Μαξίμου, υπογράμμισαν την κρισιμότητα της επίλυσης του περιουσιακού ζητήματος, το οποίο επηρεάζει άμεσα την ικανότητα επιβίωσης των μελών της μειονότητας στις πατρογονικές εστίες. Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν θέματα εκπαίδευσης και χρήσης της ελληνικής γλώσσας, το ζήτημα των συντάξεων των ομογενών, αλλά και το βοήθημα για τους ανασφάλιστους ομογενείς, καθώς και η υποστήριξη νέων ομογενών επιχειρηματιών που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Αλβανία.

Οι ομογενείς, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης προς τα μέλη της μειονότητας και τους θεσμούς που την εκπροσωπούν και εξέφρασαν την ελπίδα να επισκεφθεί ο πρωθυπουργός τις περιοχές όπου ζει η μειονότητα, επίσκεψη που ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε να πραγματοποιήσει.

Ο Μητσοτάκης, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα βρίσκεται σταθερά στο πλάι τους, υπογραμμίζοντας ότι η πρόοδος και η ευημερία της μειονότητας είναι σημαντική προτεραιότητα και κορυφαίο σημείο της ατζέντας των σχέσεων και του διαλόγου της Ελλάδας με την Αλβανία, ενώ εντάσσεται στο πλέγμα των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Αλβανία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της προοπτικής.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, με τον οποίο συμφώνησαν να σημειωθούν συγκεκριμένα βήματα προόδου, ξεκινώντας από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η μειονότητα και με προοπτική την οριστική διευθέτηση όλων των εκκρεμών ζητημάτων στις διμερείς σχέσεις.

Προειδοποίηση Κακλαμάνη

Για το άλλο μεγάλο ζήτημα που «καίει» την κυβέρνηση, το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στον ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ ότι σήμερα βρισκόμαστε «στη φάση χωροθέτησης των κλειστών δομών. Είμαστε σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες, τους τοπικούς βουλευτές και τους τοπικούς φορείς, ώστε αφενός να υπάρξει η καλύτερη δυνατή χωροθέτηση και αφετέρου να δούμε τις ανάγκες σε υποδομές ή άλλου τύπου στήριξη που χρειάζονται οι τοπικές κοινωνίες για να ανταπεξέλθουμε και σε αυτό το βάρος».

Ωστόσο, το μέγεθος του δυσεπίλυτου προβλήματος που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση σχετικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό το περιέγραψε με ιδιαίτερα εύγλωττο τρόπο ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως αν δεν πάρει σάρκα και οστά το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος τότε αυτό μπορεί να μετατραπεί σε «Πρέσπες» για τη «γαλάζια» κυβέρνηση.

«Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση κινδυνεύουμε σαν κυβέρνηση να υποστούμε πολιτικό κόστος μεγαλύτερο από αυτό που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ με τις Πρέσπες. Το μεταναστευτικό – προσφυγικό θα γίνουν οι Πρέσπες της Ν.Δ.», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Κακλαμάνης, μιλώντας στον Alpha.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στο Θέμα 104,6, υποστήριξε την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Όταν έχεις έναν άνθρωπο, που ιδεολογικά προέρχεται από την παράταξή σου και μπορείς να τον εκλέξεις με 240 ψήφους, δεν χρειάζεται να ψάχνεις γι’ άλλον» είπε ο Κακλαμάνης, χαρακτηρίζοντας ως «απολύτως επιτυχημένη» τη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Ν.Δ. τόνισε πως δεν ξέρει πού θα βρισκόταν η Ελλάδα εάν το καλοκαίρι του 2015 δεν ήταν στην Προεδρία της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος. «Από τα ονόματα που κυκλοφορούν για τη θέση του Προέδρου κανένα δεν υπερτερεί σε οτιδήποτε του κ. Παυλόπουλου» υποστήριξε ο Κακλαμάνης, λέγοντας, παράλληλα, ότι δεν τον ενοχλεί που έχει προταθεί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Γαλάζιο» συνέδριο

Με κεντρικό σύνθημα «Το μέλλον αρχίζει τώρα» η Ν.Δ. μετράει αντίστροφα για τη διεξαγωγή του 13ου Συνεδρίου της, που θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 29.11 έως την Κυριακή 1.12 στο Metropolitan Expo του Αεροδρομίου Αθηνών. Την Τετάρτη συνεδρίασε η οργανωτική επιτροπή του 13ου «γαλάζιου» Συνεδρίου, αποφασίζοντας, μεταξύ άλλων, το επίσημο λογότυπο, το σύνθημα και το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου.

Σύμφωνα με τα «γαλάζια» στελέχη που «τρέχουν» τα οργανωτικά ζητήματα του συνεδρίου, τα πρόσωπα που έχουν προσκληθεί, οι παράλληλες δραστηριότητες και εν γένει η θεματολογία του συνεδρίου επιβεβαιώνουν ότι η Ν.Δ. παραμένει ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία και τους πολίτες και αναδεικνύουν τη σύγχρονη φυσιογνωμία της.

Την πρώτη μέρα του Συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Την έναρξη του συνεδρίου θα κηρύξει ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και ευρωβουλευτής Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Στη συνέχεια, το Σάββατο 30.11, οι εργασίες θα συνεχιστούν με τις ομιλίες των εκπροσώπων των κομμάτων. Αμέσως μετά, θα πραγματοποιηθούν οι εισηγήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών και οι τοποθετήσεις των συνέδρων στο πλαίσιο των δύο θεματικών ενοτήτων του Συνεδρίου:

– «Με εθνική αυτοπεποίθηση κερδίζουμε τις μάχες απέναντι στον Λαϊκισμό».

– «Πολιτική για τους πολίτες: Δίνουμε απαντήσεις στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου που επηρεάζουν τη ζωή μας».

Στο τέλος της ημέρας, θα διεξαχθεί νυχτερινός συμβολικός αγώνας δρόμου 4 χλμ., προκειμένου να ενισχυθεί η μάχη εναντίον της κακοποίησης των γυναικών. Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Κυριακής 1.12 με την τελική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:44