search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:55
MENU CLOSE

ΗΠΑ: «Παγώνει» η αποχώρηση – Περίπου 600 αμερικανοί στρατιωτικοί θα παραμείνουν στη Συρία

14.11.2019 06:58
ΗΠΑ: «Παγώνει» η αποχώρηση - Περίπου 600 αμερικανοί στρατιωτικοί θα παραμείνουν στη Συρία - Media

 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα διατηρήσει τελικά περίπου 600 Αμερικανούς στρατιωτικούς ανεπτυγμένους στη Συρία — παρά τη διακηρυγμένη πρόθεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να τερματίσει τους “πολέμους χωρίς τέλος” — σύμφωνα με τον επικεφαλής του Πενταγώνου, τον Μαρκ Έσπερ.

«Ακόμη βρισκόμαστε στη διαδικασία της απόσυρσης των δυνάμεών μας από τη βορειοανατολική Συρία», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροσκάφος που τον μετέφερε στη Σεούλ, όπου αρχίζει σήμερα περιοδεία στην Ασία. Πρόσθεσε πως αναμένει η διαδικασία αυτή να έχει ολοκληρωθεί σε “μία εβδομάδα ή περίπου”.

“Θα κρατήσουμε τελικά [ανεπτυγμένους στη Συρία] από 500 ως 600 στρατιώτες”, πρόσθεσε.

Όταν ερωτήθηκε εάν ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει τους περίπου 200 στρατιωτικούς που είναι ανεπτυγμένοι στη βάση Ατ Τανφ (νότια), στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας, ο Έσπερ εξήγησε ότι μιλούσε για τη βορειοανατολική Συρία, όπου ο Τραμπ έχει επιφορτίσει πλέον το Πεντάγωνο να φυλάσσει τις πετρελαιοπηγές.

“Σε όλη τη χώρα, αυτό μας κάνει σχεδόν 600”, πρόσθεσε.

Ανώτερος αξιωματικός των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων είχε πει στο Γαλλικό Πρακτορείο την περασμένη εβδομάδα πως ο αριθμός των στελεχών του στρατού των ΗΠΑ στο συριακό έδαφος παραμένει λίγο-πολύ σταθερός — σε λίγο λιγότερα από χίλια — προσθέτοντας πως η αποχώρησή τους από τον βορρά συνεχίζεται.

Ο Έσπερ επισήμανε πως ο αριθμός που ανέφερε ενδέχεται να μεταβληθεί ξανά, ειδικά αν οι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον στην Ευρώπη ενισχύσουν τις δικές τους δυνάμεις στην επικράτεια της Συρίας.

“Τα πράγματα αλλάζουν. Οι εξελίξεις επί του πεδίου επίσης. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να δούμε εταίρους και Ευρωπαίους συμμάχους να ενώνονται μαζί μας”, σημείωσε ο Έσπερ. “Αν έρχονταν να ενωθούν μαζί μας στο πεδίο αυτό θα μπορούσε να μας επιτρέψει να αναδιατάξουμε περισσότερες δυνάμεις μας από εκεί”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την 6η Οκτωβρίου ότι θα απέσυρε τους 1.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς που είναι ανεπτυγμένοι στη βορειοανατολική Συρία, πρακτικά ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη της ευρείας κλίμακας επίθεσης εναντίον των συριακών κουρδικών πολιτοφυλακών, που υπήρξαν η αιχμή του δόρατος στον αγώνα του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Αφού δέχθηκε έντονες επικρίσεις, ακόμη και από τη δική του παράταξη, ο ένοικος του Λευκού Οίκου διέταξε κατόπιν οι αμερικανικές δυνάμεις να αναδιαταχθούν για να “προστατεύουν το πετρέλαιο”.

Εξάλλου, ο Έσπερ διαβεβαίωσε ότι, παρά την απαίτηση της Τουρκίας να πράξουν το αντίθετο, οι ΗΠΑ συνεχίζουν τη στενή συνεργασία τους με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ). “Είμαστε ακόμη εταίροι με τις ΣΔΔ. Συνεχίζουμε να τους παρέχουμε βοήθεια”, διαβεβαίωσε, υπογραμμίζοντας πως ο ρόλος αυτής της συμμαχίας Κούρδων και Αράβων είναι ουσιώδης για να αποτραπεί η ανασύνταξη και η ισχυροποίηση του ΙΚ εκ νέου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:51