search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:02
MENU CLOSE

Επιφυλακτικότητα στην Ευρώπη, άνοδος με περισσότερους πρωταγωνιστές στο Χ.Α.

14.11.2019 12:07
Επιφυλακτικότητα στην Ευρώπη, άνοδος με περισσότερους πρωταγωνιστές στο Χ.Α. - Media

 

Δείχνει να διατηρείται η επιφυλακτική εικόνα των τελευταίων ημερών, για τις κύριες ευρωπαϊκές αγορές και με τους ενεργούς επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία από Ασία και Ευρώπη, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

“Η Κίνα και οι ΗΠΑ πραγματοποιούν εις βάθος συζητήσεις για την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας και η κατάργηση δασμών είναι μια σημαντική προϋπόθεση για την επίτευξη μιας διευθέτησης”, όπως ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

“Το πόσοι και ποιοι δασμοί θα καταργηθούν, θα πρέπει να αντανακλά πλήρως τη σπουδαιότητα της ‘φάσης 1’ της συμφωνίας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γκάο Φενγκ, σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Καινούριες ενδείξεις αδυναμίας εμφάνισε η κινεζική οικονομία. Σύμφωνα με το MarketWatch, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε τον Οκτώβριο κατά 4,7%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, κατεβάζοντας ταχύτητα από την άνοδο κατά 5,8% του Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν 7,2%, επιβραδύνοντας από την αύξηση κατά 7,8% έναν μήνα πριν.

Η οικονομία της Γερμανίας απέφυγε την ύφεση το γ’ τρίμηνο, καθώς η παραγωγή αυξήθηκε απρόσμενα κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Γερμανικής οικονομίας αυξήθηκε κατά 0,5% το γ’ τρίμηνο, μετά από επέκταση 0,3% στο προηγούμενο τρίμηνο.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση και επέκταση 0,5% σε ετήσια, σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους.

“Η γερμανική οικονομία απέφυγε μια τεχνική ύφεση το γ’ τρίμηνο, ωστόσο η οικονομική ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι εύθραυστη”, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας.

Με μέτριο ρυθμό συνεχίστηκε η ανάπτυξη στην ευρωζώνη το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, όπως και αναμενόταν, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Το ΑΕΠ στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ αυξήθηκε κατά 0,2%, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,2%, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους περσινούς τρεις μήνες.

Η τριμηνιαία ανάπτυξη ήταν σε ευθυγράμμιση με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat και τις προβλέψεις της αγοράς.

Κατά 0,1% ενισχύθηκε η απασχόληση στην ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσε ότι η απασχόληση θα αυξηθεί κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1% σε ετήσια.

Κατά 0,1% υποχώρησαν οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, έκαναν άλμα ύψους 3,1%.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και ελάχιστα πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο, δοκιμάζει τιμές υψηλότερα των 880 μονάδων, διάθεση ενίσχυσης και από τον τζίρο, ενώ η γενικότερη εικόνα δείχνει διευρυμένη άνοδο, με συμμετοχή περισσότερων θετικών πρωταγωνιστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αρνητικό πρόσημο παραμένουν μόνο οι Μυτιληναίος (-0,10%), ΟΛΠ (-0,43%) και ΟΤΕ (-0,07%), ενώ από τους θετικά διακρινόμενους ξεχωρίζουν οι Alpha Bank (+3,05%), 3E (+3,70%), Εθνική (+4,32%), Πειραιώς (+2,45%) και Ελλάκτωρ (+2,15%).

Ο γενικός δείκτης έχει σημειώσει, μέχρι στιγμής, υψηλό ημέρας στις 882,93 μονάδες (+1,38%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 37 εκατ., από τα οποία τα 2,9 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα ήταν ιδιαίτερα θετική ένδειξη, το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 880 μονάδων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:02