27/11/2020 19:21:50

Τουρκία: Ρήγμα στην αντιπολίτευση λόγω της εισβολής στη Συρία

Nordic Monitor: Οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας παρακολουθούσαν Έλληνες προσκυνητές - Media

 

Ενίσχυση της δημοτικότητας του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν καταγράφηκε μετά την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία, δημιουργώντας ταυτόχρονα προβλήματα στην άτυπη συμμαχία μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η οποία είχε εξασφαλίσει απρόσμενες επιτυχίες στις τοπικές εκλογές της άνοιξης. Σύμφωνα με πρόσφατες σφυγμομετρήσεις, 75% των Τούρκων υποστηρίζει τη στρατιωτική επιχείρηση της 9ης Οκτωβρίου στη Συρία, με τα ποσοστά δημοτικότητας του Ερντογάν να σημειώνουν σημαντική ενίσχυση, φθάνοντας στο 48%, το υψηλότερο ποσοστό μετά τη συναλλαγματική κρίση του 2018.

Η τουρκική επιχείρηση στη Συρία έφερε σε δύσκολη θέση το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), που στήριξε υπό όρους την εισβολή. Η στήριξη αυτή φέρνει, όμως, το CHP αντιμέτωπο με τον άτυπο σύμμαχό του, το φιλοκουρδικό αριστερό HDP, που κατέλαβε τους δήμους της Κωνσταντινούπολης και της Αγκυρας χάρη στη συμμαχία αυτή.

Νωρίτερα φέτος, το HDP προσέφερε τη στήριξή του στο κεμαλικό CHP και στο εθνικιστικό κόμμα Ιγί, της Μεράλ Ακσενέρ, τα οποία αντιτίθενται στον αυταρχισμό του Ερντογάν. Η τουρκική αντιπολίτευση δεν μπορεί να εμφανιστεί διχασμένη, εφόσον επιθυμεί να διεκδικήσει με αξιώσεις την προεδρία από τον Ερντογάν. Ανησυχίες στην αντιπολίτευση του CHP και του HDP προκαλούν επίσης οι επαφές της Ακσενέρ με στελέχη του AKP, ενόψει πιθανής μελλοντικής συνεργασίας τους.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.