23/09/2020 13:17:37

Reuters: «Πωλητήριο» σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία βάζει η κυβέρνηση - Διαψεύδει ο Βρούτσης

Ευρεία σύσκεψη στο υπ. Εργασίας για τον κορωνοϊό - Media

 

Η Ελλάδα σχεδιάζει να πουλήσει χρέη δισεκατομμυρίων ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σε ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να λάβει χρήματα εκ των προτέρων και να διευκολυνθεί η ανάκτηση άλλων απαιτήσεων, ανέφεραν ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Reuters την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να ενισχύσει τις εισροές επενδύσεων και να ρυθμίσει σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένων των επισφαλών δανείων που πλήττουν τον τραπεζικό τομέα.

Επιπλέον, εξετάζει τρόπους για την βελτίωση της κατάστασης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να ενισχύσει την βιωσιμότητά του.

"Υπάρχει μια στρατηγική για την πώληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, που το κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν κατάφερε να ανακτήσει τα τελευταία χρόνια", ανέφερε ένας από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη αφορούν εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που οφείλονται στα ασφαλιστικά ταμεία από ιδιωτικές εταιρείες στην Ελλάδα, εν μέρει λόγω της κρίσης χρέους.

Το σχέδιο, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότη Μηταράκη, θα εξετάσει την πώληση μιας πρώτης παρτίδας έως και 12 δισ. ευρώ (13,22 δισ. δολ.) ληξιπρόθεσμων οφειλών από περίπου 35 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στα βιβλία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Η διαδικασία δεν θα περιλαμβάνει τιτλοποίηση διότι η έκδοση τίτλων που «καλύπτονται» από περιουσιακά στοιχεία μπορεί να θεωρηθεί ως δανεισμός και να αντιμετωπίσει εμπόδια με την Eurostat.

Αντ 'αυτού, η κυβέρνηση θα εξετάσει την πώληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες επενδυτές για να λάβει μετρητά προκαταβολικά και να συμφωνήσει σε ένα σύστημα κατανομής κερδών από τυχόν ανακτήσεις. 

Οι πιθανοί αγοραστές θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν έναν διαχειριστή, όπως και τα εξειδικευμένα funds που αγοράζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τράπεζες.

Η 31η Δεκεμβρίου 2014 θα οριστεί από το σχέδιο ως ημερομηνία λήξης, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πωλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν συσσωρευτεί μέχρι την ημερομηνία αυτή. Θα επικεντρωθεί σε ποσά άνω των 100.000 ευρώ και δεν θα περιλαμβάνει οφειλές οι οποίες έχουν ήδη λάβει σχέδιο αποπληρωμής ή οφειλές αυτοαπασχολούμενων.

"Θα είναι ένας τρόπος για να λάβουμε γρήγορα χρήματα προκαταβολικά και να βελτιώσουμε την δυνατότητά μας να εστιάζουμε στη συγκέντρωση πιο πρόσφατων ληξιπρόθεσμων οφειλών", ανέφερε ο ανώτερος αξιωματούχος.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στοχεύουν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και προχωρούν σε προπαρασκευαστικές εργασίες κατά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, ώστε οι πωλήσεις να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Η κυβέρνηση αναζητά επίσης έναν σύμβουλο για το έργο.

«Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την πώληση 12 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε funds, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, διαψεύδοντας το δημοσίευμα του Reuters.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.