search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:45
MENU CLOSE

Η γερμανική οικονομία αποφεύγει οριακά την ύφεση

14.11.2019 13:30
Η γερμανική οικονομία αποφεύγει οριακά την ύφεση - Media

 

Μόλις 0,1% αύξηση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο 2019. Αύξηση της ιδιωτική κατανάλωσης, των δαπανών του δημοσίου και των επενδύσεων στις κατασκευές. Οι αβεβαιότητες παραμένουν.

Παρά τις προβλέψεις πολλών γερμανών οικονομολόγων, η γερμανική οικονομία σημείωσε μια – αν και μικρή – άνοδο. Σύμφωνα με τη Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία το τρίτο τρίμηνο του 2019 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% σε σχέση το δεύτερο τρίμηνο που είχε σημειώσει πτώση κατά -0.2%. Οικονομολόγοι κάνουν λόγο για ύφεση όταν για δύο συνεχιζόμενα τρίμηνα διαπιστώνεται μείωση.

Στην αποτροπή αυτής της εξέλιξη συνέβαλαν θετικά, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, τόσο η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης όσο και των δημόσιων δαπανών. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, οι κρατικές επενδύσεις έχουν φτάσει στο μεταξύ τα υψηλά επίπεδα που είχαν αγγίξει στα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Mειωμένη ζήτηση για γερμανικά βιομηχανικά προϊόντα

Άλλοι παράγοντες για την ελαφρά άνοδο της γερμανικής οικονομίας είναι σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, η αύξηση των εξαγωγών, των επενδύσεων στις κατασκευές και των οικονομικών δραστηριοτήτων στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών. Αντιθέτως, σε καθοδική πορεία εξακολουθεί να βρίσκεται η βιομηχανία λόγω της μειωμένης ζήτησης για γερμανικά βιομηχανικά προϊόντα.

Παρ΄ότι η ύφεση αποτράπηκε – οικονομικά ινστιτούτα προειδοποιούν πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό. Οι παράγοντες για μια αρνητική εξέλιξη της γερμανικής οικονομίας εξακολουθούν να υφίστανται. Για παράδειγμα οι μέχρι στιγμής απρόβλεπτες συνέπειες του Brexit, οι διενέξεις των ΗΠΑ με σειρά κρατών στο διεθνές εμπόριο, οι πολιτικές ταραχές στο Χονγκ Κονγκ, η αβεβαιότητα για το ατομικό πρόγραμμα του Ιράν, η πορεία της υπερχρεωμένης Ιταλίας.

Προβλήματα δημιουργεί και η οπισθοχώρηση της ανταγωνιστικότητας της γερμανικής οικονομία. Προκειμένου να ξεπεραστεί επιβάλλονται δομικές μεταρρυθμίσεις.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15