search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:02
MENU CLOSE

ΕΣ: Ενεργοποιείται και δεύτερο Αερομεταφερόμενο Τάγμα στην Κρήτη

14.11.2019 19:28
ΕΣ: Ενεργοποιείται και δεύτερο Αερομεταφερόμενο Τάγμα στην Κρήτη - Media

 

Τον Ιανουάριο του 2020 αναμένεται να ενεργοποιηθεί το δεύτερο Αερομεταφερόμενο Τάγμα της 5ης Αερομεταφερομένης Ταξιαρχίας (5η Α/Μ ΤΑΞ) που εδρεύει στα Χανιά, δίδοντάς της πραγματική υπόσταση Σχηματισμού με δύο ενεργές μονάδες εκστρατείας.

Πρόκειται για το 545 Αερομεταφερόμενο Τάγμα Πεζικού που θα έχει έδρα στο Ηράκλειο και μαζί με το 547 Αερομεταφερόμενο Τάγμα Πεζικού στο Ρέθυμνο, θα ενισχύσουν την στρατιωτική παρουσία στην Κρήτη αλλά και τις ικανότητες ταχείας αναπτύξεως δυνάμεων από αυτήν στον λεγόμενο Νότιο Τομέα, δηλαδή στην περιοχή Δωδεκανήσου. Συνυπολογιζόμενης της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών που εδρεύει στο Μάλεμε, στην Κρήτη θα εδρεύουν τρεις συνολικώς μονάδες αερομεταφερομένου ελαφρού πεζικού, με ανάλογο προσανατολισμό.

Η απόφαση ελήφθη από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο τον παρελθόντα Σεπτέμβριο και μέχρι την εκπνοή του έτους πρόκειται να οριστικοποιηθούν οι τοποθετήσεις στελεχών στην νέα μονάδα που θα ενεργοποιηθεί. Μέχρι σήμερα, το 545 Α/Μ ΤΠ ήταν επιστρατευομένη μονάδα της 5ης Α/Μ ΤΑΞ, η οποία μετεξελίχθηκε στην σημερινή μορφή, ικανή για αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις με ελικόπτερα, το 2013. Η ενεργοποίηση του δευτέρου τάγματος αποτελούσε στόχο από εκείνη την εποχή αλλά για διαφόρους λόγους αυτό δεν είχε υλοποιηθεί. Το 547 Α/Μ ΤΠ λειτουργεί και ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ).

Με την ενισχυμένη παρουσία της 5ης Α/Μ ΤΑΞ, ο Ελληνικός Στρατός αποκτά δύο αντίστοιχους Σχηματισμούς, έναν προσανατολισμένο στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και την 71η Α/Μ ΤΑΞ στην Νέα Σάντα του Κιλκίς, προσανατολισμένη στο Βόρειο Αιγαίο και τον ηπειρωτικό κορμό. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι με την εξέλιξη αυτή η 5η Α/Μ ΤΑΞ θα αποτελέσει και ουσιαστικώς την εφεδρεία της ΑΣΔΕΝ, την οποία μέχρι σήμερα εστερείτο.

Πηγή: doureios.com

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:01