search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:55
MENU CLOSE

Κεραμέως σε Τσίπρα: Τα νέα πανεπιστημιακά τμήματα ιδρύθηκαν παράνομα

14.11.2019 17:53
kerameos-2.jpg

 

Για πανεπιστημιακά τμήματα που ιδρύθηκαν παράνομα κάνει λόγο σε ανάρτησή της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, κατηγορώντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την ίδρυσή τους.

Η υπουργός Παιδείας με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να απαντήσει στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι άστοχη και εκδικητική η απόφαση του υπουργείου για αναστολή λειτουργίας έξι τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Ειδικότερα, η Ν. Κεραμέως έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter:

«Κ. Τσίπρα πέρα από το ότι τα πανεπιστημιακά τμήματα των οποίων η έναρξη ανεστάλη για να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία ιδρύθηκαν παράνομα, χωρίς γνώμη ΑΔΙΠ, χωρίς ουσιαστικές μελέτες, χωρίς σχεδιασμό, ας θυμηθούμε επιπλέον τις βουλευτικές σας τροπολογίες τελευταίων λεπτών ίδρυσης κάποιων εξ αυτών».

Ακόμη, επισύναψε έγγραφα για να ενισχύσει το επιχείρημά της ότι δικαίως ανεστάλη η λειτουργία τμημάτων, τα οποία ήδη παρακολουθούν αρκετοί φοιτητές και έχουν μείνει στον «αέρα» αβέβαιοι για το μέλλον των σπουδών τους.

Τσίπρας: Άστοχη και εκδικητική η απόφαση αναστολής 6 τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

«Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι σ’ ένα νέα πανεπιστήμιο που προέκυψε από τη συγχώνευση δύο ιδρυμάτων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) στην Κοζάνη, το πρωί της Πέμπτης.

Συνοδευμένος από τον πρώην υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε σε σύντομη σύσκεψη με το πρυτανικό συμβούλιο του ιδρύματος. Επανέλαβε ότι η αναστολή των έξι τμημάτων του πανεπιστημίου από την Νίκη Κεραμέως «είναι μια άστοχη και εκδικητική απόφαση, όχι για την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά για το ίδιο το ίδρυμα». Δήλωσε δε ότι αυτή η απόφαση «πρέπει να αποσυρθεί για το καλό του πανεπιστημίου, του τόπου και της νέας γενιάς». Προσέθεσε ότι «ο στόχος δεν είναι από μικροκομματική σκοπιμότητα να γκρεμίζει η κυβέρνηση ό,τι έχει κτίσει η προηγούμενη αλλά […] να δουλέψουμε για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και τη δημιουργία μιας προοπτικής για το μέλλον των νέων ανθρώπων».

«Έχω ιδία γνώση και εμπειρία από το πανεπιστήμιό σας μιας και στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής δίδαξε η σύζυγός μου» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι η ίδια έχει μια πολύ θετική εντύπωση για το πανεπιστήμιο, για τους φοιτητές του αλλά και για το επίπεδο σπουδών.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το πανεπιστήμιο μερικούς μήνες μετά την εφαρμογή του νόμου Γαβρόγλου που προέβλεπε τη συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων. «Σε λίγες ημέρες διευθετούμε τις τελευταίες λεπτομέρειες των διαδικασιών μετάβασης στη δημιουργία του νέου πανεπιστημίου και μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι είμαστε ένα μεγάλο δυνατό ακαδημαϊκό ίδρυμα, το 8o στην χώρα, με αξιοπρόσεκτη ακαδημαϊκή κοινότητα». Παράλληλα επεσήμανε ότι, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες της νέας πανεπιστημιούπολης στην Κοζάνη, το ίδρυμα θα διαθέτει πιο σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις.

Ανέφερε πως η άποψη της Συγκλήτου του ΠΔΜ είναι ότι πρέπει να συνεχιστεί η διεύρυνση του ιδρύματος με την ίδρυση των νέων τμημάτων τα οποία προέβλεπε ο ιδρυτικός νόμος της συγχώνευσης και των οποίων σήμερα αναστέλλεται η λειτουργία, ενώ εξέφρασε τις ισχυρές αντιρρήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας στο ενδεχόμενο θέσπισης της βάσης εισαγωγής του 10, καθώς αυτό θα σημάνει σημαντική συρρίκνωση του αριθμού των φοιτητών και άρα και των τμημάτων.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι στη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης και της αλλαγής του οικονομικού μοντέλου στην Δυτική Μακεδονία, το Πανεπιστήμιο θα αποτελέσει έναν από τους πυλώνες ανάπτυξης με τη δική του συμβολή στην εκπαίδευση, την έρευνα και τη δημιουργία ενός διεθνούς επιστημονικού αποτυπώματος.

Μίλησε για τις πρωτοβουλίες του ιδρύματος που ενισχύουν τη διεθνοποίησή του με τη δημιουργία αγγλόφωνων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, τη συνεργασία με τους βόρειους βαλκανικούς γείτονες και την Κίνα, αναφέροντας ότι 2 από τα 11 συνολικά προγράμματα στη διακρατική συνεργασία Ελλάδας-Κίνας που εντάσσεται στην πρωτοβουλία One Belt-One Road, είναι του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Τέλος ο πρύτανης του ΠΔΜ ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, την κατ’ εξαίρεση στήριξη του ιδρύματος σε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό ώστε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις και τις ανάγκες που θα προκύψουν από τη διαδικασία οικονομικής μετάβασης που βρίσκεται ήδη η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Ο πρύτανης του ΠΔΜ -λάτρης του σκακιού ο ίδιος- προσέφερε στον Αλέξη Τσίπρα ένα βιβλίο για το σκάκι λέγοντας ότι με αυτό μεγάλωσαν γενιές νέων σκακιστών, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας του απάντησε ότι «δεν είναι τυχαίο που μου δίνετε αυτό το βιβλίο, γιατί υπό μια έννοια χρειάζεται στην πολιτική γιατί πρέπει να προβλέπουμε τις κινήσεις». Δήλωσε επίσης ότι το βιβλίο θα του χρησιμεύσει για τα μαθήματα σκακιού που έχει ξεκινήσει με τον γιο του. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:53